Joan Fontaine
, o stea a filmului american din anii ’40, a trecut printre alte stele în urmă cu câteva zile. Avea 96 de ani. Nu am văzut-o decât în două filme: “Suspicion” și “Rebecca”, ale lui Hitchcock, iar asta se întâmpla demult, când nu știam eu nume de actori. I-am ținut minte însă chipul sclipitor.

Pentru rolul din “Suspicion” (1941) – unde interpreta o tânără ce-și suspectează soțul cu care tocmai s-a căsătorit (Cary Grant) că ar vrea s-o omoare – a primit, în 1942, la doar 24 de ani, Oscarul pentru cea mai bună actriță, devenind astfel cea mai tânără actriță recompensată cu acest premiu de la acea vreme. Se întâmpla în același an în care actrița Olivia de Havilland, sora și rivala ei, era și ea nominalizată la Oscaruri, fără a primi însă nici un premiu. Fontaine – care a fost gata gata să mai câștige râvnitul premiu de încă două ori: pentru rolul din “Rebecca” (1940) și pentru cel din “Constant Nymph” (1943), a avut interpretări de neuitat și în fime precum “Jane Eyre” (1944), în care l-a avut ca partener pe Orson Welles, “September Affair” (1950), unde a jucat alături de Joseph Cotten, și “Island in the Sun” (1957), în care a interpretat rolul unei femei îndrăgostite de un politician (Harry Belafonte).

Când moare un artist mare te-apuci să-i asculți/reasculți muzica, să-i vezi/revezi filmele, să-i admiri picturile. Probabil că asta voi face și eu în următoarele zile: voi viziona filme cu Joan Fontaine. Până atunci însă vă propun câteva imagini din filme în care Joan Fontaine citește sau pur și simplu se află în preajma cărților.

Fontaine 1

Fontaine2Fontaine3Fontaine4Fontaine5Fontaine6Fontaine7

 

Surse foto: mubi.com, imdb.combellesbookshelf.blogspot.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *