Zilele trecute vă povesteam despre frumosul proiect ”Biblioteca Henwood. Din dragoste de carte și de arte”, semnat de artistul britanic Simon Henwood, și adus în premieră în România.

Ei bine, n-am putut să stăm departe de Galeria Galateca, așa că ieri, de la ora 19.00, ne-am postat în fața clădirii de pe Rosetti. Lumea deja începuse să populeze galeria, să adreseze întrebări celor care s-au ocupat de proiect, să cerceteze fiecare exponat în parte, să fotografieze cărțile.

Curioasă din fire, abia așteptam să aud ce are de spus Simon Henwood, pe care l-am zărit în incinta Galatecii încă de când am intrat. Așteptarea mea a fost zadarnică – cel puțin până am plecat eu (în jurul orei 21), organizatorii nu avuseseră niciun discurs ”oficial”, iar artistul britanic nici atât. E adevărat, Henwood s-a tot plimbat prin săli, a discutat în particular cu foarte mulți oameni (pe unii îi cunoștea, de alții a fost abordat) și l-am văzut dând vreo două interviuri filmate.

photo 2

 

photo 1_11

Fac o paranteză și vă descriu o scenă simpatică, cu iz de bârfă artistico-literară 🙂 – tot mergând dintr-o parte într-alta a galeriei, uitându-mă la cărțile expuse și ”explicațiile” ce le însoțeau, am intrat, la un moment dat, într-una dintre încăperile NeoGalatecii. Acolo, i-am surprins vorbind în șoaptă pe Simon Henwood și Horia-Roman Patapievici. Habar nu am dacă se știau sau abia li se făcuseră cunoștință. Cert este că artistul britanic îi arăta niște imagini din albumele sale scriitorului român, care părea extrem de interesat. Oricum, am plecat imediat din cameră, pentru a nu le tulbura discuția :).

photo 5_7

La vernisaj au venit mai mulți oameni decât mă așteptam, majoritatea din ”lumea bună”, lumea artei, o parte hipsteri și o și mai mică parte oameni din lumea literară. S-au deschis multe sticle de vin – românesc, de toate soiurile, foarte bun! -, s-au gustat tot felul de aperitive și bomboane cu alcool 🙂 și s-au purtat discuții zgomotoase. După o oră de la începerea vernisajului, treceai cu greu printre oameni pentru a vedea colecția bibliotecii lui Henwood.

photo 3

photo 4_8

photo 4_9

Însă, mă gândesc că vă interesează să aflați nu numai cum a fost atmosfera și alte cancanuri, ci și cum arată și ce conține expoziția. Pe scurt, în sala micuță a galeriei, au fost montate niște corpuri de sticlă în care erau depozitate cărți deschise (la anumite pagini) din Henwood Library și imagini de tot soiul. Ce mi s-a părut cu adevărat inspirat a fost faptul că explicațiile despre exponate nu erau, cum suntem obișnuiți, redate într-un colț, pe bucăți de hârtie dactilografiate la mașina de scris – acestea erau scrise de mână, cu markerul, de însuși artistul expoziției. Iar, de cele mai multe ori, ele erau amuzante sau eliptice.

photo 1_7

 

photo 1_9

 

photo 1_1

 

photo 4

 

photo 2_2

 

photo 3_5

 

photo 5_5

 

photo 3_7

 

photo 3_8

 

photo 4_7

 

În plus, peretele din stânga al încăperii era acoperit de o imagine imensă cu volume ce aveau cotoarele albe (fără inscripții de nume de autori sau al cărților). De asemenea, în partea de jos a aceluiași perete, se aflau câteva rafturi pline ochi cu volume tot albe, lipite între ele.

photo 3_6

photo 1_8

 

photo 5_1

 

Pe lângă aceste lucruri, în clădirea de la parterul BCU erau agățate și câteva tablouri, schițe, desene, semnate de Simon Henwood sau alți artiști și făcând parte din colecția sa privată.

photo 1_10

 

photo 5_8

Pe toată durata vernisajului, au fost proiectate și imagini din proiectele multimedia ale artistului, fragmente din documentare sau videoclipuri muzicale.

photo 5_4

photo 3_10

Mai mult, în cadrul NeoGalatecii (gallery shop), există două săli pline cu produse meșteșugite de Henwood – puteți achiziționa obiectele de acolo (în ediție limitată) la prețuri de la 10 lei la peste 500 de lei. Mai jos, câteva imagini pentru a vă hrăni curiozitatea.

photo 4_2

Set 2 semne de carte – 10 lei

photo 5_2

Set 5 cărți poștale – 30 lei

photo 1_4

Insignă – 40 lei

photo 3_2

Tricou – 651 lei

photo 3_3

photo 2_3

photo 1_3

Diverse fotografii, cărți de artă, filmografie etc. – prețurile variază de la 90 lei până la câteva sute de lei

 

Pe final, vă recomand să mergeți să vedeți expoziția, chiar cred că merită!

În plus, nu uitați că weekend-ul acesta este Noaptea Muzeelor (18 mai, între orele 19 și 04) și la Galateca va avea loc o proiecție a  documentarului realizat de Simon Henwood pentru albumul ”The Seer” al formației Swans. Apoi, pe 24 mai, tot între orele 19 și 04, în cadrul Nopții Galeriilor, se vor proiecta videoclipuri de artiști semnate de același artist britanic.

Toate imaginile din acest articol sunt realizate de autoarea materialului

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Un comentariu
  1. Pingback: Concert Swans @ Control - Citadinul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *