Pentru că tocmai am vorbit cu Zeruya Shalev și mai ales pentru că ni se pare o scriitoare foarte, foarte interesantă, ne-am gândit că ar trebui să îi citiți și voi cărțile. Așa că avem pentru voi un pachet cu cele trei cărți ale scriitoare, publicate în România, oferite de Editura Polirom –   Soţ şi soţie, Thera și Fărâme de viaţă.

Câteva cuvinte despre fiecare, preluate din prezentarea editurii:

Soț și soție – “Protagonistii romanului Sot si sotie, Udi si Naama, sint doi oameni care au crescut unul linga celalalt, insa pe parcursul acestui drum de-o viata comunicarea dintre ei a fost intrerupta, iar traiul impreuna, alaturi de fiica lor, Noga, se imparte intre gelozie, fu-rie si vina. Se dovedeste incetul cu incetul ca intreaga fundatie pe care fusese cladita aceasta casnicie era una firava, imaginea iubirii idilice traite in adolescenta nefiind decit un invelis iluzoriu al unei vieti de familie neimplinite.”

Fărâme de viață – “Farime de viata exploreaza cu o patrundere psihologica si o sensibilitate remarcabile relatiile dintre parinti si copii. Fiecare personaj incearca sa indrepte insa greselile trecutului si sa gaseasca o iesire din capcana prezentului dezolant.”

Thera – “Asemenea celorlalte romane ale Zeruyei Shalev, Thera construieste o perspectiva sumbra, conflictuala asupra relatiilor dintre barbati si femei. Viata de cuplu este sufocanta, pentru ca vina si amenintarea despartirii otravesc aerul. In afara cuplului este la fel de sufocant, pentru ca nu exista suficient oxigen ca sa sustina viata. Zeruya Shalev descrie instabilitatea sentimentelor, trecerea de la iubire la ura, de la seninatate la angoasa, uneori pe parcursul unei singure fraze.”

Ce trebuie să faceți pentru a le câștiga? Citiți interviul cu Zeruya Shalev. Spuneți-ne printr-un comentariu ce impresie v-a lăsat Zeruya. Dacă ați citit cărțile ei, cu atât mai bune, spuneți-ne ce credeți despre ele.

Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți (cu condiția ca răspunsul să respecte întrebarea și, bineînțeles, să ne placă). Deadline: 15 noiembrie. Succes!

Câștigătoare: Crina F

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


24 comentarii
  1. roberts

    eu nu am citit inca nici una din cartile scrise si traduse la noi ale acestei autoare. tocmai de aceea mi-as dori foarte mult sa castig acest pachet. mi-a placut interviul realizat, cred ca vorbeste frumos, modest si la obiect. in plus, am si eu copii si cred ca as gasi multe chestiuni interesante in cartile dumneaei.

    Reply
  2. andreea

    Inca nu am citit nimic de Zeruya Shalev, dar cu putin noroc poate le voi citi pe acestea trei:) Cred ca va fi pe gustul meu pentru ca din cate inteleg este atrasa de profunzimea psihicului uman si alege sa descrie in special relatiile de cuplu si cele dintre parinti si copii. Nu ma astept sa fie o autoare usoara pentru ca nu orice o intelege pe Virginia Woolf si nu pentru multi ” Spre far” este cartea preferata

    Reply
  3. Puiu Silvia

    Pare o femeie modesta, inteligenta si mi-as dori sa ii cunosc spiritul mai mult prin prisma cartilor sale. Fiecare scriitor pune ceva din el in cartile sale.

    Reply
  4. alex

    Nu am citit cartile ei dar am citit prezentarile si as vrea foarte mult sa le citesc. Am citit si interviul mi-a facut o impresie buna.

    Reply
  5. pauna oana

    Cred ca din interviu reiese ca autoarea este o fiinta ce pune pasiune in scris.O admir pentru dorinta ei de a se afirma intr-o tara in care femeile nu sunt atat de apreciate sau nu au voie sa faca multe lucruri.Scrisul este o experienta fascinanta pentru ea si cred ca orice scriitor care da lumii carti de valoare ar trebui sa gandeasca astfel.Imi place ca vorbeste despre psihic,interiorul uman si pe mine ma intereseaza acest domeniu.Imi place mult parerea ei despre rolul literaturii in viata omului.”Poate consola, poate şoca, poate provoca schimbări interioare.”,sunt total de acord cu e.Si eu ma consolez citind,ma tratez,ma vindec,evadez,traiesc o alta viata.Imi imbogatesc sufletul neincetat.Daca nu ai cultura esti nimic.Eu vreau sa fiu mai mult decat nimic,vreau sa fiu cineva.Un o de valoare.Un om la care oamenii care ma cunosc,sa se uite cu respect.Vreau sa am idei bune,sa ajut oamenii,sa le tratez sufletele si de aceea invat neincetat din carti despre om.Am vazut ca scriitoarea ei preferata este Virginia Wolf,am avut onoarea chiar azi sa o “cunos”la sala de lectura pe aceasta minune a literaturii engleze.O admir pentru efortul de a scrie,de a ramane creativa cand viata casnica este atat de fixa,de repetitiva.E un efort urias sa-ti storci creierii cand esti obosit si o felicit pentru uriasul efort depus,pentru ca noi,oameni nu atat de ocupati,sa avem din ce sa invatatm lucruri esentiale.Tot respectul meu pentru aceasta scriitoare!

    Reply
  6. Dot

    Imi place sa citesc. Imi place sa scriu. Si, cu toate ca n-am avut placerea de a ma delecta cu paginile scrise de Zeruya pana acum, cred ca avem lucruri in comun, in modul de a privi si de a analiza, cel putin de la distanta, relatiile dintre oameni si lucrurile catre care sperantele si visele tind. E atractie. De asemenea cred ca intensitatea si starea de transa de care vorbeste ea atunci cand scrie este, de fapt, o voce a subconstientului, a celui care stie deja, asumat sau nu. Asa ca sunt curioasa sa compar ceea ce intuiesc si simt cu ceea ce intuieste si simte ea. Sa vad ce efect are, atat ca stare de spirit, cat si ca si scriitura, asupra mea. Ma va cuceri? Ma va intriga? Ma va face sa ma apropii de ea sau ma va face s-o resping, zicand ca se poate mai bine de-atat? Oricum, sunt convinsa ca o asemenea intersectie nu poate decat sa imbogateasca experienta sau macar perceptia unui om.

    Reply
  7. Laura V.

    Citind interviul realizat de Laura Sandu m-am bucurat, in primul rand, de faptul ca am avut prilejul de a-mi nota, in lista de „must read” o noua autoare despre care, trebuie sa recunosc ca nu auzisem pana acum.

    Am simtit o atractie spontana vis-a-vis de temele pe care le abordeaza Zeruya Shalev, cele ale relatiilor afective de cuplu sau parinte-copil(cele dintai fiind, de altfel, influentate de cele din urma), cu care ne este imposibil sa nu ne confruntam cu totii, in trecerea noastra prin viata. Ceea ce mi-a placut in mod deosebit la autoare este faptul ca si-a asumat constient, renuntand la podoabele fantasmagorice ale unei lumi emotionale utopice, rolul de scriitor-terapeut, conferind astfel un sens vindecator si util creatiei sale, prin care ne indemna la introspectie. Din perspectiva cititorului, consider ca este o calitate esentiala a scriiturii, aceea de a transcede universul estetic(caruia nu ii neg importanta sau savoarea) si de a crea modificari pozitive in sinele participantului, prin reflexie.

    Mi-a starnit un zambet pe buze un anumit pasaj al interviului, si anume, cel in care scriitoarea este intrebata daca „are rost sa fim suparati pe parintii nostri?”. Pe masura ce citeam raspunsul, ma inarmasem cu rabdarea ca acesta sa devina cel putin diplomat (daca nu chiar demagogic – pacat in care, regretabil, unii scriitori pica voluntar pentru a-si ralia publicul.) M-a cucerit definitiv franchetea raspunsului: „Dupa parerea mea, sa fii suparat pe parinti nu e rau.”, justificat ulterior prin definirea identitatii in raport de opozitie cu alteritatea.

    Zeruya Shalev imi pare a fi o scriitoare pursange, pentru care actiunea de a scrie se traduce prin firesc(atat ca decizie cat si ca insertie in viata cotidiana), dupa cum marturiseste: „la fel de natural ca faptul de a respira” si „incerc sa incep din momentul in care casa se goleste”. Abordarea naturala este cu atat mai evidenta cu cat, dupa un volum de poezie, o carte de copii si patru romane la activ, reuseste sa se raporteze la scris cu aceeasi fascinatie si curiozitate ca la inceput. („Ma surprind deseori lucrurile pe care le scrie mana mea.[…] Scrisul este un proces misterios si fascinant.”)

    Reply
  8. Crina F.

    De la aceasta autoare n-am auzit decat de cartea “Fărâme de viață” pe care tot vreau sa o citesc de ceva vreme si prin interviul pe care l-am citit acum am inteles si mai bine ce fel de om se ascunde in spatele cartii, dar mai ales cat merita. Se vede ca autoarea scrie cu drag si traieste din si prin scris. Din punctul meu de vedere mai rar auzi un scriitor care se cufunda total in acea lume pe care o construieste si nu scrie doar ca sa aiba carti scoase. Aici cred ca se potriveste expresia putin si bun. Sunt sigura ca-mi va placea aceasta autoare si am sa caut cartile ei chiar daca nu le castig acum.

    Reply
  9. mia

    Am citit interviul cu Zeruya Shalev pe bookaholic și mi-am dorit pe loc să îi citesc cărțile. Îmi plac autorii care reușesc să se rupă de tot și de toate ca să scrie atât de adânc despre relațiile interumane.

    Reply
  10. Ursu George

    Buna seara,

    As incepe prin a recunoaste ca nu am citit nimic scris de aceasta scriitoare si ca as fi foarte interesat sa descopar ideile si crezurile literare.

    Acum ca am parcus si interviul incepe sa ma atraga si mai mult aceasta scriitoare, si abia astept sa ii parcurg paginile sinuos construite dupa cum spune autoarea.

    Interferenta dintre psihologie si viata curenta si mundana o face fantastica iar tipologiile umane pe care se axeaxa cartile le fac de un real exacerbat pe alocuri.

    Interiorul si psihicul uman privit ca un microcosm e perfect reliefat intr-un film pe care l-am vizionat zilele trecute, un psihologic numit Persona din 1966 care pe langa tema principala a persoanei care isi ascunde sub o masca tot ce simte trateaza si acest microsistem cum ii spune autoarea cel putin asta am dedus eu din subsidiarul filmului.

    Razboiul dintre sexe o tema care vad ca e intalnita la autoare se contureaza si in tara noastra si personal consider acest lucru ceva benefic, intrucat potrivit selectiei naturale cei mai puternici supravietuiesc iar din aceasta sintagma de razboi intre sexe sper sa se nasca ideii care sa ne faca mandri, sa speram ca femeia va capata un rol mai important in societate si ca se va trece peste stereotipii intrucat pentru a discuta de un razboi intre sexe trebuie sa existe cel putin ideatica egalitate…care inca nu e prezenta in Romania.

    Pruncuciderea observ ca este pe undeva dezbatuta, de fapt sentimentul pe care il traieste proaspata mama atunci cand constientizeaza faptul ca nu e in situatia in care si-ar fi dorit si ca copilul nu reprezinta concretizarea refularilor adunate, desi aici nu se ajunge la crima din punct de vedere penal aceasta tulburare justifica pe undeva uciderea pruncului.

    Faptul ca nu are modele constiente si asumate constituie un mare punct forte intrucat cel putin eu constat ca in literatura romaneasca pe alocuri aceste modele au ajuns sa fie copiate in intregime prin continut fiind modificata doar forma scrisa. Un alt punct forte al acestei doamne este faptul ca nu doreste publicitate aducandu-mi aminte de Patrick Suskind autorul unor carti fantastice dar despre care nu se stie mare lucru, poate aceasta doza de mister ii face valorosi si le da acea aura de mister care nu mai exista in multe domenii.

    Una peste alta, constat ca m-am lungit si risc cu nerusinare sa plictisesc.

    O seara placuta si copiii chiar sunt centrul oricarei familii…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *