In primul rand trebuie spus ca Istoria limbii romane este cea mai ampla gramatica istorica a limbii romane. Cartea de 720 de pagini cuprinde cursurile pe care lingvistul Alexandru Philipidde le-a predat studentilor la Universitatea din Iasi intre 1895-1932.

Prelegerile sale cuprind foarte multe informatii, interpretari si observatii inedite asupra faptelor de limba, concluzii originale. Iar comparatia cu Saussure nu vine numai de aici. Realizatorii acestei editii publicate in premiera de editura Polirom, G. Ivanescu, Carmen-Gabriela Pamfil si Luminita Botosineanu, au adaptat materialul (prelegeri, cursuri ale discipolilor lui Philippide etc.) structurii si conceptului Cursului de lingvistica generala al lui Ferdinand de Saussure (initiat in 1916 de fostii sai studenti pe baza notelor de curs).

Mai mult ca sigur vorbim de o carte ce va deveni de referinta pentru orice filolog, genul de tom care trebuie sa stea langa DEX, DOOM sau Istoria literaturii romane. Iar satisfactia mea interioara este ca avem si noi Saussure-ul nostru, ca prea numai de celalalt te impiedicai in bibliografii.

owner Designist.ro, fost redactor Casa Lux; colaborări în presa culturală: Dilema Veche; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *