Bookaholistic vorbind, nu ai cum să nu te uiţi cu jind la accesoriile şi ţinutele Coolta: adică la genţile făcute din cărţi vechi şi la rochiile care vin cu povestea lor. Mai mult, Alina însăşi spune că a creat Coolta pentru fetele greu de mulţumit care au mai mult de o carte pe noptieră. Aşa că am întrebat-o şi pe ea câte cărţi are pe noptieră, din ce cărţi se inspiră Coolta şi ne-am jucat de-a potrivitul ţinutelor pe personaje literare. Surpriză: chiar weekendul ăsta Coolta vine în centrul vechi, aşa că fuga la probat, după ce citiţi tot interviul, fireşte 😉

Cum a început aventura Coolta? Am citit eu din poze că vrei să creezi prin fashion universul unui bookaholic cool, dar cum l-ai închegat, cât ţi-a luat, ce ţesături i-ai rezervat?

Sunt absolventa Master a sectiei de moda, Univ de Arte Bucuresti. Personal consider ca trebuie sa indeplinesti niste criterii cum ar fi consecventa, lansarea unei colectii pe sezon ca sa iti poti asuma titulatura de designer vestimentar. Bineînteles exista niste implicatii financiare pentru a ti le asigura.

In prezent situatia nu-mi permite astfel de implicatii si din respect pentru acest domeniu prefer sa-mi zic designer in devenire, desi ca sa fiu sincera, consider ca un designer e intr-o devenire continua :).  Ca sa imi asigur o sursa de venit si pentru ca nu vreau sa renunt la acest domeniu, particip la targuri de profil vintage&handmade, mai ales pentru contactul direct cu potentialul client.

Datorita pragului de preturi care este destul de mic si asocierii de imagine, care nu este intotdeauna benefica pentru un designer in devenire, am vrut sa-mi creez un paravan in spatele caruia sa ma joc liber.  Coolta este  acest paravan, dupa care realizez accesorii, genti din carti… Hainelor Coolta imi place sa le zic haine de autor: sunt produse creative, care respecta calitatea executiei si a tesaturilor, dar care sunt o zona de explorare, de libera exprimare. Sunt povesti scrise din tipar, cu fir de vise.

O colectie presupune un concept, o etapa  de cercetare, o omogenitate; este o poveste in care fiecare  tinuta, haina are un rol bine definit. Produsele Coolta sunt exercitii de pregatire, fiecare in sine poate deveni inceput de poveste, intriga, daca pot sa ma exprim astfel. Rezultatele reusite le voi dezvolta intr-o colectie Alina Ene.

Chiar crezi că sunt multe coolte? Ce zici că au ele pe noptieră în afară de Jurnalul unei fete greu de mulţumit?

Cu siguranta nu domina procentual. Dar cred sincer ca putem transforma lectura intr-o moda. Daca s-a reusit cu mersul pe bicibleta, de ce nu si cu cititul? Vorbim de “constiinta a modei”. Sa promovezi astfel de atitudini mi se pare o reflectare a acestui concept.

Cred ca gustul literar se reflecta si in vestimentatie. Sa zicem ca daca ai o inclinatie inspre literatura politista nordica, este posibil sa iti placa “sa te joci cu focul” si in viata de zi cu zi. Mi-ar placea sa aflu daca Isabella Blow avea o preferinta pentru literatura suprarealista…

Dar tu ce ai pe noptieră?

Bruckner in acest moment. In Paradoxul iubirii, Bruckner scrie de o maniera cum as vrea eu sa ma manifest ca designer, pentru un cititor care “refuza santajul”.

Sunt constienta ca “Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana”, dar, uneori, e prea mult marketing.

Este cartea un fashion icon? Văd designeri megafaimoşi lansând parfumuri cu miros de cărţi, văd rochii croite cu volane sub formă de pagini, şi asta la un designer român, Andreea Tincu

Cartea ar trebui sa fie un must in viata oricarui fashion icon. Marylin Monroe este surprinsa in numeroase fotografii citind, si, daca e sa-i dam crezare in “Fragmente”, James Joyce si Walt Whitman nu erau doar niste nume pe un cotor de carte.

Sa ne uitam la “Alice in tara minunilor”, o sursa inepuizabila de inspiratie, iar dupa ecranizarea lui Tim Burton a fost preluata si ca tendinta in moda. Acum, dupa ecranizarea romanului “Urzeala tronurilor” de George Martin, sunt ferm convinsa ca vom asista la o revenire a accentelor medievale. E nevoie de ecranizare, probabil pentru ca designerii, creativi de profesie, lucreaza cu imagini, dar si pentru ca succesul la public asigura succesul comercial.

Oricat de frumoasa munca unui designer, in cele din urma, tot cuvintele vand.

Tu mergi mai subtil. Construieşti contextul cărţii, pui pe masă accesoriile, îmbraci coolta şi apoi o trimiţi la librărie, bibliotecă, party… De ce se leagă însă materialele şi accesoriile, despre ce vorbesc ele din cărţi şi din viaţă?

Despre stari. Daca ar fi sa mergem pe analogia gust literar/ gust vestimentar, Coolta se afla intr-o faza de degustare. Se cauta pe sine momentan.

Limbajul vestimentar, ca orice limbaj, se foloseste de semne, de codificari. Si ca orice limbaj trebuie insusit si stapanit. E cel mai personal si la indemana mijloc de auto-reprezentare in lume. Oricat te-ai impotrivi, hainele vorbesc despre tine.

Hai să ne jucăm. Alege tu 3 ţinute Coolta şi îmbracă cu ele 3 personaje literare, cărora evident le-ar veni cel mai bine 🙂

Frumoasa intrebare si dificila…

Pe Marla Singer din Fight Club o văd aşa:

Zozie de L’Alba  din The Lollipop Shoes, de Joanne Harris, ar trebui să poarte asta:

Lui Lisbeth Salander (Trilogia MillenniumStieg Larsson) i s-ar potrivi  Knotty Dress:

 

Se poate prelungi şi altfel în viaţa noastră atmosfera unei cărţi, unui scriitor, decât prin accesorii rupte din acea atmosferă, materiale, poveşti cu acelaşi iz? Cum e pentru tine…

Ai descris unul din obiectivele Coolta 🙂

Sa materializezi franturi din lumi imaginate, conversia de la cuvant la produs… si nu orice tip de produs, ci cel vestimentar… e mai simplu  cand vorbim de accesorii sau daca recurgem la imprimeu.  Mi-ar placea ca produsele Coolta sa ridice sprancene, sa te lase cu o senzatie de nedumerire…

Ai scriitori preferaţi, la care te tot întorci?

Boris Vian pentru ca la el cravatele sunt creaturi morocănoase, iar oglinzile sunt non-magice.

Care sunt cărţile din care nu ai face genţi şi, bineînţeles, care sunt cele din care ai face?

Nu as atenta la editiile rare, colectionabile. Pentru gentile carti realizate pana in prezent m-am orientat mai putin dupa titlu si mai mult dupa coperta si starea cartii. Pentru realizarea lor nu am folosit doar coperta, ci cartea in intregime. Dar, astfel, ma limiteaza ca dimensiuni. De aceea pentru genti mai voluminoase (realizate doar pe comanda), am folosit carti de medicina, dictionare de ex.

 

Unde ne putem fandosi coolt cu accesoriile tale, să probăm rochii şi poşete, să ne asortăm cu ele în oglindă?

Incepand de azi astept cooltele in spatiul galeriei Ceramica 7 din Hanul cu Tei (zona Lipscani) pana luni, 12 septembrie, intre orele 17.00-20.00. Vrem sa si strangem ceva carti pentru a fi donate, asa ca rog cooltele, daca le e pe plac, sa vina cu o carte.

Altfel, on-line, pe pagina Coolta si intr-un boutigue frumos. In curand si aici.

3 comentarii
  1. Pingback: V for Vintage « portofoliu

  2. Pingback: Start wearing book prints, wearing book prints… « Bookaholic

  3. Pingback: Ce să-i iei de Crăciun unui bookaholic în afară de cărţi? « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *