Nu mai este niciun secret că nouă ne plac tare mult dadaiștii. Despre cum ni s-a părut acasă la ei, la Cabaret Voltaire din Zurich, v-am povestit aici.

Astăzi, 16 aprilie 2013, se împlinesc 117 ani de când se năștea minunatul Tristan Tzara, una dintre figurile centrale ale mișcării dadaiste. Și ne-am gândit să-l aniversăm în miez de noapte, după ce ne-am terminat treburile cotidiene, cum altfel decât ascultându-l?

Așadar, avem pentru voi un video cu sărbătoritul, dintr-un documentar (Europe after the rain, film dedicat în întregime mișcării dadaiste și pe care-l găsiți în totalitate pe youtube), și un material audio – poezia ”L’amiral Cherche Une Maison à Louer”, considerată a fi specifică pentru tonul poemelor dadaiste; aceasta a fost scrisă în 1916 de Tristan Tzara, Richard Hulsenbeck și Marcel Janco pentru Cabaretul Voltaire.

 

 

 

Surse: youtube.comubu.com

Sursă imagine principală: hilobrow.com

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *