Mari şi moderne, micuţe şi cochete, cu cărţi structurate pe secţiuni sau cu grămezi de cărţi înălţându-se de la podea până la tavan, librăriile ne-au fascinat şi atras dintotdeauna. Trecându-le pragul, descoperim un univers plin de posibilităţi, în care lumi fantastice şi nebănuite se întrepătrund. Una dintre librăriile considerate de mulţi ca fiind printre cele mai frumoase din lume se găseşte în Porto, faimosul oraş portughez şi se numeşte Livraria Lello e Irmão.

Este una dintre cele mai vechi librării din Portugalia şi se află în apropiere de centrul oraşului, lângă un muzeu de artă şi un muzeu al fotografiei. Inaugurarea sa din 1906, la care au participat figuri importante ale vremii,  a avut un mare impact asupra vieţii culturale a epocii. Librăria a fost restaurată şi modernizată în 1995, fiind transformată într-un adevărat centru cultural, prin adăugarea unui spaţiu ce adăposteşţe galerii de artă şi unde au loc întâlniri literare.

Clădirea, cu o faţadă deosebit de frumoasă, este proiectată de Xavier Esteves în stilul neogotic cu accente art nouveau.

sursa

Odată intraţi, interiorul ne va copleşi cu vitralii, lemn sculptat, decoraţiuni extraordinare şi bineînţeles, o multitudine de cărţi. Stâlpii sunt ornamentaţi cu basoreliefuri din bronz care întruchipează figuri ale literaturii portugheze.Pereţii pictaţi şi luminatorul din vitralii îmbogăţesc imaginea acestui design de vis.

sursa

sursa

sursa

sursa

Piesa centrală a clădirii o constituie frumoasele scări roşii de inspiraţie art nouveau, ce leagă cele două etaje ale librăriei.

sursa

sursa

Cărţile oferite de Livraria Lello sunt în mare parte în limba portugheză, dar găsim pe rafturi şi literatură în limba engleză şi franceză.

sursa

Călătoria prin această minunată librărie nu se poate încheia înainte de a ne relaxa în micuţa şi intima cafenea situată la etajul al doilea, unde putem răsfoi liniştiţi o carte şi savura o cafea sau un pahar cu vin de Porto.

sursa

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


6 comentarii
 1. Radu Geta

  Am citit prima data articolul tau anul trecut cand ne pregateam sa mergem la Porto. Asa am aflat de această minunată librarie și am fost s-o vedem. Mi-a placut foarte mult dar din pacate am facut poze cu tel mobil si au iesit neclare. Acum scriu o postare pe un blog despre Porto si tare mult aș vrea să pun si o fotografie cu superba scara rosie.
  Rugamintea mea la tine este de a-mi permite să iau 2 din pozele postate de tine aici. Voi specifica sursa. Multumesc frumos.

  Reply
 2. Irina Dumitru Post author

  Faptul că articolul ţi-a fost de folos şi te-a determinat să vizitezi această minunată librărie nu poate decât să mă bucure. Cât despre imagini, le poţi folosi, după cum vezi şi eu am indicat sursa lor.

  Reply
 3. roșu vertical

  E foarte faina, pacat ca:
  – e plin plin plin de turisti, nu ai loc sa te invirti in ea.
  – e interzis sa faci fotografii.

  S-or fi saturat si ei de tonele de turisti care intrau in ea doar pentru a face fotografii. E de inteles. E foarte aglomerata, imaginile astea dau senzatia de liniste, un loc unde ai outea sta la un ceai ca sa citesti ceva, nu e deloc asa.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *