Asta anunţă să fie întîlnirile pe care Nadine Vlădescu le va iniţia la Librăria Bastilia: un prilej pentru a discuta despre un loc şi o carte şi de a urmări un film, elementul de legătură fiind de fiecare dată o destinaţie de călătorie. Seria de întîlniri se va numi Voyage, Voyage : o dată pe lună, cei cărora le place să asocieze cititul cu călătoriile, se pot întîlni pentru a asculta doi invitaţi discutînd despre o carte asociată cu un oraş sau cu o destinaţie de voiaj, discuţie urmată de proiecţia unui film, legat, la rîndul lui de tema serii.

Iată cum anunţă organizatorii evenimentul:

Alătură-te lui Nadine Vlădescu și invitaților săi în călătoria în care vei descoperi altfel, prin prisma unei cărți, a unui film și a conversației, un loc pe care-l credeai cunoscut, străbătut, bifat. Din Parisul fantast și magic până în inima Africii și a memoriei, din bezna ideologică a Coreei de Nord înspre grația albă a primei zăpezi dublineze, din Cuba solară și multicoloră până în Japonia misterioasă, plonjând de pe ascuțimile Himalayei în ascunzișurile Mărilor Sudului, orice călătorie înseamnă dorință, inițiere, cunoaștere și regăsire. Și dacă tot trebuie să ne luăm cu noi oriunde am merge, vino să aflăm cum călătoresc și alții, în jurul lor și-n jurul lumii, ce-i pune în mișcare și ce îi mișcă într-atât încât să-i oprească locului, cu ce-au rămas odată întorși și cum s-a așezat în ei praful drumurilor străbătute.

Prima întîlnire e programată pentru sîmbătă, 25 februarie, de la 18.00 şi primul oraş de investigat printr-o carte şi un film va fi Parisul. Oana Pellea şi Tudor Octavian sînt primii invitaţi, iar cartea care va fi ghid prin Parisul cartografiat la Bastilia e Spuma zilelor de Boris Vian. După discuţii, toată lumea e invitată la proiecţia filmului Paris, je t’aime.

Organizatorii continuă anunţul cu o notă de subsol, în atenţia cochetelor şi a cocheţilor purtători de beretă: „Dress code: eșarfă &/sau bască; cea mai oh la la apariție primește un premiu sau un pianocteil* din partea casei“.

P.S Pentru a afla mai mult despre culisele acestor întîlniri, despre cine este Nadine Vlădescu şi de ce o interesează călătoriile, în tandem cu cărţile şi plonjoanele high fidelity în filmele lumii, aşteptaţi, pe Bookaholic, un interviu cu ea, înainte de prima ediţie a clubului pe care s-a decis să-l organizeze la Bastilia.

Pasionaţi de cărţi şi călătorii, de voi depinde cum investigăm scenariul ăsta, lăsat cam pe dinafară de edituri, pentru că nici una nu se îmbulzeşte să încurajeze scrisul sau tradusul de travel writing de raftul întîi.

critic literar, redactor Observator Cultural, fost redactor Cotidianul, colaborator Dilema Veche, co-autor al romanului colectiv Rubik


2 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *