Este clar că, de la un punct încolo, prea multe cluburi de lectură şi cenacluri literare ne aglomerează agenda, în aşa fel încât ajungi la un moment dat să nu mai ştii la care să mergi şi pe cine să mai auzi citind, cu atât mai mult cu cât par mai multe evenimente literare organizate decât sunt scriitori pe piaţă.

Librăria Bastilia, însă, pare să fie una din locaţiile unde în ultima vreme crema literară, fie ea citită, scrisă sau interpretată, se adună în cadre prietenoase şi neconvenţionale. Dacă săptămâna trecută am asistat la inaugurarea unei serie de lecturi publice pe care librăria din Piaţa Romană îşi doreşte să le găzduiască, săptămâna viitoare în acelaşi “al nouălea cer” se va deschide un club de lectură pentru împătimiţii care s-au săturat de statusurile pe facebook cu citate din cărţi.

Punând la dispoziţie locul în care dezbaterile să aibă loc, cititorii dependenţi sunt invitaţi marți, 31 ianuarie, la ora 19:00, să stea de vorbă cu primii invitaţi ai Luizei Vasiliu, Marius Chivu şi Radu Naum, care vor aduce în prim plan romanul Pink Floyd în roşu, de Michele Mari, apărut anul acesta la editura Polirom.

Clubul de lectură Bastilia urmează să fie organizat în fiecare lună, în ultima zi lucrătoare. De fiecare dată va fi aleasă o carte considerată a fi importantă, nu musai bestseller-uri cu trecere uşoară la public, pe cât “bijuterii literare”. Cu această serie de evenimente, librăria Bastilia consemnează o altă miză pe care o are în 2012, aceea de a readuce în atenţie dezbaterea publică pe tema cărţilor şi a intermedia comunicarea directă dintre cititorii aceleiaşi cărţi.

“Pentru obsedatul de Pink Floyd care sunt, romanul lui Michele Mari Pink Floyd în roșu (traducere de Cerasela Barbone, Editura Polirom) este cartea anului 2011. Superdocumentat (vă asigură cineva care a văzut zeci de documentare și care a citit și recitit biografia trupei scrisă de Mark Blake, Pigs might fly), italianul ăsta alcătuiește din zeci de confesiuni (unele reale, altele fictive) istoria trupei ca tragedie antică sau că dramă shakespeariană. Romanul este atât de profund și de inteligent scris încât se ridică la înălțimea muzicii celei mai mari trupe din istoria rock-ului.”

(Marius Chivu, Dilemateca, ianurie 2012)

Vom fi şi noi acolo să discutăm romanul care are în titlu una din cele mai importante trupe rock ale tuturor timpurilor, în principiu pentru că suntem suficient de curioşi să depistăm alţi fani Pink Floyd, dar şi pentru că avem suficient pretext încât să citim până marţi cartea italianului Michele Mari.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *