Pentru că e luni, cu siguranţă cea mai nesuferită zi a săptămânii şi starea de spirit nu e cea mai grozavă, m-am gândit să ne înveselim puţin cu lucrările lui Terry Border. Probabil că numele lui, dar mai ales creaţiile sale vă sunt deja cunoscute, căci e ceva timp de când circulă pe net fotografiile amuzante pe care le realizează.

Artistul american locuieşte în Indiana, are o diplomă în domeniu fotografiei de artă şi a lucrat o bună perioadă realizând imagini folosite în scopuri comerciale. Se pare însă că toată treaba asta s-a dovedit extrem de plictisitoare, aşa că, în 2006, Terry a început proiectul care s-a bucurat de mare succes, numit Bent Objects. În ce constă acesta aflăm chiar de la iniţiatorul său:

”Basically, the project concerns adding wire to ordinary objects to help pose them as living characters, usually telling a story, and then photographing them. For some reason people liked it.”

Păi şi ce n-ar fi de plăcut? Chiar dacă ideea pare simplă şi la punerea ei în practică se foloseşte o banală sârmă, felul în care aceasta este plasată, crearea scenelor ingenioase şi jucăuşe, povestea ce se conturează fac tot deliciul acestui proiect. Plin de umor şi isteţime, Terry reuşeşte să dea viaţa celor mai comune obiecte şi întâlnim ca personaje principale ale creaţiilor sale boabe de porumb, sticluţe de medicamente, alune, lumânări şi o grămadă de alte lucruri la care poate nici nu ne-am gândi. Cu o lumină bine aleasă, care să pună în evidenţă întreaga scenă, Terry fotografiază apoi totul, spre încântarea noastră.

Nu puteau lipsi tocmai cărţile din proiectul său, aşa că sub titlul Wiry Limbs, Paper Backs, fotograful pus pe şotii a ales anumite volume cărora le-a dat o nouă viaţă. Titlul şi acţiunea au inspirat modul în care a fost creată fiecare fotografie, iar rezultatul este amuzant şi viziunea plină de prospeţime. Cărţile capătă înfăţişare umană – dacă se poate spune aşa – şi exprimă în exterior ceea ce ştim toţi că se află între coperte. Tocmai pentru ca lucrările sale să fie înţelese aşa cum trebuie de cât mai multă lume, titlurile au fost alese din rândul cărţilor binecunoscute ale literaturii universale.

Iată câteva dintre fotografiile haioase, ce ne oferă posibilitatea de a privi cărţile dintr-o altă perspectivă.

1984

HOBBIT

rosemarysbaby

ROOMwithview

tamingoftheshrew

odyssey

GULLIVER

Goldfinger

freud

WARofWORLDS

Sursa: terry-border.squarespace.com 

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *