Nu zice ca nu mai vrei sa auzi de cadou de Paște, pentru ca sigur vei vrea cel putin o carte de aici. Iar daca nu pentru tine, de ce sa nu-l inlocuiesti pe termen scurt pe iepurasul ratacit in iarba-nalta pe campii, cadorisind prietenul/a, mama, tata, unchiul, matusa, profu’, sefu’ cu una din ele.

Sau, pe limba consumatorului modern, tricks & tips pentru cadoul literar perfect de Paste. Sa citim o carte, asadar!

John Cheever – Povestiri. Integrala prozei. In 1979 cartea asta primea Pulitzer Price for Fiction, plus National Books Critics Circle Award. John Cheever, numit cand un Cehov, cand un Ovid al suburbiilor americane, a fost un personaj literar destul de controversat, in special odata cu dezvaluirile jurnalelor de dupa moartea sa ( in1982). Iar povestile lui dark intra fara dubiu la categoria Hard, pentru cunoscatori.

Un fel de cadou pentru cel mai bun prieten.

 

Cecilia Stefanescu – Intrarea Soarelui.  Am citit cartea asta primavara trecuta si putine carti au reusit sa ma duca in zona aceea, intunecata si naiva, suava si periculoasa, dulce si corupta.

Povestea Ceciliei Stefanescu este dureros de frumoasa, in niste imagini demne de Gombrowicz, Cartarescu si tot aici l-as pune si pe Attila Bartis. E un must read, pe care il trec in categoria Spectacular/De profundis.

Si, da, asta-i cadoul pentru iubit/iubita. Ireversibil, as mai zice.

Gombrowicz. Ca tot am spus Gombrowicz… nu exista sa nu fi citit nimic de Gombrowicz. Si daca v-a scapat se impune de urgenta. Pe orice ai pune mana, ramai siderat de cat de sensibila poate fi imaginatia unora, a lui Gombrowicz, in speta. Noi am începe, în locul vostru, cu Ferdydurke.

Dar cu oricare dintre cartile lui garantam o transa suficient de feerica incat dilema existentiala devine suportabila, visatoare.  Din categoria Evergreen Spectacular.

Un cadou care rezista la orice lectura!

Zadie Smith – Despre Frumusete sau Dinti Albi. Pentru ca pe Zadie Smith nu o lasi din mana nici in metrou, nici pe trenu spre casa, nici pe plaja de 1 mai. Si nici la masa de Paste, pentru ca familiile din cartile ei sunt cu siguranta mult mai palpitante si savuroase decat ale noastre.

Unde mai gasesti mixuri de britanici, afro-americani si indieni, de generatii cu visuri si aspiratii incrancenate, de xenofobie si multa ironie, calda ca o ploaie de primavara-vara care cam da dependenta. Din categoria Great & Fun.

Asta merge la mama si matusa: ca sa aprecieze tot restul anului normalitatea binefacatoare a lui cebinecalanoinueasadoamnefereste 🙂 E cadoul perfect pentru oricine vrea pur si simplu o carte buna.

Alain de Botton. Pe principiul Orice de Alain de Botton! De la Eseuri de indragostit incoace, se stie ca Botton poate trata cu maxima subtilitate si cinicul, si superficialul, si pretentiosul.

Reclama ar zice aici, lasa-te incantat! Noi zicem, relax, nu e ne nevoie, vei rade mai intai pe sub mustati, apoi in gura mare si te va patrunde. Adevarul nu, dar talentul lui cu siguranta. Great & Smart & Catchy & Fun, daca-mi permiteti!

Pentru the boyfriend, subtil asa 😉


Julian Bell – Oglinda Lumii. O noua istorie a Artei. Iata o carte din categoria A beautiful mind, pe care e frumos sa o ai sau sa o dai, dupa caz. Se spune despre ea ca e una dintre cele mai cuprinzatoare sinteze de arta contemporana in contextul societatii globalizate.

Si din aceasta perspectiva reuseste sa faca conexiuni neasteptate intre zone a caror arta era pana mai acum o pata cam neclara. Cadou pentru vreun profesor/sef.

 

Jared Diamond – Virusi, arme si otel. Soarta societatilor umane. Bestseller international, a castigat Premiul Pulitzer, Premiul Aventis pentru cea mai buna carte de stiinta, Premiul National Geographic etc .

Definitiv o carte din categoria A beautiful mind, una dintre cele mai cuprinzatoare istorii a societatilor umane, din preistorie pana in zilele noastre, carte te confrunta pe indelete, dar accesibil cu antropologie, economie, evolutia tehnologiei.

Cadoul perfect pentru tata!

 

Andrei Oisteanu – Narcotice in cultura romana. Daca nu te poti bucura de ele pe bune, merita sa citesti macar cum s-au bucurat altii 🙂 Lasand gluma mai la o parte, eseul lui Andrei Oisteanu ar trebuie musai sa primeasca un premiu pentru originalitate. Mi-e greu sa cred ca ar avea cineva dubii in a citi sau nu aceasta carte. Hotarat lucru, e din categoria High Fidelity.

Cadoul pe care mi l-as face!

 

In final, ceva ca sarea-n bucate: Principesa Margareta a Romaniei – Carte regala de bucate. Nu-mi spuneti ca nu v-a trecut prin cap… adica de ce sa nu fie si la noi pe masa ca la ei la ospat. Pentru gusturi regale, monser, si in sfarsit mama, matusa si bunica ar fi pe deplin satisfacute si s-ar simti si ele invitate la balul regelui.

Un cadou care mi-a starnit curiozitatea si deloc de neglijat pofta.


Voi ce cadouri literare faceti de Pasti? Sau, egoisti sa fim, ce sperati sa primiti de la Iepuras?

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *