Cea de-a 21-a ediție a târgului de carte Gaudeamus, cea care începea acum fix o săptămână, a fost una cu totul și cu totul specială, o ediție record din mai multe puncte de vedere, toate răsturnând, într-un fel sau altul, veșnicele lamentații „la noi nu se citește”, „în România nu există piață de carte”, „noi nu avem cititori”, etc., etc., pe care le știți, le-ați auzit de atâtea ori. Acum, că a trecut valul – și vântul prin buzunarele noastre 🙂 -, să punem informațiile cap la cap, să le analizăm și admirăm.
Gaudeamus 2014 în cifre
Organizatorii Târgului de Carte Gaudeamus, Radio România, au tras linie și, din fericire, ne-au prezentat și nouă cum arată bilanțul celei mai recente ediții. În primul rând, au fost 117.000 de vizitatori în cele cinci zile de târg – mă gândesc că cifrele sunt cât se poate de exacte, având în vedere că s-au vândut bilete la intrare, au fost abonamente, legitimații, ș.a.m.d., deși mă întreb dacă a numărat cineva și pensionarii intrați cu gratuitate sau elevii. Mă rog, comparând cu anul 2013, când au fost 115.000 de vizitatori, sau cu anul 2012, 112.000 de vizitatori, se observă că stăm din ce în ce mai bine :). Și nu-mi spuneți că cei peste 110.000 de oameni au venit să se uite, să iasă și ei din casă, să mai schimbe mall-ul, că nu vă cred (nu de alta, dar eu n-am văzut om plecând de la Gaudeamus cu mâna goală).
Apoi, exact cum vă spuneam și eu acum câteva zile, se pare că au avut loc 750 de evenimente editoriale şi profesionale (lansări şi prezentări de carte, dezbateri, conferinţe, momente artistice) – nu, nu s-a mai întâmplat până acum; anul trecut, acestea s-au situat în jurul cifrei 600.
Ceva mai neinteresante, poate, pentru unii dintre voi, sunt suprafaţa târgului – care a fost de circa 14.000 mp, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo – și numărul expozanţilor – care a depășit cifra de 320, reprezentând câteva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial şi educaţional (sper că n-au fost luate în calcul și cele câteva standuri cu produse de design, de exemplu, care chiar nu știu ce au căutat în cadrul unui asemenea eveniment).
Aș fi fost interesată – și, sunt convinsă, v-ar fi plăcut și vouă să știți – câte cărți noi au apărut cu ocazia târgului. Nu de alta, dar mi se pare extrem de relevant, mai ales că editurile chiar s-au întrecut anul acesta să scoată la înaintare cărți faine – o parte dintre ele vi le-am recomandat aici.
Klaus Iohannis, unul dintre „motoarele” recordului Gaudeamus 2014
Fiți pe pace, nu intenționez să discutăm politică acum – mai ales după ce am avut o toamnă atât de intensă din punct de vedere politic. Vreau doar să subliniez, în cazul în care mai era nevoie, că o mare parte din mediatizarea Gaudeamus-ului i s-a datorat noului președinte al României, Klaus Iohannis. Nu cred că a mai avut parte un târg de carte de atâta atenție din partea atâtor televiziuni, ziare, site-uri, etc. Ceea ce-i foarte bine, mi-aș fi dorit să văd, măcar timp de câteva secunde, vreun alt președinte român călcând pragul unui Gaudeamus (dacă a fost și nu știu eu, aștept să-mi spuneți).
Sigur, lansarea cărții sale autobiografice, Pas cu pas (Curtea Veche, 2014), avusese loc cu câteva luni în urmă și fusese, în mare parte, ignorată de presă. Inițiativa celor de la Curtea Veche, de a avea o nouă lansare acum, după ce a câștigat alegerile, mai ales în prima zi de târg, a fost destul de inspirată. În primul rând, partea care ne interesează pe noi: pentru că a adus într-un cadru de acest tip vizitatori atipici, oameni care, poate, au fost pentru prima dată la un târg de carte. Habar n-am dacă se așteptau la nebunia care a fost – după cum probabil că deja știți -, dar asta a dus la epuizarea tirajului. Altfel spus, în cele trei zile în care a fost disponibilă, cartea lui Iohannis s-a vândut în 7912 exemplare – un record absolut Gaudeamus, desigur. De altfel, volumul a și primit Premiul Gaudeamus pentru Cea mai râvnită carte a Târgului, oferit prin votul publicului.
Unde mai pui că Iohannis a vorbit despre importanța culturii, despre obiceiurile sale de a intra în librării și, implicit, de a cumpăra cărți, și că a mai și revenit la târg să asiste la o altă lansare. Acesta, dragii mei, se numește model. Sunt convinsă că, direct sau indirect, președintele a fost unul dintre „motoarele” care au condus Gaudeamus spre o ediție record. Despre conținutul propriu-zis al cărții, vorbim cu altă ocazie.
Gaudeamus 2014 în topuri
Abia dacă au trecut trei zile de la încheierea târgului de carte, că topurile au și apărut. Iar editurile spun că le-a mers bine, adică au avut, în medie, o creștere de peste 10% în vânzări. De asta ce spuneți? Cum, nu se citește în România? Email de la Spring Time n-am primit, să știți :).
Așa, dacă tot suntem aici, haideți să vedem care au fost cele mai vândute cărți pe sfârșit de an.
Cele mai vândute titluri Polirom și Cartea Românească
Top 5 Polirom
1. Bărbați fără femei, de Haruki Murakami, la egalitate cu Casa tăcerii, de Orhan Pamuk
2. Tranziția. Primii 25 de ani, Alina Mungiu-Pippidi în dialog cu Vartan Arachelian, la egalitate cu Cum schimbăm mentalitatea? 25 de ani în România, de Sandra Pralong
3. Călătorie de nuntă și Bulevardele de centură, de Patrick Modiano
4. Istoria Orientului Mijlociu. De la apariția creștinismului până în prezent, de Bernard Lewis, la egalitate cu Stalin. Curtea Țarului Roșu, de Simon Sebag Montefiore
5. Fetița care se juca de-a Dumnezeu, de Dan Lungu, la egalitate cu Sfîrșit de sezon, de Marius Chivu
Top 5 Cartea Românească
1. Mecanica fluidului și Acte originale/ Copii legalizate, Seria de autor Gheorghe Crăciun
2. Emanciparea privirii. Despre binefacerile infidelității, de Eugen Negrici, la egalitate cu Bogdan-Alexandru Stanescu, anaBASis
3. America de peste pogrom, de Cătălin Mihuleac, la egalitatea cu Și cuvintele sînt o provincie, de Adela Greceanu
4. Marea petrecere, de Petre Barbu
5. Carte de identități, Florina Pîrjol
Bestsellerurile Grupului Humanitas
Editura Humanitas
1. Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, O idee care ne suceşte minţile
2. Mircea Cărtărescu, Fata de la marginea vieţii. Povestiri alese
3. Lucian Boia, Suveranii României. Monarhia, o soluţie?
4. Gabriel Liiceanu, Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile
5. Amza Pellea, Să rîdem cu Nea Marin
Editura Humanitas Fiction
1. Patrick Modiano, Strada Dughenelor Întunecoase
2. Patrick Modiano, Micuţa Bijou
3. Evgheni Vodolazkin, Laur
4. Paulo Coelho, Adulter
5. Ludmila Ulitkaia, Medeea şi copiii ei
Humanitas Multimedia
1. Mihai Eminescu, Poezii – selecţie şi lectură de Andrei Pleşu
2. Andrei Pleşu, Despre frumuseţea uitată a vieţii – lectura: Andrei Pleşu
3. Anne Frank, Jurnalul Annei Frank – lectura: Ana Ularu
4. Ilf şi Petrov, Povestiri – lectura: Victor Rebengiuc
5. Andrei Pleşu, Comèdii la porțile Orientului – lectura: Andrei Pleşu
Cel mai bine vândute titluri Nemira de anul acesta
1. Jocurile Foamei, de Suzane Collins
2. Doctor Sleep, de Stephen King
3. Basmania. Răspântia gândurilor (cartea I), de Valentin Nicolau, cu ilustraţii de Tudor Popa
4. Cântec de gheaţă şi foc, de George R.R. Martin
5. Poveste de iarnă, de Mark Helprin
6. Pe fereastră, de Julian Barnes
7. Magicienii, de Lev Grossman
8. Atlantida, de Antoinette Wornik
9. Misiunea bufonului, de Robin Hobb
10. Sub Dom, de Stephen King
Cele mai vândute titluri ale Editurii Trei
Viermele de mătase de Robert Galbraith (pseudonimul lui J.K. Rowling) a fost cel mai căutat roman de la Editura Trei la această ediţie a Târgului Gaudeamus. Următoarele poziţii în clasament au fost ocupate de Urmărit, de Lee Child, Un alt fel de fericire, de Marc Levy, În spatele norilor – Anne Holt şi Şocul căderii, de Nathan Filer.
Cele mai vândute cărţi din colecţiile de psihologie au fost: Arta de a citi gândurile, de Henrik Fexeus, În căutarea sinelui, de Vasile Dem Zamfirescu, Un minut la psiholog, de Arnold A. Lazarus & Clifford N. Lazarus, Şi nu uita să fii fericit, de Christophe Andre şi Formarea inovatorilor. Cum creşti tinerii care vor schimba lumea de mâine, de Tony Wagner.
Colecţia de cărţi pentru adolescenţi – Young Fiction Connection – s-a bucurat, de asemenea, de atenţia deosebită a publicului. Cel mai vândut roman a fost Endgame, de James Frey & Nils Johnson-Shelton. Oraşe de hârtie de John Green, În căutarea Sufletului Crăciunului de R. D. Mottok, Mincinoşii de E. Lockhard şi Sub aceeaşi stea de John Green au fost şi ele în topul preferinţelor tinerilor cititori.
P.S.: Editura Trei a primit, la Gaudeamus, Premiul de Excelență „pentru succesul unei construcții editoriale axate pe psihologie și psihanaliză, extinsă apoi, prin alte titluri și prin afilierea Pandora M, către literatură și către alte domenii, cu vocație generalistă”. Felicitări!
Bestsellerurile Univers de la Gaudeamus
„Călătoria unei femei care nu se mai temea de îmbătrânire”, Gabriel Osmonde
„Sfârșitul poveștii”, Lydia Davis
„Donul liniștit”, Mihail Șolohov
Top vânzări ale editurii Cartier
Cele mai vândute cărți ale Editurii Litera
Pe primele trei locuri ale titlurilor Litera pentru adulți, vândute la Gaudeamus 2014, se află Ură, prietenie, dragoste, căsătorie, Fugara și Dragă viață de Alice Munro, câștigatoarea Premiului Nobel 2013.
Urmează volumele de versuri ale lui Mircea Dinescu, Întoarcerea barbarilor și Vino în rochia ta simplă de stambă, apoi volumul Patrimoniul umanității. Cele mai frumoase locuri din lume. Toate siturile UNESCO. Secretele Verei Atkins. Povestea unei românce spion în al Doilea Război Mondial, de Sarah Helm, a fost, de asemenea, un volum care a captat interesul cititorilor la Gaudeamus 2014, aflându-se pe locul șapte în topul vânzărilor. Locul opt îi revine cărții Cântecul păsărilor de Sebastian Faulks; îi urmează Vatican. Toate picturile și frescele marilor maeștri și Răzbunarea Geografiei de Robert D. Kaplan.
Dintre titlurile pentru copii, cele mai bine vândute au fost: Disney. Regatul de gheață, Vine Crăciunul, Violetta. Agenda mea de școală, Violetta. Rețetele Violettei și Cartea de aur a celor mai frumoase povești.
***
Acestea au fost topurile pe care le-am primit, momentan, de la edituri. Ele spun multe despre gusturile vizitatorilor de anul acesta. Personal, mă bucură tare mult că autorii români sunt printre cei mai vânduți scriitori la Gaudeamus.
Gaudeamus-ul meu, pe foarte scurt
Dacă ar fi fost după mine, m-aș fi mutat, timp de cinci zile, la Romexpo. Anul acesta, mai mult decât în alți ani. Dar, cum n-a fost să fie (o gripă urâtă m-a ținut în casă), mi-am petrecut doar jumătate de zi de vineri acolo, după prânz și până seara, printre lansări de cărți, cititori, rafturi pline, scriitori, librari, standuri, jurnaliști, PR-iști, elevi și multe, multe cărți. În rest, am urmărit, de la distanță și cu părere de rău, lansările de cărți din weekend, valurile de oameni veniți la târg, veștile de la Gaudeamus.
Trebuie să vă spun că m-a impresionat numărul mare de vizitatori vinerea, după prânz, și, din câte am auzit de la librari, fuseseră la fel de mare și în celelalte zile de târg din timpul săptămânii. E adevărat, la un moment dat căutam înnebunită standuri mai goale unde să pot răsfoi noutățile în liniște, însă, una peste alta, mă bucură faptul că, iată, Gaudeamus 2014 a fost o ediție record. Mi se pare de bun augur.
Bookaholicii care au ajuns la târg știu că reduceri substanțiale nu au fost la foarte multe volume (întocmai precum până acum), însă cărțile noi ne-au făcut tuturor cu ochiul :). Sper ca măcar voi să vă fi luat tot ceea ce vă doreați.
Am selectat și câteva dintre fotografiile făcute atunci, sunt răspândite în material.
Două dintre cele mai frumoase standuri: primul, cel al editurii Seneca Lucius Annaeus; cel de-al doilea, al Editurii Baroque Books & Arts.
Și ziceați că nu se citește în România?
Îmi pare rău, nu mai cred în mitul acesta. Și nu numai pentru că Gaudeamus 2014 a fost atât de bine primit, ci și pentru că sunt convinsă că se împrumută mult, se citește mult pe diferite dispozitive, se descarcă cărți gratuite și așa mai departe.
Sigur, întotdeauna e loc de mai bine și de mai mult, ceea ce ne doresc să ni se întâmple pe viitor.
Voi ce părere aveți? Se citește sau nu în România? Cât despre Gaudeamus, ce noutăți v-ați luat? 🙂
Exact. Asa ziceam si eu mai zilele trecute cand am citit un articol in care se vaicarea careva ca romanii nu citesc! Ha! Citesc bloguri de carti in trei limbi si romanii sunt pe departe cei mai avizi cititori. Fain!
L-am văzut pe Iliescu la un Gaudeamus acum un an sau doi, poate trei. Știu sigur că a ținut un discurs, dar nu-mi amintesc exact dacă și lansase ceva atunci. Oricum știu că are cărți scrise. Asta ca să răspund la întrebarea ta.
k.j. – da, da, mi se pare că nu e chiar așa :). mulțumesc!
Ender – într-adevăr, Iliescu are vreo două cărți parcă, una dintre ele lansată chiar la târgul de anul acesta (unde n-a fost nici pe departe îmbulzeala de la Iohannis). oricum, greșeala mea, trebuia să menționez că mă refeream la un președinte în funcție. mulțumesc pentru comentariu!