Ionuț Oprea face multe lucruri: antreprenor online, este managerul STANDOUT, agenție de publicitate pe bloguri și în social media, e responsabil de Facebrands, un tool foarte util pentru analiza paginilor de Facebook, face parte din boardul IAB și citește mult. Mai devreme un pic scanda Pleșu pe Kindle. 🙂

1. Ce citești acum? Dacă nu citești nimic acum-acum, care a fost ultima carte pe care ai citit-o?

Acum citesc o carte despre piața ebook-urilor: Global Ebook Market. De obicei citesc SF, am terminat de curând trilogia Hunger Games care mi-a plăcut foarte mult și am recomandat-o deja unei bloggerite care a și cumpărat-o:)

2. Cum îţi alegi cărţile? Recomandări, bloguri, reviste de cultură, reţele sociale?

În general, folosesc un sistem de voturi, fiecare sursă care îmi recomandă o carte e un vot, când ăasesc o carte care a acumulat mai multe voturi mi-o iau. Evident, unele voturi contează mai mult, altele mai puțin. Cred că e esențial să filtrezi în era noastră, așa că încerc să filtrez la maxim. Și facilitatea de a citi câte un capitol-mostră de pe Amazon e senzațională pentru asta.Mi-am făcut de curând cont pe Goodreads, însă nu m-a dat pe spate, încă mai adaug cărți și aștept să mă surprindă.

3. Cu ce cărți ai crescut? Care sunt primele tale amintiri cu cărți?

Citesc de la 4 ani, iar asta la vremea respectivă ma facea un freak, eram obligat să le citesc poezii colegilor de la grădiniță, ceea ce mă enerva la maxim pentru că erau mereu aceleași, le învățam pe de rost:)

4. Unde, cât și cum citești?

Citesc mult mai mult de când mi-am luat Kindle. Înainte mă jucam casual games ca să scap de timpii morți, acum citesc. Pe oriunde apuc. Am câteva zeci de cărți la mine în orice moment plus cateva pe care le citesc in librarii online, la care am abonament. Prefer sa citesc versiunile în limba originală, au un farmec aparte.

5. Scandai Pleșu pe Kindle! Explică-ne mai înțelesul oamenilor atehnici care-i treaba cu DRM-ul.

Într-o vreme erau CD-uri care nu mergeau pe calculator decât lansate cu aplicația lor. Nu le puteai asculta în Winamp, nu le puteai transfera pe ipod. Asa e și cu DRM-ul PDF-urilor, sau cărților digitale. E o protecție inutilă, care limitează foarte mult consumul, și oricum nu e infailibilă.

6. Cum vezi piața de cărți digitale de la noi? Ar fi o soluție la eterna problemă “nu se citește domne deloc”?

Nu cred ca avem o piață desi mi-ar plăcea s-o vad că decolează. Chiar dacă ar exista o piață, nu vad în ea  însă o soluție completă la problema cititului, cred că avem de luptat separat cu asta.

7. Dar cea a blogurilor de cultură?

Mai degrabă sunt un vehicul al popularizării cititului. Cred că blogurile ne pot ajuta să facem cititul cool din nou.

8. Cu ce autor ți-ar plăcea să bei o bere, hai trei?

Cu Malcolm Gladwell, că e încă în viață.  Mi-ar mai fi plăcut si cu Roald Dahl, dar din păcate nu mai e.

9. Fă-ne un top 5 personal cu cele mai faine cărți.

Ok, hai să-l fac din beletristică. Trebuie să mărturisesc că eu am memorie scurtă și de aia asta s-ar putea să nu fie chiar un Top 5 al celor mai faine, ci un Top 5 pe care mi le amintesc acum. Oricum, merită recomandate.

1. Roald Dahl – The complete works – mi-aș dori să o găsesc de vânzare undeva, are cineva vreun link?

2. Xenocide (din seria Jocul lui Ender) – pentru cunoscători 🙂

3. The Hunger Games (Suzanne Collins) – bestseller în Kindle Store

4. Boomsday (Christopher Buckley) – despre o fată care ziua făcea PR și noaptea activism social

5. Kent Montana and the Reasonably Invisible Man (Lionel Fenn)- o carte ușoară, pt cei care apreciaza umorul american

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *