
Tactile Picture Books este un proiect fain care mi-a făcut ziua mai bună. Am aflat despre el prin intermediul site-ului Ebook Friendly (de aici). Mi s-a părut o idee genială să faci cărți tactile pentru copii, așa că am mers la sursă, pe platforma online Tactile Picture Books, și am citit mai multe despre acesta. Se pare că un grup de cercetători (deopotrivă profesori și studenți) de la Universitatea Colorado Boulder sunt responsabili pentru inițierea acestui proiect în care beneficiarii sunt copiii orbi sau cu diverse afecțiuni oculare.
Folosindu-se de tehnologia 3D, cercetătorii au creat cărți tactile pentru copii. Altfel spus, cei care sunt nevăzători pot „citi” povestea prin braille și își pot dezvolta imaginația (totodată înțelegând mai bine textul) prin intermediul imaginilor 3D. Textul este scris atât normal, cât și în sistemul braille, astfel încât cei mici, cu sau fără probleme de vedere, pot citi împreună o asemenea carte. De asemenea, părinților le va fi mult mai ușor să citească o carte împreună cu un copil nevăzător.
Cercetătorii de la Universitatea Colorado Boulder țin chiar și ateliere pentru a-i învăța pe cei interesați (studenți, profesori, părinți etc.) să creeze singuri imagini 3D și să le tipărească apoi la o imprimantă performantă, transformându-le în cărți tactile. Scopul ultim ar fi ca în viitor fiecare locuință să dețină o imprimantă 3D pe care să o poată folosi pentru a realiza cărți pentru copii cu imagini tactile.
Dacă sunteți interesați de acest proces, găsiți informații pe larg în această prezentare a proiectului.
Până acum, se găsesc (inclusiv de descărcat) trei cărți pe site-ul proiectului, după cum urmează: Goodnight Moon (prima carte confecționată), Harold and the Purple Crayon și Polar Bear, Polar Bear, What Do You Hear?. Cea de-a doua carte Goodnight Moon este încă în lucru.
Haideți să vedem și cum arată minunățiile acestea!
Ar fi grozav ca astfel de inițiative să fie preluate și la noi, cred că i-ar ajuta tare mult pe copiii cu afecțiuni oculare să aibă parte de cărți atât de frumoase și sugestive. Voi ce părere aveți despre Tactile Picture Books Project?
Salut,
Foarte tare articolul, si foarte buna initiativa. Intr-adevar, cartile tactile ar fi foarte interesant sa fie implementate si la noi, deoarece pe cei mici chiar i-ar motiva sa citeasca de la varste destul de fragede. Citind povestea cu “Fram, ursul polar” de exemplu, isi pot imagina personajul principal (nu-i nevoie sa fie neaparat Fram, ala era doar un exemplu), pot face compartia intre ceea ce si-au imaginat ei si ceea ce a fost printat in relief.
Mentionez ca si eu sunt de asemenea nevazator, si n-am vazut astfel de materiale decat in scolile speciale, mai ales la abecedare, unde pe pagina fiecarei litere era cate un obiect scos in relief.
Bună ziua! Doresc să știu cum pot intra in posesia acestor cărți, deoarece am o fetiță nevăzătoare, iar sistemul de învățământ nu pute la dispoziție astfel de materiale ajutătoare. De ex. la școlile normale se cer o mulțime de manuale și caiete speciale( se găsesc în comerț), iar ptr copii cu nevoi speciale, nimic. Mulțumesc
Bună ziua,
Intrați pe site-ul lor, https://tactilepicturebooks.org/, aveți un buton în dreapta sus cu „Request a book”.