Scria Alina acum nu mult timp despre muzica din cărţi, despre muzica imaginată ce însoţeşte poveştile, despre ritmuri sau melodii pe care ar dansa personajele. Iată că a apărit Booktrack, un soft care adaugă sunete cărţilor electronice.

Mai exact, citeşti un e-book şi muzica însoţeşte textul în funcţie de viteza cu care tu citeşti. Da, sunetele sunt sincronizate cu ceea ce citeşti în momentul acela, de exemplu dacă e vorba de un party auzi râsete şi muzică, dacă citeşti Moby Dick auzi marea.

E un film unde ai sountrack-ul, dar vizual tu eşti regizorul şi scenaristul. E o experienţă mai bogată? Cu siguranţă. Afectează lectura? Aş zice că da, cititul înseamnă imaginaţie şi orice “ajutor” o poate limita. Oricum, e interesantă ideea de a păstra textul intact dar de a-i da o dimensiune multimedia (nu ca în cazul literaturii interactive sau al proiectelor multimedia complexe care schimbă total modalitatea de a interacţiona cu ele).

Ideea a pornit, aşa cum era de aşteptat, de la faptul că iniţiatorii ei asociau mereu cărţile cu muzica sau cu anumite sunete atunci când citeau. Totuşi, dacă vă întreb acum ce auziţi când citiţi Copiii din miez de noapte sunt sigură că pentru fiecare e altfel.

Oricum, proiectul e încă la început, de-abia au lansat câteva titluri (pentru iPhone şi iPad, urmează şi pentru Samsung) şi e interesant de văzut dacă va prinde.

 

Cristina Foarfă

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *