Săptămâna trecută, casa de licitații Sotheby’s din New York a înregistrat un nou record mondial la vânzâri de carte cu “Bay Psalm Book“, o carte de psalmi printată în 1640 în Cambridge, Massachusetts, care s-a vândut cu 14,165,000 de dolari doborând astfel recordul înregistrat în 2010 de o copie după  “Birds of America”, de John James Audubon, achiziționată cu 11.54 milioane de dolari.

Psalm1Prima carte tipărită pe teritoriile britanice din America de Nord (de către puritani), “Bay Psalm Book” a existat în 1.7000 de exemplare la prima ediție, cea de la Sotheby’s fiind una din cele 11 copii care au supraviețuit.

Cumpărătorul acestei cărți, ce a aparținut până acum bisericii Old South Church din Boston, este un investitor american pe nume David M. Rubenstein, care a mai achiziționat documnete istorice precum o copie după Magna Carta cumpărată în 2007 cu 21 de milioane de dolari. Conform “The New York Times”, acesta nu intențiuonează să ia acasă “Bay Psalm Book”, ci s-o împrumute mai multor biblioteci din SUA până când se va stabili la care dintre ele va rămâne pe termen lung (tot sub formă de împrumut).

Psalm2“Suntem încântați că această carte, care e atât de importantă pentru istoria și cultura noastră, este destinată spre a fi văzută de cât mulți americani care îi vor putea aprecia inegalabila semnificație”, a spus David Redden, șef al departamentului de cărți de la Sotheby’s.

Având în vedere că Biblioteca Publică din New York deține deja una dintre celelalte 10 copii ale cărții, ar fi posibil ca “Bay Psalm Book” să-și găsească locul lângă sora ei? Sau poate la universitățile Yale, Harvard, Brown, unde există de asemenea câte un exemplar al cărții? Rămâne de văzut!

Surse foto: most-expensive.comabcnews.go.combibleportal.christianpost.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *