Aurora Liiceanu este cu siguranță unul dintre cei mai cunoscuți psihologi din România. Cărțile ei sunt citite și iubite tocmai pentru scrisul relaxat, natural, ca și când ar sta cu tine la o cafea și ați vorbi firesc, fără emfaze și judecăți inutile. Pornind de la partenerele a doi scriitori celebri, Aurora Liiceanu vorbește în ultima sa carte despre două tipuri de femei: cele supuse și cele rebele. Și, pentru că ne intrigă subiectul și suntem siguri că și pe voi, avem trei volume puse la dispoziție de Editura Polirom pe care le dăm ca premiu.

Câștigători: Karina M, Claudia Oșan, Moldoveanu Mariana!

Din prezentarea editurii:

Hadley Hemingway si Zelda Fitzgerald par sa aiba in comun un singur lucru: amindoua au fost casatorite cu scriitori celebri. In rest, sint complet diferite: Hadley e o femeie care a asimilat valorile mediului din care provine si nu isi doreste decit o viata linistita alaturi de sot si de copii; Zelda e autonoma, excentrica, incalca toate regulile si incearca mereu sa se desprinda de personajele feminine create de celebrul ei sot, care o foloseste ca sursa de inspiratie pentru cartile sale. Comparind personalitatile si relatiile lor cu partenerii de cuplu, Aurora Liiceanu ne arata ca Hadley si Zelda reprezinta de fapt doua tipuri feminine pe care le putem recunoaste cu usurinta si astazi, daca privim atent in jurul nostru.

Întrebarea la care trebuie să răspundeți pentru a câștiga una dintre cărți este: Alege-ți personajul feminin preferat din literatură și spune-ne dacă vorbim de o femeie rebelă sau de una supusă, argumentându-ți alegerea.

Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți dintre cei care respectă tema concursului. Vă rugăm să folosiți o adresă de e-mail validă și să vă semnați cu numele real. Deadline: miercuri, 6 februarie, ora 16:00. Succes!

Cristina Foarfă

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


55 comentarii
 1. AvatarOtilia Pintilioaie

  Anna Karenina, personajul principal din romanul cu același nume de Lev Tolstoi pentru că este supusă și rebelă în același timp. Cred că în fiecare dintre noi e o parte calmă, supusă, care respectă rigorile și regulile societății și o altă parte care ar vrea să nu țină cont de nimic când vine vorba de propria fericire și împlinire. Anna Karenina a fost o femei supusă dar care a sfârșit făcând cel mai rebel gest, în numele unei iubiri și a unei fericiri, sinucigându-se.

  Reply
 2. AvatarRoxi

  Personajul meu preferat este Elizabeth din “Pride and Prejudice”. Ea este rebela, mai ales prin opozitie cu sora sa, Jane. Elizabeth este increzatoare in fortele proprii, este ironica si foarte principiala, mai ales pentru perioada in care traia. Spre deosebire de Jane, care este sensibila si vulnerabila, Elizabeth este puternica; intr-un sens, poate fi privita ca o feminista a vremurilor in care traia. Ea se considera egala barbatilor, nu inferioara lor si asta se poate datora si modului in care a fost educata de tatal sau. Elizabeth are intotdeauna replicile potrivite, pentru momentele potrivite si reuseste sa infranga orgoliul exagerat al lui Mr.Darcy, doar prin personalitatea ei puternica.

  Reply
 3. AvatarOTILIA

  “Femeile” lui Charles Bukowsky! Sunt supuse,sunt rebele,sunt frumoase,urate,sexy sau nu,destepte sau nu,devin subiecte pentru personajul masculin,scriitorul Henry Chinasky,care culmea,scrie despre “eternul feminin” ca si cum l-ar cunoaste,desi,cum singur recunoaste,nu stie nimic despre femei.

  Reply
 4. AvatarDaniel Iordache

  Matilda din “Cel mai iubit dintre pamanteni” e tipul femeii rebele.Mereu cu toane,mereu cu propria judecata

  Reply
 5. AvatarRamona

  Personajul meu preferat este Constance (Lady Chatterley)….cartea prezinta drumul de la o femeie supusa constrangerilor vremurilor si mintii la aceptarea senzatiilo sale “rebele” .

  Reply
 6. AvatarGabriela Babeanu

  Maitreyi intruneste ambele tipuri de femei, la inceput supusa legilor lumii in care traieste, supusa iubirii si-apoi rebela fata de acestea.

  Reply
 7. Avatarsarbu simona

  Caty Zanoaga din Scrinul negru de G. Calinescu este o rebela, o Otilie matura plina de viata si jucausa, ea reuseste sa treaca prin toate incercarile vietii si ale istoriei, din pacate este rapusa de o boala crunta.

  Reply
 8. AvatarPaliuc Ioana

  Maitreyi este un personaj fascinant prin complexitatea pe care o detine la o varsta frageda. Este un exemplu de tanara supusa familiei dar mai ales a mentalitatii populatiei indiene din acea perioada,care si supune in acelasi timp prin erotism si o senzualitate timida.

  Reply
 9. Avatarmatiz carmen

  din Girl, Interrupted, pot spune ca Susanna Kaysen, personajul principal este o rebela prin definitie,deoarece ea se revolta fata de trecerea de la stadiu de fata,la cel de femeie.

  Reply
 10. AvatarRadu D.

  Personajul feminin despre care vreau sa va vorbesc este Otilia Marculescu din romanul Enigma Otiliei ce apartine lui G. Calinescu. Otilia este o fata tanara de 18 an si pare ca nu are in plan petru a-si construi un destin. Punctele de vedere pe care le are asupra sa nu le imparte cu absolut nimeni si de cele mai multe isi ia cu sine multele impresii pe care le are. Otilia dovedeste ca este o fire capabila sa gandeasca independent, chiar daca are parte de influenta negativa a celor din jur. As putea adauga si rebelitatea, avand in vedere destinul ei. Rebelitatea si supunerea se impletesc foarte bine pe acest personaj.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *