De-a lungul verii v-am invitat să călătorim împreună în câteva orăşele şi sate ale cărţii. Fie că am mers în Bretania, în Norvegia sau Anglia, bucuria a fost aceeaşi: am descoperit încântătoare locuri unde dragostea pentru cărţi e mai presus de orice. Aşezate de obicei într-un cadru natural pitoresc, aceste orăşele de un farmec aparte sunt pline de librării şi anticariate, găzduiesc festivaluri literare şi reprezintă pentru cititorii pasionaţi şi pentru colecţionari adevărate colţuri de rai. Acesta e şi cazul micului sat belgian Redu, aflat în inima pădurilor din Ardeni.

Pentru cei aproape 500 de locuitori schimbarea s-a produs în 1984, când în satul lor a avut loc primul târg de carte. Ideea i-a aparţinut lui Noël Anselot, un fost jurnalist care a vizitat primul sat al cărţilor, Hay-on-Wye, punctul de plecare şi inspiraţia tuturor orăşelelor de acest fel. Târgul a fost un success, 15 000 de vizitatori au venit în Redu să cumpere cărţi, iar mulţi dintre librarii şi meşteşugarii sosiţi cu această ocazie au rămas aici.

Dacă în 1984 exista un singur magazin în sat, astăzi există mai mult de 50. Dintre acestea, 24 sunt librării. Pe lângă ele, întâlnim galerii de artă, o fabrică de hârtie şi o legătorie de cărţi. Ce găsiţi în Redu? Cărţi rare şi la mâna a doua în diferite limbi, precum franceză, germană, olandeză sau engleză. Mulţi dintre vânzătorii de carte sunt şi colecţionari, aşa că şi-au conceput afacerea din dragoste pentru cărţi şi în funcţie de propriile preferinţe.

sursa

sursa

sursa

La Fahrenheit 451 găsim o impresionantă colecţie de romane poliţiste şi o cameră plină cu viniluri, La Malle aux BD este specializată în benzi desenate, De Églkantier & Krazy Castle găzduieşte cele mai multe volume în limba engleză, iar Librairie Ardennaise ne prezintă cărţi despre diverse regiuni ale Belgiei, dar şi un mic muzeu al tipografiei. Iar acestea sunt doar câteva dintre deliciile ce ne aşteaptă în Redu.

sursa

sursa

sursa

Bineînţeles că nu sunt uitate festivalurile şi evenimentele culturale. Are loc în Redu un târg de carte în perioada sărbătorilor de Paşti, sunt deschise galerii de artă şi puteţi participa la workshop-uri.

sursa

Unul dintre cele mai importante evenimente anuale este Nuit du Livre, noaptea în care toată lumea citeşte şi se distrează pe străzile inundate de păpuşari şi artişti de circ sau ia parte la concertele de jazz, rock sau muzică clasică. Librăriile, galeriile, restaurantele şi ceainăriile sunt deschise toată noaptea, spre bucuria tuturor iubitorilor de carte care au ales să viziteze feericul sătuc Redu.

sursa

Deşi toate satele cărţior respectă acelaşi tipar, fiecare are propriul lui farmec, o atmosferă aparte, specifică zonei în care se află, librării cu tematică diversă, aşa că e o idee bună să le vizităm pe toate. Sunt convinsă că în fiecare ne aşteaptă cărţi minunate de care să ne îndrăgostim, festivaluri pe care să le adorăm şi oameni minunaţi cu care să ne împrietenim!

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *