Pe lângă bucuria produsă de o carte bine scrisă, plină de substanţă şi emoţie sau de întâlnirea cu un scriitor de care mă îndrăgostesc la prima lectură, se adaugă de ceva timp un nou motiv de încântare, şi anume descoperirea artiştilor din diverse domenii cu o pasiune comună: cărţile. Fie că sunt realizatori de obiecte livreşti, pictori, ilustratori sau artişti care modelează hârtia, lucrările lor au o rădăcină comună, toate îşi găsesc locul, într-un fel sau altul, în lumea cărţilor.

Este şi cazul lui Jonathan Wolstenholme, un artist britanic născut în 1950 şi absolvent al Croydon Art College, care a colaborat ca ilustrator independent cu numeroase reviste, edituri şi agenţii de publicitate. Lucrările sale au fost expuse în orașe precum Londra, New York sau Boston.

Wolstenholme îşi manifestă pasiunea pentru cărţile de anticariat şi, cu umor, creează într-o manieră suprarealistă o lume a cărţilor compusă din imagini antropomorfe. Artistul lucrează în acuarelă, cu o deosebită atenţie pentru detalii, în așa fel încât naturile sale moarte cu cărţi par cât se poate de vii. Seria de ilustraţii poartă denumirea de Books on Books.

Pulling Strings, 2005 – sursa

Shakespearean Scholar, 2003 – sursa

The Card Players, 2004 – sursa

The Collector, 2005 – sursa

A Literary Struggle, 2002 – sursa

Literary Slip – sursa

sursa

sursa

A Literary Joust, 2006 – sursa

Crime Writer, 2003 – sursa

Sunt convinsă că privind aceste acuarele aţi intuit fascinaţia artistului pentru cărţile vechi. Mie imaginile mi-au făcut poftă să colind anticariatele în căutare de cărţi cu pagini îngălbenite de vreme, cu aromă dulceagă de vanilie, care adăpostesc între coperți poveşti minunate ce aşteaptă să fie redescoperite.

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *