M-am întrebat întotdeauna, ca mulţi alţi curioşi profani, cum e viaţa cotidiană într-o familie regală. Ce vorbesc, ce citesc, ce mănâncă. Cel puţin la ultima întrebare răspunde Cartea Regală de Bucate a Principesei Margareta, o carte ce combină minunat poveştile cu regine, regi, prinţi şi prinţese cu reţetele culinare special alese.

Atunci când ospitalitatea îmbracă veşmintele simbolice ale unei întregi naţiuni, istorii, culturi sau tradiţii, ea are un înţeles şi o însemnătate în plus.

Principesa Margareta adună aici, cu aceeaşi migală cu care găteşte un fel sofisticat, reţete ale familiilor regale din întreaga Europă. Mai mult decât atât, sunt însoţite de poveşti care îţi deschid puţin uşa spre lumea de poveste (cel puţin în aparenţă) a regalităţii.

Niciodată un fel de mâncare nu este doar un mod de a ne potoli foamea. Asemenea madelenei lui Proust, gusturile ne trezesc amintiri iar bucăţi din viaţă sau oameni dragi sunt într-o strânsă legătură cu anumite feluri de mâncare. Cine nu îşi aminteşte cu drag de prăjiturile bunicii sau de plăcintele mătuşii?

În cazul unei familii regale, amintirile poartă amprenta istoriei şi gusturile poartă, cum spunea şi Principesa Margareta în prefaţă, valorile simbolice ale unei întregi naţiuni. E un farmec deosebit ce se desprinde din cartea aceasta, ca aburul subtil şi aromat ce umple bucătăria când se găteşte ceva bun.

Poate cel mai frumos lucru al acestei cărţi este tonul Principesei, care povesteşte cu afecţiune de oameni dragi, îşi aminteşte de întâmplări semnificative şi face portrete memorabile. Scrie cu emoţie şi eleganţă, cu fraze controlate, în mici bucăţi de istorie ce nu se învaţă la şcoală.

Ne cunoaştem de mult timp. Bunica mea a fost sora mamei lui, Principesa Irina a Greciei, Ducesă de Aosta. În familie, îl numim cu toţii Deo. El este aproape ca un frate pentru mine. (…) Am făcut o mulţime de năzbâtii împreună, iar tata ne filma uneori cu apratul lui de 8 mm. (…) Deo a fost mereu un spirit liber, inteligent, generos şi cu simţul umorului. De asemenea, el este o gazdă ospitalieră.

Afli că Regele Mihai nu este un mare gurmand dar că îi plac Pasta con Pesto sau New York Cheesecake.Sau că Regina Ana făcea un zabaglione excepţional (o cremă de ou cu vin). Sau cum Principesa Margareta, împreună cu sora ei, Elena, se jucau de-a cowboy-ii şi indienii cu Prinţul Charles şi sora lui la Castelul Balmoral. Charles a trimis două reţete: sufleu de brânză copt de două ori şi o budincă de fazan.

Îmi amintesc de anii copilăriei mele în Anglia, când părinţii au început să lucreze la grădina lor de legume, precum şi la mica lor gospodărie cu cu păsări şi animale domestice. Şi-au câştigat astfel existenţa, pentru o vreme. Am spus mereu că sora mea Elena şi cu mine am crescut într-o fermă de păsări.

De la Moritz, şeful familiei regale din Hesse, aflăm cum se fac Penne Rigate cu Roquefort, iar de la Principesa Anne de Ligne, cunoscută şi pentru cariera ei la Uniunea Europeană, învăţăm cum se fac Bouillabaisse de la Mer du Nord, o supă complicată de peşte, sau o tocană flamandă de vită, cu bere.

E frumos ca atunci când te gândeşti ce-ai putea găti special pentru cină să iei cartea asta în mână, să alegi un fel de mâncare şi să te raportezi la ce figură regală a recomandat-o, de ce, să te gândeşti cum e acolo, în ţara sa şi să-i citeşti cu atenţie povestea. Ca să nu mai spun că poate fi un cadou minunat.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


6 comentarii
  1. hiacint

    Frumos scris. Am urmărit o emisiune în care Principesa vorbea despre cartea aceasta, are atîta farmec și eleganță încît rețetele în sine ajung în planul al doilea.

    Reply
  2. Pingback: Pene Rigate cu Roquefort – reţeta lui Moritz, Landgrave de Hesse, din Cartea Regală de Bucate « Bookaholic

  3. Pingback: Bucate, vinuri și obiceiuri românești de Radu Anton Roman « Bookaholic

  4. Pingback: Cu ce a plecat lumea acasă de la Gaudeamus? « Bookaholic

  5. Pingback: Cadou pentru mama de Crăciun. Alegeri sensibile, dilema persistă. « Bookaholic

  6. Pingback: Carte cadou pentru prietenă,iubită sau soţie de Crăciun – idei romantice şi nu prea « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *