“Era o cafenea plăcută, caldă, curată şi prietenoasă, aşa că am intrat, mi-am pus impermeabilul la uscat în cuier, pălăria uzată pe raft şi am comandat o cafea cu lapte”. Iată cum poate suna începutul unei prietenii frumoase cu o cafenea în cuvintele lui Ernest Hemingway.

Până să facem cronici bookaholice de locuri, am băut câteva ceaiuri şi cafele în Bucureşti, nu rar căutând un refugiu unde putem să citim o carte, să stăm la o șuetă cu un scriitor sau chiar să scriem aceste rânduri dintr-un spaţiu prietenos pe care ulterior să vi-l recomandăm şi vouă.

În urmă cu mai puţin de un an, în Piaţa Romană nr. 9 (da, precum spune și Nicu Alifantis) s-a deschis o cafenea cu numele de Books Coffee Club, unde ne-am văzut cu Nora Iuga în urmă cu ceva timp şi am aflat de noul ei volum de poezie pe care urmează să îl lanseze luna aceasta la Editura Cartea Românească.

Cafeneaua e un spaţiu împânzit de cărţi, ceea ce trebuie să recunoaştem, ne-a suprins. Nu am găsit multe cafenele de gen în Bucureşti, unde se ascultă şi muzică (Pink Martini, Gotan Project, Nouvelle Vague şi fuziuni sau experimente cu genuri muzicale similare), se şi fumează, se poate citi fără distracţii adiacente, iar spaţiul să nu fie ultra-aglomerat. Culmea, şi poziţionat într-o zonă notorie centrală, precum e Piaţa Romană.

Din ce am aflat, multe din cărţile pe care le vezi la capătul fotoliilor aici sunt cu profil economic, tocmai pentru că majoritatea clienţilor sunt studenţi de la ASE, care, în pauze, traversează strada şi se aciuează la un ceai sau o cafea.


Conceptul acestei cafenele se pare că a apărut în urma unei discuţii cu propietarul Companiei de Librarii Bucureşti. “Având în vedere că pricipala lor activitate este vânzarea de cărţi, iar majoritatea publicului ţintă este formată din tineri studenţi, am încercat să mergem pe direcţia de sală de lectură. Am organizat până acum 2 evenimente litarare, o lansare de carte şi un colocviu. Au mai fost şi câteva întâlniri ale studenţilor de la ASE, pe modelul grupuri de dezvoltare personală”, ni s-a spus când am întrebat mai multe amănunte apropos de existenţa şi scopul acestui spaţiu.

Dar lăsând la o parte cărţile cu profil economic (categorie din care atenţia ne-a rămas la @faceri cu viteza gândului de Bill Gates), aici puteţi găsi Enciclopedia Universală Britannica, precum şi proză scurtă de John Cheever sau William Faulkner. Mai mult, întrucât Books Coffee Club a fost gândit ca o sală de lectură (în care fundalul sonor este muzical), cărţile pot fi citite de mai multe persoane, care pot reveni şi în alte zile la pagina la care au rămas.

Specialitățile din meniul cafenelei au preţuri accesibile – un ceai e 6 lei, iar un cafe latte 8 lei, asta ca să vă faceţi o idee comparativ cu alte localuri din zonă -, iar pentru cei care vor să şi lucreze, internetul wireless merge foarte bine. Şi (cireaşa de pe tort), la final, nota de plată îţi este adusă într-o carte. Nu ziceţi şi voi că merită să încercaţi? 🙂

 

Un comentariu
  1. AvatarViorel

    Ar merita. Doar ca alegerea fumatului este una atat de personala incat astept si acea cafenea unde aerul este curat…
    Ma rog, nu-i poti multumi pe toti.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *