Editura Nemira a adus pe piața editorială din România, la târgul de carte Gaudeamus, o nouă colecție de poezie: „Vorpal”. Aceasta este coordonată de Svetlana Cârstean și promite deja să fie una dintre cele mai faine colecții de poezie de la noi. Nu de alta, dar am citit din ambele volume lansate, semnate de Florin Dumitrescu și Ștefania Mihalache (pe care îi găsiți cu texte și pe Bookaholic), și mi se par foarte bune. Dacă ești curios/curioasă să le citești și tu ori dacă printre rezoluțiile de Anul Nou se numără și a citi mai multă poezie în 2017, acest concurs este o ocazie perfectă pentru a o face. Toate detaliile de care ai nevoie sunt de găsit în rândurile care urmează.
Update câștigători
(Click pentru a mări capturile de ecran)
Felicitări, Lazăr Adrian, Rus Daiana Adriana și Cristina Mercori!
Premiile: 3 pachete de poezie din colecția „Vorpal”
Colecția „Vorpal” a fost lansată cu Dodii, de Florin Dumitrescu, și Sisteme de fixare și prindere, de Ștefania Mihalache. Participând la concursul nostru, poți câștiga unul dintre cele 3 pachete cu aceste două prime cărți din colecția de poezie Nemira.
Dodii, de Florin Dumitrescu e cea mai potrivită carte pentru a deschide o colecție precum Vorpal. A vorbi în dodii atunci cînd stăpînești perfect vorbirea, a răsuci limbajul și a-l întoarce pe toate părțile atunci cînd îi cunoști în detaliu mecanismele, a genera un absurd jucăuș din aceeași materie cu ajutorul căreia ai creat sensuri limpezi ani de zile. Și dacă Vorpal este definiția poeziei ca nonsens tăios, obținut prin tehnici impecabile, atunci Florin Dumitrescu este întru totul semnificativ pentru această identitate a poeziei. (Svetlana Cârstean)
„Dimovian ortodox, Florin Dumitrescu şi-a însuşit de la maestrul său atât arma redutabilă a unei sonorităţi impecabile, lucrată cu minuţie de chiţibuşar al rimei şi ritmului, cât şi ştiinţa de a masca angoasele în ample poeme luxuriante, doldora de obiecte şi detalii care să fure ochiul cititorului. Că-i poezie de dragoste, că este socială sau poezie pur şi simplu pour les raffinés, tot ce iese din mâna lui Florin Dumitrescu sună, consună, amintindu-ne că muzica şi poezia sunt arte înrudite. Iar faptul că el, textierul Sarmalelor Reci, a ales să includă în acest volum poeme-cântece scrise pentru formaţii muzicale este un gest demonstrativ din aceeaşi direcţie pe care îl salut cu bucurie” – Luminiţa Corneanu.
Cartea Ștefaniei Mihalache, Sisteme de fixare și prindere, are precizia celor mai sofisticate ecografe de ultimă oră care pot reda cu finețe ce se întîmplă pe dinăuntrul corpurilor, țesuturilor, minților legate între ele prin cordoane nevăzute. Cu simțuri înzecite și puteri nefirești, neînfricată, cinică și hiperprotectivă, așa cum toate fetele devin atunci cînd se transformă în mame, Ștefania fixează în limbaj o aventură greu de formulat, cea a maternității. (Svetlana Cârstean)
„Poemele Ștefaniei Mihalache mi-au amintit de o carte celebră a Orianei Fallaci, Scrisoare către un copil nenăscut: aceste versuri sunt construite dintr-un aliaj aparent imposibil, acela dintre teroarea în fața necunoscutului și o duioșie de neexprimat. Scriitoarea reușește cu subtilitate să evite abordarea radicală, separată a oricăreia dintre cele două senzații. Cartea ei e o capsulă a timpului ce conține un mesaj adresat acelor potențiali Oameni desprinși din aliajul amintit. Vocea acestor poeme este cea a omului aflat în contact cu miraculosul, cu Sacrul în plină desfășurare” – Bogdan-Alexandru Stănescu.
(Citate din comunicatele de presă emise de Editura Nemira.)
Despre autorii volumelor de poezie
Florin Dumitrescu – filolog, master în studii romanice și doctor în socio-antropologie. Cunoscut ca textier pop-rock (Sarmalele Reci, Direcția 5, Pasărea Rock etc.), scrie poezie (cel mai recent volum – „Dodii”, Vorpal, Nemira, 2016), precum și studii în zona științelor sociale (cel mai recent – „Tradiții la superofertă”, Cartier, 2015).
