Ieri, când nămeţii strânşi de o parte şi de alta a trotuarului ne treceau bine de cap, am intrat la un ceai cald în Cafeneaua Smârdan. O cafenea micuţă şi pe colţ, la intersecţia dintre strada Smârdan şi străduţa cu Teatrul de Comedie.

La prânz, timp de aproape 2 ore, noi am fost singurii clienţi, iar în camera nu prea mare şi întunecoasă, dar cu multe cărţi pe pereţi, nu era rău deloc să vorbeşti ca la tine în living – cărţile ascultau cuminţi 🙂 Cred că în timpul zilei chiar s-ar putea citi liniştit în cafeneaua asta mică, cu condiţia să nu fie multă lume şi nici muzica dată tare. Noi am ascultat câteva oldies but goldies deloc deranjante, la o intensitate foarte decentă. Aşadar, puteţi încerca.

De cum intri, vezi cărţile. Pe un raft lângă bar şi pe pereţii din spate. Nu am zice că sunt cele mai dezirabile lecturi (am ochit de la Delirul la Charlotte Bronte şi Radu Tudoran) aşa că vino pregătit cu cartea de acasă. Dar te vei delecta cu tot felul de descoperiri “socialiste”: Carte pentru tineri, un pachet de ţigări vechi pus şi el la expoziţie pe raft etc. :))

Cărţile fac o atmosferă faină, ca şi cum ai bea un ceai într-un living de anii ’80, nu neapărat auster, dar retro. Ceaiul a venit şi el într-un ceainic de sticlă cu floricele – cun numai prin bucătăria bunicii cred că mai vezi. Bun altfel, dar nu prea ieftin, 14 lei, că, deh, suntem în centrul vechi.

Aşadar, pentru întâlniri bookaholice în cerc restrâns şi în penumbră, cu cărţi de-o parte şi de alta a capului (şi cu ceva beteală rămasă de la Crăciun) intraţi la Cafeneaua Smârdan – mai ales când restul pub-urilor de pe Smârdan sunt pline ochi de oameni, muzică, fum.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *