Editura Trei va lansa la Târgul International de carte Gaudeamus (22-26 noiembrie), în colecția de Istorie, cartea-fenomen: Romanovii 1613 – 1918, de Simon Sebag Montefiore. Saga istorică ce a cucerit deja întreaga lume și este bestseller internațional spune povestea intimă a ascensiunii și prăbușirii fabuloasei dinastii a Romanovilor.
Printre lucrurile mai puțin știute despre țarii și țarinele din dinastie se numără pasiunea pentru fotografie a ultimei familii a Romanovilor. Anii 1900 au marcat un adevărat avânt în această artă, care se răspândea în Statele Unite ale Americii și în întreaga Europă, iar Țarul Nicolae al II-lea nu numai că a îmbrățișat cu entuziasm acest nou domeniu, dar l-a și dezvoltat în Rusia. Munca sa, la care au contribuit deopotrivă și membrii familiei regale, dar și prietenii și apropiații acestora, a devenit o adevărată arhivă ce stă mărturie a unor vremuri tumultoase din punct de vedere social și politic, dar care dezvăluie și frânturi din viața cotidiană a celor care au avut un sfârșit atât de tragic.
Cu precădere în perioada cuprinsă între 1915-1916, potrivit site-ului Russia Beyond, ultimul Țar al Rusiei a devenit un fotograf neobosit, arhivându-și munca în nenumărate albume, create cu multă grijă. El le-a transmis această pasiune și fiicelor lui, Maria și Anastasia, prințeselor revenindu-le de asemenea și sarcina de a „colora” fotografiile prin tehnicile vremii și de a decora albumele cu flori. În plus, întreaga familie petrecea nenumărate după-amiezi pentru a aranja împreună aceste materiale. „Anastasia a făcut operă de pionierat cu un «selfie», aşezându-se pe un scaun în faţa unei oglinzi şi ţinând aparatul de fotografiat în dreptul taliei”, consemnează Simon Sebag Montefiore în „Romanovii (1613-1918)”.
În acea perioadă, Țarina Alexandra comandase echipament fotografic din Marea Britanie, iar Țarul Nicolae al II-lea deținea la acea vreme cel mai bun aparat foto, fabricat special pentru el în Statele Unite, marca Kodak, care îi permitea să capteze și cadre panoramice.
Familia regală a transformat acest hobby într-un workshop de fotografie, la Ţarskoe Selo, reședința imperială de vară, în cadrul căruia au fost realizate peste 2.000 de fotografii pe an. Deși după asasinarea lor mare parte din această arhivă a fost distrusă, câteva albume au fost salvate de o prietenă de-a împărătesei Alexandra.
Mai multe povești, fapte istorice și lucruri neștiute despre Romanovi, pasionații de istorie și cititorii lui Simon Sebag Montefiore vor afla din volumul „Romanovii (1613-1918)” care se va lansa la Târgul International de carte Gaudeamus (22-26 noiembrie).