Ștefania Mihalache – absolventă a Facultății de Litere din Brașov, secția Română-Engleză. A debutat literar cu poezie în revista studențească Erata, cu proză în cadrul volumului colectiv Junii 03, Antologia tinerilor scriitori brașoveni (2003), iar debutul individual a fost cu romanul Est-falia (Editura Paralela 45, 2004). A mai publicat romanul Poemele secretarei (Editura Cartea Românească). În decembrie 2016, Ștefania Mihalache a primit Premiul pentru Literatură la Gala Premiilor „Matei Brâncoveanu”, pentru volumul Sisteme de fixare și prindere.
Cum câștigi cele 3 pachete de poezie „Vorpal”
Svetlana Cârstean, coordonatoarea noii colecții de poezie a Editurii Nemira, spunea despre „Vorpal” următoarele:
„Vorpal este arma care apare în poemul Jabberwocky, un poem nonsens, plin de cuvinte-valiză aproape intraductibile, marca Lewis Caroll, precursor al unei întregi direcții poetice, plagiator cu anticipație al esteticii OuLiPo, dacă e să folosim expresia lui François le Lionnais, membru al grupului experimental. Despre înspăimîntătoarea sabie vorpal Caroll însuși spune că e un cuvînt pe care nu-l poate explica, o combinație între verbal și gospel.
Dacă Vorpalul e o armă în mâna cuiva, autor sau cititor, e doar pentru că poezia însăsi e un nonsens tranșant, tăios ca o lamă perfect ascuțită, adesea frumos, adesea incomod, care retează sensuri vechi și reconstruiește sensuri noi ce așteaptă și ele să fie cândva retezate. Vorpalul e arma absurdă, dar eficientă și impecabilă, din mâna Cenușăresei de altădată”.
Pentru a participa la concurs, trebuie să ne spui, într-un comentariu, după ce ai citit rândurile Svetlanei Cârstean de mai sus, cu ce cuvânt asociezi „Vorpal”.
Este permisă o singură participare de persoană (un singur comentariu înscris în concurs), iar câștigătorii vor fi aleși prin tragere la sorți dintre cei care au respectat cerința acestui concurs, s-au semnat cu numele real și complet și au lăsat o adresă de e-mail validă.
Mențiuni
Perioada de desfășurare a concursului: 13-19 ianuarie, ora 23:59.
Câștigătorii vor fi anunțați pe 20 ianuarie.
Prin participarea la concurs, îți exprimi acordul de a primi newsletterul Bookaholic.
Cu patima.
Nu am atata pricepere, dar gandul m-a dus la o expresie din “Anthem” a lui Leonard Cohen care a devenit virala (meritat) dupa disparitia sa si care da cel mai frumos sens cuvantului in discutie “VORPAL” :
“There is a crack in everything
That’s how THE LIGHT gets in.”
LAMA DE LUMINA !
As asocia cuvantul “Vorpal” cu o contructie ,o alaturare a doua cuvinte (cu sens diferit) : “vor” si “pal”. “Vor” ,in limba germana , este definit ca “inainte” sau “in urma”. “Pal” denumeste 4 notiuni diferite , eu alaturandu-le simbolistica in raport cu cele doua volume : “pal.”, ca prescurtare a cuvantului paleografie ,stiinta ce se ocupa cu studiul manuscriselor devine un liant intre poezia ca act creator si cititor ca cel care conspecteaza manuscrisul (poezia) ,simbol al unicitatii cuvintelor asternute pe hartie si a timpului rezervat compunerii,ondularii cuvintelor pe hartie, si-l “traduce” prin propria viziune ,sufletului ; “phal” mai poate desemna in jargoul englezesc ,prieten apropiat,amic coreland poezia cu o natura umana ce ne este indispensabila vietii sau a sufletului; “phall” este, de altfel si cel mai iute ingredient originar din India , asemanandu-l cu poezia ca cel mai puternic si miscator ingredient al creatiei ; la urma “phal” este denumirea orhideei “Phalaenopsis” considerata cea mai frumoasa si delicata floare din lume , exact ca si poezia.
Astfel , “Vorpal” reprezinta trecutul ,tot ceea cea fost inainte de cuvintele poeziei ,inainte de cititor .A fost sentimentul ,viata si firescul uman de a crea a maestrilor literari .”Vorpal” este “ars artis gratia”.Este miracolul existentei vietii.Este insasi viata ,prin complexitatea sa infinita.
Elena Zah
Mister
indescriptibil, nonsens, “?”
Schimbati titulatura : din “concurs” in “tragere loto” ! 🙂 Felicitari ..norocosilor !