În preajma Crăciunului, romancierul scoțian Irvine Welsh a pregătit un cadou cât de poate de neconvențional pentru oamenii fără adăpost din lumea întreagă: o povestire în care Francis Begbie – un personaj extrem de violent, dependent de droguri, pe care îl știți din “Trainspotting” și “Porno” – își schimbă năravul devenind un om bun.

BegbieConsiderându-se mai degrabă activist social decât scriitor, Welsh s-a gândit să vină în ajutorul omenilor fără casă oferind, prin această povestire, un exemplu de reabilitare. Scrisă special pentru International Network of Street Papers (INSP) – organizație ce sprijină proiectele street paper, ce constau în vânzarea de ziare și reviste în stradă de către oameni săraci în ideea ca aceștia să fie astfel ajutați – povestirea îl pune într-o lumină blândă pe sociopatul Begbie, care reușește să scape de proprii demoni prin intermediul artei și al iubirii, iese din închisoare și se întoarce la familia lui de sărbători.

Begbie2Povestirea se numește “He Ain’t Lager” și va fi publicată în “The Big Issue”, unul din cele peste 100 de ziare de stradă susținute, în aproximativ 40 de țări, de către INSP, al cărei ambasador este de altfel și Irvine Welsh.

Surse foto: fearlesslyfrank.blogspot.rovillains.wikia.comsamurailife.net

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *