Pentru că tocmai am vorbit cu Zeruya Shalev și mai ales pentru că ni se pare o scriitoare foarte, foarte interesantă, ne-am gândit că ar trebui să îi citiți și voi cărțile. Așa că avem pentru voi un pachet cu cele trei cărți ale scriitoare, publicate în România, oferite de Editura Polirom –   Soţ şi soţie, Thera și Fărâme de viaţă.

Câteva cuvinte despre fiecare, preluate din prezentarea editurii:

Soț și soție – “Protagonistii romanului Sot si sotie, Udi si Naama, sint doi oameni care au crescut unul linga celalalt, insa pe parcursul acestui drum de-o viata comunicarea dintre ei a fost intrerupta, iar traiul impreuna, alaturi de fiica lor, Noga, se imparte intre gelozie, fu-rie si vina. Se dovedeste incetul cu incetul ca intreaga fundatie pe care fusese cladita aceasta casnicie era una firava, imaginea iubirii idilice traite in adolescenta nefiind decit un invelis iluzoriu al unei vieti de familie neimplinite.”

Fărâme de viață – “Farime de viata exploreaza cu o patrundere psihologica si o sensibilitate remarcabile relatiile dintre parinti si copii. Fiecare personaj incearca sa indrepte insa greselile trecutului si sa gaseasca o iesire din capcana prezentului dezolant.”

Thera – “Asemenea celorlalte romane ale Zeruyei Shalev, Thera construieste o perspectiva sumbra, conflictuala asupra relatiilor dintre barbati si femei. Viata de cuplu este sufocanta, pentru ca vina si amenintarea despartirii otravesc aerul. In afara cuplului este la fel de sufocant, pentru ca nu exista suficient oxigen ca sa sustina viata. Zeruya Shalev descrie instabilitatea sentimentelor, trecerea de la iubire la ura, de la seninatate la angoasa, uneori pe parcursul unei singure fraze.”

Ce trebuie să faceți pentru a le câștiga? Citiți interviul cu Zeruya Shalev. Spuneți-ne printr-un comentariu ce impresie v-a lăsat Zeruya. Dacă ați citit cărțile ei, cu atât mai bune, spuneți-ne ce credeți despre ele.

Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți (cu condiția ca răspunsul să respecte întrebarea și, bineînțeles, să ne placă). Deadline: 15 noiembrie. Succes!

Câștigătoare: Crina F

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


24 comentarii
  1. Vasile

    Foarte interesant interviul si sper sa castig cartile pentru a putea sa cunosc mai bine cultura pe care o reprezinta autoarea.

    Nu comentez interviurile dar pot sa spun ca a fost fascinant si nu multi autori se deschid asa in fata curiosilor si cititorilor.

    Abia astept sa citesc cartile.

    Reply
  2. Liliana

    unu plus unu fac trei…
    In familie rezultatul celei mai simple adunari creste direct proportional cu dragostea.

    Sufletul se naste incet si in intuneric, e o nastere mai misterioasa decat cea a trupului, iar parintele este cel care ofera sau taie aripile sufletului care e pe punctul de a zbura dincolo de mrejele timpului sau istoric: natonalitate, limba sau religie.

    Aflam despre Zeruya Shalev ca este mama si scriitoare, cartile ei sunt oglinizile spre lumea in care traieste, dincolo de temeri, esecuri si ezitari, autoarea insufleteste tabloul de familie cu scrierile sale pe care le priveste ca “experienţe emoţionale profunde – o viaţă diferită”.

    Descoperim lumea prin intermediul limbajului, prindem lucrurile vii in capcana frazelor si imbogatim universul cu pagini de carte, iar spiritul cu experiente aparent banale dar stralucitoare prin tonalitatea in care ne sunt transmise. Astfel, intreviul cu Zeruya Shaley si curiozitatea trairilor si a povestirilor ei m-au indemnat sa-i descopar lumea dincolo de copertile cartilor sale. Tainele marii nu se dezleaga la mal si nici esenta unui scriitor intr-un singur interviu.

    Virginia Woolf spunea candva ca “in cea mai mare parte a istoriei, anonimul a fost o femeie.”, dar timpurile se schimba si noi ne schimbam cu ele.

    Reply
  3. Irina

    Recunosc ca nu am citit nimic de Zeruya Shalev, dar mi-ar placea sa incerc datorita faptului ca am citit “Poveste despre dragoste si intuneric” a lui Amos Oz. As vrea sa vad si punctul de vedere al unei femei din Israel despre modul in care se desfasoara viata in familie, despre cat de usor sau de greu e sa evoluezi ca membru al ei, dar mai ales ca si copil. Amos Oz pune foarte mult suflet in cartile sale si cumva am impresia ca si Zeruya merge in aceeasi directie. Nu vreau sa fac comparatii intre cei doi scriitori, vreau sa culeg doua puncte de vedere si sa ii inteleg mai bine ca si popor.

    Reply
  4. Elena R

    Din pacate nu am avut ocazia sa citesc niciunul din romanele sale.

    Cred insa ca Zeruya Shale e genul de persona care iti sade pe umarul drept, te vegheaza si iti spune ce sa faci mai departe cu calm si dragostea unei mame si a unui prieten de nadejde.

    E genul de scriitoare care se inspira din mediul inconjurator, din povestile vietii altora, din experientele proprii, din lumea imaginarului si din pshihologia cotidiana.

    Subiectele abordate denota curajul unei femei israelite sa isi poarte gandurile dincolo de granitele culturale , sa patrunda in inconstientul mentalitatii umane si sa descopere temerile, tabuurile si instinctele naturale care ne ghideaza viata.

    Urmand exemplul unei mame care se simte dezgustat de propii copii, sunt lucruri pe care oricine le poate simti la un moment dat, dar cui sa ii povestesti asemenea ganduri intime?

    Maniera in care scrie Zeruya Shale pare una deosebit de naturala, fara perdea, dar intr-o maniera eleganta. Zeruya Shale pare a fi o mama grijulie, o femeie fidela pasiunii sale de a scrie si familiei, un psiholog de incredere, un prieten care te asculta si nu te judeca pentru gandurile tale.

    Daca o sa am ocazia sa rasfoiesc una din cartile sale, cu siguranta o sa am experienta unei confesiuni si unei imbratisari inconstiente din partea autoarei.

    Reply
  5. diana

    Dintre cartile Zaruyei Shalev am citit Viata amoroasa si Sot si sotiei, dupa ce o prietena mi-a povestit foarte entuziasmata despre ultima ei descoperie literara. Tocmai ma maritasem si prietena mea mi-a spus ca desi i s-au parut exceptionale cartile Zaruyei, nu mi le recomanda fiind sigura ca eu n-am sa ma regasesc in ele.
    Intr-adevar, citindu-le am descoperit o viziune deosebita asupra dragostei si relatiilor dintre soti si o privire carte interiorul casatoriei lipsita de romantismul aferent temei. As fi tentata sa spun ca Zaruya Shalev are un talent special de a gasi poezie in tristete.
    Fragmentele rascolitoare din romanele ei nu indeparteaza cititorul si nu au nimic din literatura de senzatie, ci dimpotriva fac personajele ei mai umane, mai usor de inteles si chiar de indragit. Sint capitole in cartile citite de mine triste, chiar sumbre. Personajele nu sint foarte usor de simpatizat si nici genul cu care cauti sa te identifici. Dar la final, fara sa-si dea seama, cititorul poate simti ca seamana mai mult decit credea cu ele si ar putea avea senzatia gasirii unui lucru deosebit de frumos prin naturaletea lui.

    Reply
  6. Diana M.

    Am citit acum niste ani “Sot si sotie” si-mi mai amintesc si acum pasaje din carte. Stilul si temele abordate de Zeruya Shalev mi-au adus aminte de Alice McDermott si Alice Munro, doua dintre scriitoarele mele preferate. Tocmai de aceea mi-ar placea sa citesc si celelalte carti ale ei care au fost traduse in romana.

    Reply
  7. AlexG

    Zeruya Shalev imi pare o scriitoare de o modestie remarcabila, daca ne gandim la faima ei. De asemenea mi se pare ca raspunde cu o atentie deosebita intrebarilor, reusind sa evite cu succes cliseele de orice tip. Faptul ca trateaza subiectul familiei si al relatiilor dintre sexe sau dintre parinti si copii ma face sa ma gandesc la alt scriitor israelian celebru, Amos Oz, dar si, de exemplu, la un clasic, Tolstoi. Sunt curios care este punctul ei de vedere – n-am citit inca nimic scris de ea. Interviul, ca si alte recenzii mi-a starnit interesul. Sunt deci nerabdator sa particip la acest concurs.

    Reply
  8. AlexG

    Buna ziua,
    Am trimis un comentariu ieri , care vad ca nu a aparut pana azi, am trimis un mesaj de test azi, care vad ca totusi a aparut. Retrimit deci comentariul de ieri cu speranta ca va participa totusi la tombola. Spuneam ca:

    Din interviul cu Zeruya Shalev am ajuns la concluzia ca este o scriitoare de o modestie remarcabila avand in vedere faima ei. Mi se pare ca da dovada de o seriozitate si o atentie deosebita dand niste raspunsuri originale la niste intrebari oarecum clasice. Faptul ca trateaza subiectul familiei si al relatilor dintre sexe precum si al celora dintre parinti si copii ma face sa ma gandesc la alt scriitor celebru israelian: Amos Oz, dar si la un clasic – Tolstoi. Sunt foarte curios cum abordeaza ea subiectul, in ce maniera, deoarece nu i-am citit niciun roman pana in prezent. Astept deci cu nerabdare rezultatul concursului.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *