Timothy Oulton este fondatorul și directorul brandului britanic de mobilă cu același nume. Are peste 30 de magazine în toată lumea, cel mai recent deschis în martie la Harrods, în Londra. Chiar cu această ocazie, a lansat ”cele patru turnuri ale cunoașterii” (din cărți), cele care mi-au atras atenția asupra brandului și m-au făcut să vă povestesc puțin despre lumea lui Timothy Oulton. Unde mai pui că în colecțiile sale se găsesc corpuri de bibliotecă faine!

Designerul britanic realizează piese de mobilier îmbinând pasiunea lui pentru antichități cu notele și necesitățile moderne. Acesta adaugă, în creațiile sale, și o tușă ecologică, folosind bucăți de lemn recuperate din distilerii, fabrici, din casele vechi englezești sau din antichități nefolosite. Fiecare piesă de mobilier este realizată manual, îmbinând tradiția cu inovația.

Mobilierul este expus în diverse camere, cu tematici variate și creative, cum ar fi ”Gentleman’s Club Room”, ”World Traveller Room”, ”Beat Generation Room”, ”Composer Lounge”, ”Metro Day Dream”, ”Sports Lounge”, ”Gravity Lounge” etc.

V-a atras atenția camera generației beat? Puțină răbdare, o veți vedea imediat :).

Evident, vă vorbesc despre un brand care nu are piese de mobilier chiar accesibile ca preț (variază de la câteva sute de dolari – un obiect de design micuț – până la câteva mii sau zeci de mii de dolari). Însă voi, bookaholicii, nu numai că citiți mult, dar aveți imaginație din plin și vă puteți folosi de ideile lui Timothy Oulton pentru a redecora o parte dintre camerele voastre sau a le imprima amprenta voastră de cititori înrăiți.

Acestea fiind zise, să aruncăm un ochi prin camerele care mi-au atras atenția și care leagă foarte frumos livrescul și senzația de antic de contemporan.

 

Beat-Generation_Room-1

Beat Generation Room 1

În această cameră puteți vedea un corp de bibliotecă simplu, dar extrem de util, numit ”Axel Single Bookcase” și făurit din lemnul unei bărci:

Axel Single Bookcase - Genuine Reclaimed Vintage Boat Wood

Beat-Generation_Room-2Beat Generation Room 2

Și în cea de-a doua cameră a generației beat (inspirație livrescă sută la sută, promovând nonconformismul) are un corp de bibliotecă asemănător cu cel de mai sus, făcut tot din lemnul unei bărci. Este mai mare însă și se numește ”Axel Double bookcase”.

Axel Double bookcase - Genuine Reclaimed Vintage Boat Wood

Gentlemans-Club_Room-1Gentleman’s Club Room 1

Având ca inspirație cluburile pentru domni din secolul al XIX-lea, unde aceștia se strângeau după muncă, și în camera aceasta putem observa un corp de bibliotecă grandios, ce ocupă un spațiu mult mai mare și este ceva mai complex. Acesta se numește ”Old Grand Library Bookcase”.

Old Grand Library Bookcase - Genuine English Reclaimed

Gentlemans-Club_Room-2Gentleman’s Club Room 2

”Fireside Foot” este denumită cea de-a doua cameră a domnilor care, de data aceasta, nu are un corp de bibliotecă, ci design cu cărți. În dreapta și stânga șemineului sunt așezate câteva volume din cartea numită ”Blenheim Book”. Aceasta are scop decorativ și întregește atmosfera camerei, dându-i un aspect vintage.

Blenheim-Book

Tot aici, se află și un covor fermecat ce reproduce tipurile de covoare folosite în bibliotecile vechi.

OG Library Carpet - Persian Patchwork

Gentlemans-Club_Room-3Gentleman’s Club Room 3

Ultima cameră a domnilor conține, pe lângă alte piese de mobilier, atât covorul despre care vă vorbeam mai sus, cât și un alt tip de corp de bibliotecă, ”Salvage Architectural Bookcase” – acesta este realizat din lemn de pin din distileriile de whisky sau din fabrici, fiecare exemplar fiind astfel unic și conturând o altă poveste a obiectului.

Salvage Architectural Bookcase

Loft-Living_Room-3Loft Living Room (3)

”Loft Studio” este conceput pentru tinerii urbani și are piese de mobilier care funcționează foarte bine și individual. Printre acestea,  cele două corpuri de bibliotecă mi-au atras atenția: ”Globetrekker Single Bookcase” și ”Globetrekker Double Bookcase”. Amândouă au un fir narativ interesant în spate: Timothy Oulton a descoperit, într-una dintre călătoriile sale, într-o piață cu antichități, un butuc al unui vapor din 1914 și l-a achiziționat, făurind apoi aceste obiecte de design și încercând să le imprime spiritul călătoriilor lungi pe mare.

Globetrekker Single Bookcase

Globetrekker Double Bookcase

World-Traveller_Room-1World Traveller Room 1

World-Traveller_Room-2World Traveller Room 2

Tot cu gândul la apusele călătorii maritime, Oulton a schițat și camerele călătorului. Aici întâlnim atât corpurile de bibliotecă de mai sus, cât și covorul despre care vă vorbeam mai devreme.

 

Artistul britanic mai are încă două corpuri de bibliotecă interesante, care însă nu și-au găsit locul în camerele pe care le-a expus. Este vorba despre ”Brass Drum Temp bookcase” și ”Aviator Hercules Bookcase”.

Brass Drum Temp bookcase

 

Acest corp de bibliotecă face parte din colecția lui Timothy Oulton numită  ”Regiment” și are ca sursă de inspirație perioada în care tatăl său a fost maior în armata britanică, iar artistul, copil fiind, colecționa tobe militare.

 

Aviator Hercules Bookcase-Spitfire

 

Colecția ”Aviatorul” este inspirată de avionul de vânătoare cu reacție Spitfire folosit în cel de-al Doilea Război Mondial.

Vă amintiți că, la începutul discuției despre Timothy Oulton, v-am menționat cele ”patru turnuri ale cunoașterii” expuse în camerele noului magazin din Londra. Ce sunt acestea? Sunt piloane imense de cărți, așezate strategic în puncte diferite ale camerelor. Acestea dau culoare spațiilor și le încarcă, cred eu, cu o notă livrescă puternică. Ne facem și noi acasă ceva de tipul acesta? 🙂 Este adevărat că volumele pe care le-am folosi ca design trebuie să fie citite și nedisponibile pentru împrumutat, altfel riscăm să ne pice turnurile.

Corinthia Artist in Residence

Corinthia Artist in Residence

Corinthia Artist in Residence

Corinthia Artist in Residence

Pe final de articol, v-am păstrat cireașa de pe tort: Timothy Oulton a adus un omagiu timpurilor lui Gatsby (exact, personajul lui Fitzgerald, că tot vă spunea Irina despre cum să faceți petreceri în stilul The Great Gatsby), la puțin timp după premiera filmului la Festivalul de la Cannes. Acesta a reinterpretat piesele de mobilier din Epoca Jazzului și a mișcării Art Deco, reînsuflețind atmosfera decadentă din acele vremuri. Vă las în compania câtorva imagini expresive în acest sens.

Decor Gatsby 1

Decor Gatsby 2

Decor Gatsby 3

Decor Gatsby 4

Surse: timothyoulton.comwikipedia.org

Sursă imagine principală și imagini articol: timothyoulton.com

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *