Săptămîna aceasta reproduc alte două scrisori (probabil ultimele) de la scriitori care, deşi aspiră la gloria literară, au mari probleme deopotrivă de exprimare şi de ortografie. În acest caz, dilema mea este cum de realizează, totuşi, că opera lor a apărut cu „multiple erori şi greşeli?! În fond, aşa scriu ei.

„Stimate Domnule   Marius Chivu

Întîmplarea a făcut (cu toate că nimic nu este întîmplător în viaţă) să vă aud la emisiunea de sîmbătă de la TV. Nu ştiu acum dacă a fost  un crez de momoment, sau dacă aveţi întradevăr o deshidere pentru tot ce se scrie «nou». Destul este că am primit curaj şi v-am căutat telephonic la redacţia «Dilema veche» O voce binevoitoare mi-a spus să vă trimit cartea mea. Au citit-o doar, rude, prieteni colegi străinii pe care nu-i cunosc, şi care au cumpărat-o din librării. Cei care întradevăr au citit-o (nu au răsfoit-o) au fost încîntaţi de ea.Dar eu consider lauda lor subiectivă.Obiectivă este lauda care vine din paartea unui critic literar. Sper să o citiţi, şi să-mi transmiteţi şi critica.

P.S Să nu va speriaţi, am 71 de ani, deşi indrăgostită de«Litere»  din şcoala primară meseria pe care am facut-o o viaţă , m-a ţinut departe de ele, sînt inginer agronom. Prima carte pe care am dorit să o public a fost prin anii 70, de si apreciată, editura mi-a cerut mereu , mereu să o politizez la evenimentele politice in curs, congrese PCR etc In final am crezut că este un mod elegant de a mi se spune că nu este bună. După 89, tipărirea a costat foarte mult şi nu dispuneam de bani. Timp de 20 de ani, am scris această carte, pe care am reusit să o public.Păcat că acum  mă conduc după crezul «adevărat desertăciune sînt toate» Îmi cer scuze pentru greşelile de ortografie, editura mi-a spus că are corectorul ei.După legarea cărţii am observant greşelile, pe care le-am corectat prin erată, dar totuşi au mai rămas destule.

P.S Dacă nu supăr, puteţi  să-mi sugeraţi o metodă de comercializare a cărtii. Se poate prin biblioteci”

Şi încă una, mai puţin narativă:

„Stimate domnule Chivu, vă trimit 2 cărţi dintre cele publicate de mine. Cartile au trecut pentru culegere şi tehnoredactare prin 5 computere şi nu am reuşit să-i fac corectura finală. Aşa că vă rog să scuzaţi multiplele erori şi greşeli. Mă interesează în mod deosebit cum percepeţi dvs poezia mea. Dacă vă plac unele poezii, vă rog să le reproduceţi. Cu respect deosebit…”

Marius Chivu scrie cronică literară din 2000 și este redactor la Dilema Veche din 2005. Dintre revistele la care a colaborat de-a lungul timpului fac parte România Literară, Observator Cultural, 22, Cultura, Lettre Internationale, Re:publik, Adevărul literar & artistic, Elle și Psychologies. Între timp a publicat poezie şi proză de călătorie, iar, în curînd, va scoate un volum de povestiri.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *