Vara trecută am început o călătorie prin sate şi oraşe ale cărţilor, locuri deosebit de frumoase, cu multe librării, anticariate, muzee, workshop-uri şi festivaluri literare. Punctul de plecare a fost, aşa cum era şi firesc, Hay-on-Wye din Ţara Galilor, pentru că acesta a fost primul sat al cărţilor, sursa de inspiraţie pentru următoarele apărute pe hartă. În Franţa am trecut prin idilicul Bécherel şi am citit cu un pahar de vin bun alături în Montolieu. Prin pădurile din Ardeni am ajuns în Redu, un pitoresc sat Belgian al cărţilor, n-am ratat nici Anglia cu al său încântător Sedbergh şi ne-am răcorit la o lectură pe malul lacului în Fjærland, Norvegia.

Cum a sosit din nou anotimpul vacanţelor, vă propun să începem – sau să continuăm – călătoriile noastre culturale, prin minunatele localităţi ale cărţilor. Propunerea de azi ne va purta în Urueña, satul cărţilor din provincia Valladolid, comunitatea Castilla y León, singurul de acest fel din Spania.

Acesta aşezare medievală, înconjurată de ziduri care o apărau de duşmani şi de vânt, păstrează farmecul aparte pe care astfel de locuri îl au, cu străduţe înguste şi clădiri din piatră, biserici şi nelipsitul castel. Pornind de la aceleaşi motive care au stat la baza creării tuturor satelor şi orăşelelor literare şi anume revitalizarea turistică, economică şi culturală, Consiliul provincial declară Urueña satul cărţilor în 2007. De atunci, localitatea a început să atragă tot mai mulţi turişti dornici să colinde locuri frumoase şi mai puţin bătătorite, iubitori de carte, colecţionari, oameni care lucrează în domeniul literar.

Se găsesc aici, aşa cum ne-au obişnuit aceste aşezări specifice, librării interesante ce oferă vizitatorilor cărţi noi sau deja citite şi iubite de alţii, ediţii rare, cărţi vechi şi deosebite, colecţii cu o anumită tematică. Aşa se întâmplă, de exemplu, cu Librería Enoteca Museo del Vino, unde vom găsi numeroase volume, fie de specialitate, fie de ficţiune, dedicate vinului. Şi iubitorii de manuscrise medievale au motiv de bucurie, pentru că, nu numai că le pot admira la Alcuino Caligrafía, dar au ocazia să ia şi cursuri de caligrafie, plecând acasă cu texte frumos calgrafiate pe pergamente.

La Bodega Literaria e specializată în cărţi vechi şi ediţii rare, iar El Grifilm e locul potrivit pentru cei care iubesc literatura şi filmul deopotrivă, căci se găsesc în această librărie cărţi despre istoria cinematografului spaniol şi internaţional, scenarii, biografii ale artiştilor din domeniu, DVD-uri, piese de teatru şi multe altele. Periodic, au loc şi vizionări de filme.

Librăria Páramo are peste 40 000 de cărţi cu care să-i tenteze pe cei care îi calcă pragul, iar în magazinul de cărţi Alcaraván se află o mulţime de publicaţii despre arta, arhitectura, obiceiurile, istoria şi geografia zonei Castilla y León, precum şi o secţiune specială dedicată muzicii tradiţionale.

De altfel, când vine vorba de muzică, satul oferă şi alte atracţii, precum Muzeul Muzicii, care găzduieşte o impresionantă colecţie de instrumente muzicale din toată lumea, aparţinând artistului spaniol  Luis Delgado.

Mai găsim în Urueña  un centru pentru lectură şi scris numit e-LEA, în care se promovează cartea, unde se află o bibliotecă şi o sală în care au loc evenimente culturale: simpozioane, prezentări de carte, sesiuni de autografe. Astfel de manifestări culturale sunt organizate şi de către librării, nelipsind din satul spaniol serile cu lecturi şi muzică. Locul se animă mai ales de Ziua Mondială a Cărţii (23 aprilie) sau la aniversarea localităţii (în luna martie), atunci când totul se transformă într-o sărbătoare cu mese rotunde, concerte, workshopuri de ilustraţie şi origami, poveşti şi multă veselie.

Surse: provinciadevalladolid.comvisitauruena.esluisdelgado.netbibliofiloenmascarado.com,

 elrincondeltrotamundos.comlatabernadellibrero.comdiputaciondevalladolid.es

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *