153 de cărți –  62 de volume de poezie, 26 de proză scurtă și 65 de roman. Acestea au fost cărțile românești de literatură apărute anul trecut. Dintre ele, v-am rugat să alegeți trei, indiferent de categorie. Peste 2300 de cititori au votat într-un sondaj-concurs de amploare care ia într-un mod relevant pulsul pieței de carte în ceea ce privește autorii români contemporani.

În condițiile în care cititorii unei cărți de literatură română contemporană se măsoară de obicei, din păcate, în sute, nu în mii, numărul de cititori care au participat la sondaj nu poate decât să ne bucure. Mai precis, 2323 de cititori au dat 4771 de voturi. Unele rezultate au fost previzibile, altele neașteptate cel puțin pentru noi.

Câștigătorul detașat al simpatiei cititorilor Bookaholic este Adrian Teleșpan cu romanul Cimitirul, un volum de erotică gay ce a adunat 422 de voturi, o carte de senzație, plină de viață și energie, un flux puternic de impresii, opinii și întâmplări care s-au cerut spuse. Cimitirul a apărut în 2013 la editura Herg Benet și este deja un succes în librării. Cronica noastră e aici. Felicitări autorului!

Este urmat de Iv cel Naiv cu al său al treilea volum de poezie, Nesfârșesc, apărut la editura Vellant, un poet anonim iubit de cititori, a cărui apariție neașteptată i-a surprins atunci pe mulți (despre lansarea Versez și apariția lui Iv, interviu cu el).

Lunetistul lui Marin Mălaicu-Hondrari, apărut la editura Polirom, părea mai mult un succes de critică, fiind una dintre cele mai apreciate apariții ale anului trecut, un text rafinat, misterios, poetic, de atmosferă. Cu 271 de voturi, s-a dovedit a fi, din fericire, și unul de public.

Mai jos, aveți top 5 pe fiecare categorie (capturi de ecran din interfața de vot). Aici găsiți toate volumele înscrise. Suntem la dispoziția editurilor sau autorilor, în cazul în care doresc să afle numărul de voturi pentru o carte sau alta. Le mulțumim prietenilor noștri de la librăria Cărturești pentru susținere și vouă, celor peste 2300 de cititori de literatură română contemporană, că ați votat! 


Clasamentul redactorilor Bookaholic – aici

top general carti

top roman

top proza scurta

top poezie

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


39 comentarii
 1. marceluș

  Trebuie să fii inteligent ca să râzi atunci când ești obiectul ironiei, babiuc e marfa. Nu e cazul. Știm toți că ești prost.
  Iar ca orice prost care se respectă, vorbești despre ce nu cunoști. În cazul ăsta despre virgule. Mai exact despre situațiile când acestea sunt facultative, despre situațiile când sunt obligatorii. Despre situații când, așa frumos a spus poetul, sunt respirația propoziției.
  Vezi ce frumos se închide cercul, babiuc e marfa?
  Proștii citesc cărțile lui Nemerovschi și devin chiar mai proști decât erau înainte. Un fel de retarzi trepanați cum ziceam la început. Se pricep foarte bine, în schimb, să reacționeze imbecil atunci când cineva are altă părere. După aia, babiuc e marfa, se dau loviți la aripioară. Crezi că se poate să fii mai jalnic decât atât? Nu se poate, babiuc e marfă.

  Reply
 2. liviu stoian

  marcelus, esti penala, fa, n-ai nici un haz. ce dai atatea explicatii, pe cine intereseaza? da, esti proasta, ne-am prins, esti agramata, am vazut. parerea mea-i ca te tinem din treaba.

  Reply
  1. marceluș

   Încă unul, mic retard, din gașca disfuncțională a Nemeroavschei. Sau poate tot babiuc e marfa. Oricum nu contează, sunt toți la fel, parcă multiplicați la Xerox, biete găini fără păreri, fără personalitate.
   Păi, cum să mă plictisesc eu cu voi, mă decrețeilor? Unde mai găsesc atâta distracție?

   Pe voi vă interesează, FMB (fan mic și bălos, denumire generică pentru toți cei din categoria fan, admmirator, slugă ataraxică Nemerovschi, Lupu, alții la fel de penali și irelevanți, dar cu gura mare ca ei) normal, aproape că m-am întrebat de ce pui întrebări stupide, dar știm, de fapt, de ce. Ar fi fost o întrebare redundantă, FMB. Dacă nu vă interesa nu apăreați pe interval.

   Foarte tare aia cu te ținem din treabă, FMB. Dar înțeleg, atât se poate. Ne mulțumim cu atât.

   Este foarte trist, totuși, că nu v-ați votat “scriitorul”. Cineva atât de iubit de public, cu așa mare succes, să nu intre, măcar, în Top 10?
   Ați dezamăgit-o urât, FMB. Am impresia că o să intrați voi în bătaia puștii, papagalilor.

   Reply
    1. marceluș

     Ceva de calitate, evident.
     Cine să mai înțeleagă FMB-ii ăștia, zău așa? Se oripilează atunci cînd personajul lor preferat iese din paginile cărții și se înfige în mentalul colectiv.
     Iubește-mă, păpușel, sînt M., beau, mă droghez și fut proștii. Adică pe tine și cei ca tine. Or smtg. Mentalitatea voastră prăpădită, incultura voastră marginală, impotența voastră socială se confruntă cu o veritabilă nouă rasă superioară, reprezentată cu succes de mine. E normal să vă luați o muie adecvată, ipocriților. Vă plasați într-o categorie sau alta în funcție de cine face clasificare. Iar acum o fac eu. Spre deosebire de M eu am un sistem ideologic foarte solid: toți cei care nu sunt ca mine sunt niște târâtoare scârboase și merită să moară în chinuri. Or smtg.

     Reply
 3. ana

  eu nu pricep cum de s-a ajuns sa se discute aici tocmai despre scriitori care n-au avut nicio treaba cu “topul” acesta, fiindca au stat in banca lor si nu s-au agitat prea tare…

  Reply
 4. Dana

  După limbajul folosit în comentarii s-ar putea trage concluzia că și pe inculți îi interesează cultura. Dar numai la nivel de cancan se pare. Oricum, păcat de așa ceva.

  Reply
 5. George Sauciuc

  Sărumâinile. Îmi puteţi trimite pe mail sau posta aici numărul de voturi pentru cărţile colecţiei CIL (Dispensarul SF, HB-scrisi şi Adnana)?
  Mulţumesc frumos!

  Reply
 6. marceluș

  Dacă tot nu poți să-l banezi, împușcă-te. Efectul este același. Nu-l mai vezi pe Marceluș cum se chinuie.
  (ai remarcat că sunt obligat să explic fiecare propoziție, da? așa-i că nu știi de ce? evident)

  Reply
  1. Aleman

   Vezi ca ti-a inceput telenovela. Mars sa prajesti ceapa. Esti vaca din aia pe care o arunci dupa prima folosinta :)) Ma rog, asta in tinerete… acu nu se mai risca nimeni.

   Reply
   1. marius

    Partea buna daca te gandesti: “Marcel” e asa batrana ca o cauta moartea p-acasa. Mai mult de 4, maxim 5 ani, nu cred s-o mai arda pe aici.

    Reply
 7. Pingback: Iv cel Naiv - interviu

 8. v.n

  după ce am văzut topurile,cu care chiar sunt de acord,am fost străbătut de fiorul decepţiei:cum domne de lipsesc candidaţii noştri persecutaţi de cei care decid acordarea premiului nobel pentru literatură?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *