153 de cărți –  62 de volume de poezie, 26 de proză scurtă și 65 de roman. Acestea au fost cărțile românești de literatură apărute anul trecut. Dintre ele, v-am rugat să alegeți trei, indiferent de categorie. Peste 2300 de cititori au votat într-un sondaj-concurs de amploare care ia într-un mod relevant pulsul pieței de carte în ceea ce privește autorii români contemporani.

În condițiile în care cititorii unei cărți de literatură română contemporană se măsoară de obicei, din păcate, în sute, nu în mii, numărul de cititori care au participat la sondaj nu poate decât să ne bucure. Mai precis, 2323 de cititori au dat 4771 de voturi. Unele rezultate au fost previzibile, altele neașteptate cel puțin pentru noi.

Câștigătorul detașat al simpatiei cititorilor Bookaholic este Adrian Teleșpan cu romanul Cimitirul, un volum de erotică gay ce a adunat 422 de voturi, o carte de senzație, plină de viață și energie, un flux puternic de impresii, opinii și întâmplări care s-au cerut spuse. Cimitirul a apărut în 2013 la editura Herg Benet și este deja un succes în librării. Cronica noastră e aici. Felicitări autorului!

Este urmat de Iv cel Naiv cu al său al treilea volum de poezie, Nesfârșesc, apărut la editura Vellant, un poet anonim iubit de cititori, a cărui apariție neașteptată i-a surprins atunci pe mulți (despre lansarea Versez și apariția lui Iv, interviu cu el).

Lunetistul lui Marin Mălaicu-Hondrari, apărut la editura Polirom, părea mai mult un succes de critică, fiind una dintre cele mai apreciate apariții ale anului trecut, un text rafinat, misterios, poetic, de atmosferă. Cu 271 de voturi, s-a dovedit a fi, din fericire, și unul de public.

Mai jos, aveți top 5 pe fiecare categorie (capturi de ecran din interfața de vot). Aici găsiți toate volumele înscrise. Suntem la dispoziția editurilor sau autorilor, în cazul în care doresc să afle numărul de voturi pentru o carte sau alta. Le mulțumim prietenilor noștri de la librăria Cărturești pentru susținere și vouă, celor peste 2300 de cititori de literatură română contemporană, că ați votat! 


Clasamentul redactorilor Bookaholic – aici

top general carti

top roman

top proza scurta

top poezie

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


39 comentarii
  1. emilia

   Dan, e cazul sa mergi sa-ti faci un control la medic, daca tu simti nevoia sa pui semnul egal intre Nemerovschi si Lupu 🙂 Cele doua scriitoare n-au in comun decat ca-s femei… dar ce sa te astepti de la cineva care n-a deschis nici macar o carte a uneia din ele.

   Reply
     1. lorena

      Eu mă întreb un singur lucru. Logic, zic eu. Cum Dumnezeu să fi intrat într-un top 2013 când eu n-am lansat nici o carte în 2013?

  2. Lăzărescu Darie

   Că bine zici…Şi-aşa s-a vărsat fierea-n mine numai auzind numele celor două…

   Reply
 1. marceluș

  Eu cred că este o conspirație a organizatorilor. Și un scrutin furat, evident.
  Dacă era pe bune C. Nemerovschi era pe primul loc la toate categoriile. Pentru că C. Nemerovschi este cea mai tare, cea mai iubită de public, cea mai bună.
  Cărțile ei se vînd fff bine și chiar dacă cea mai mare parte a criticii (vîndute) o ignoră cu desăvârșire ea a trecut, de mult, proba de foc a valorii: aprecierea publicului.
  Așa că puneți mâna și prezentați clasamentul pe bune, cel în care C. Nemerovschi apare acolo unde este de fapt, pe locul I, nu ăsta falș.

  p.s. cine este autorul Rezervația de îngeri? e mainstream?

  p.p.s Luv U Cristina!

  Reply
 2. vorbesc in dodii

  Marcelus, mamica ta nu te-a invatat ca nu-i frumos sa fii trol? Uraste pe cine vrei tu, pe Cristina, pe Lorena, treaba ta, dar fa-o in liniste. Nu ne mai bruia. Ciocu mic si joc de glezne.

  Reply
  1. marceluș

   Stupida pământului, realizezi cât de tâmpit poate să fie cineva care își arată curul în timp ce atrage cuiva atenția să nu treacă pe uliță că s-ar putea să i-l vadă?

   Nu poți să exprimi civilizat o părere diferită că sar pe tine trepanații Nemerovschi gen.

   Reply
   1. babiuc e marfa

    fraiere, nu am vazut pe nimeni sa conteste nici un vot. doar vocea ta de gloaba stricata. visezi cam mult zane verzi pe pereti. fa-ti o **** poate-ti trece.

    Reply
    1. marceluș

     Pentru că ești prea idiot să vezi ironia, chiar și acolo unde este evidentă.
     Nu te-ai prins nici acum, așa-i acefal nevertebrat?

     Reply
     1. babiuc e marfa

      fa, in capu tau ii ironia. cand tu nu poti spune un banc ca lumea, dai vina pe aia de la masa ca nu rad? nici o virgula n-ai habar sa pui, penibilo. meri pe la scoala, invata carte, dupa aia abia baga-te la ura. mars in pasarica scofalcita a ma-tii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *