Ce nu se vede din meseria de cronicar de carte este faptul că – în afara scriitorilor profesionişti care înţeleg corect rolul, funcţia şi atribuţiile unui critic de carte – de foarte multe ori eşti tratat ca un funcţionar al unui imaginar Stat de drept estetic.

Ţi se cere să dai feedback pe manuscrise de sute de pagini (unele scrise fără diacritice sau într-o gramatică aproximativă), adică să citeşti şi să evaluezi, apoi, eventual, să şi redactezi textele unor necunoscuţi, să dai sfaturi şi să oferi reguli infailibile de scris, să ajuţi la publicare şi, eventual, la intrarea în Uniunea Scriitorilor – ca şi cum cronicarul de carte ar fi un doctor de manuscrise sacrificat în numele literaturii pentru toţi grafomanii şi veleitarii.

În săptămînile următoare voi transcrie aici cele mai ciudate scrisori, care mi-au fost adresate în cei 14 ani de cînd fac critică de întîmpinare; rugăminţi & cerinţe la care, de fapt, n-am răspuns niciodată. Pentru că n-am ştiut cum.

 

„Buna seara domnule chivu numele meu este […] , sunt din judetul […], . daca imi permiteti , am vazut un anunt pe net concurs de debut literar unicredit , si v-am vazut numele dumneavoastra acolo , critic , redactor , editor . stimabile domn as avea o intrebare in calitate de cunoscator , critic ,

– ce pasi ar trebui sa urmez ca intro zi poeziile mele , basmele mele sa ajunga pe bancile scolilor , sa ajung o poeta cunoscuta ? v-as ruga daca se poate sa-mi dati cateva sfaturi , din pacate eu nu am o stare financiara prea buna , si , si daca as avea , tot nu m-as lansa in lumea cartilor , pe banii . vreau si imi doresc ca talentul meu sa fie apreciat sa fiu apreciata pentru ceea ce scriu , nicidecum , pe pile si relatii ,ori banii . credetii ca as avea o sansa ?

va spun sincer ca in afara de faptul de a scrie texte muzicale , poezi si povesti , nu stiu sa fac altceva . si sincer nici nu-mi doresc . asta este lumea mea ,e o lume minunata si mi-as dorii ca intro zi sa oimpart si cu copii de pe bancile scolii . nu am facultati si nici bani , sunt o fata modesta care traieste pe cont propiu din muzica , si texte muzicale , dar simt ca pot mai mult si imi doresc mai mult . chiar astazi am scris o poezie , pe care am postato pe facebok , de la care am primit o gramada de like-uri ,si comentari , comentarii in care care imi spunea lumea ca i-am facut sa planga . va las sa cititi , si daca nu va deranjez prea mult , v-as ruga din toata inima , sa-mi lasati un mesaj , cu un sfat ,de viitor si o parere , despre aceasta poezie . apropo imi cer scuze pt semnele de punctuatie

noi ardeleni suntem mai vorbareti de fel cred ca v-am plictisit , va las sa cititi , multa sanatate va doresc , si sarbatori fericite !!! astept mesajul dumneavoastra .

cu respect […]”

Foto: Ioana Bîrdu

Marius Chivu scrie cronică literară din 2000 și este redactor la Dilema Veche din 2005. Dintre revistele la care a colaborat de-a lungul timpului fac parte România Literară, Observator Cultural, 22, Cultura, Lettre Internationale, Re:publik, Adevărul literar & artistic, Elle și Psychologies. Între timp a publicat poezie şi proză de călătorie, iar, în curînd, va scoate un volum de povestiri.


11 comentarii
  1. Pingback: Din viața unui cronicar de carte: "Vă rog mult să-mi evaluaţi această cărticică (contra cost bineînţeles)" - Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *