Oh, my God!*, mi-am zis în gând atunci când am văzut ce instalație faină au făcut oamenii inventivi în Bristol, Marea Britanie. De ce? Pentru că arată foarte bine, este o idee mișto să îmbini tehnologia cu cărțile (vechi, în format print) și pentru că mi-am dat seama, încă o dată, că imaginația nu are limite. 

Nu vă mai țin pe jar și vă dezvălui amănuntele: la aniversarea a 400 de ani de existență ai Bibliotecii Centrale din Bristol, creativii de la Rusty Squid au realizat The Book Hive (Stupul cărții), o instalație interactivă cu cărți care se mișcă atunci când treci pe lângă ele (unii spun că dansează, eu aș spune că zboară; oricum, titlul de ”stup” i-a fost atribuit grație formei hexagonale a sculpturii).

Au avut la dispoziție nu numai imaginația, ci și 90.000 de lire sterline, oferite de Arts Council England (Consiliul Artelor din Anglia). Motivația premiului oferit pentru realizarea proiectului a venit de la Phil Gibby, director al Arts Council England:

”This is an imaginative and inventive installation that brings together past, present and future in a way that is both thought-provoking and marvelous fun.

We believe that everyone, particularly children and young people, should have the opportunity to experience the richness of the arts, museums and libraries, and by supporting excellent projects like Book Hive, we can bring together the right partners to commission and create something amazing”.

Expoziția inedită de cărți va fi deschisă până pe 7 martie (a.c.), iar vizitatorii nu numai că se pot bucura de cărțile care prind viață (la propriu) în fața ochilor lor, ci și de completarea ”stupului” – conducerea bibliotecii are în plan să expună 400 de cărți, marcând astfel fiecare an de existență a instituției. Mai mult, membrii echipei Rusty Squid au declarat că vor modifica instalația și în funcție de cum vor reacționa și interacționa vizitatorii bibliotecii cu aceasta.

Mai am un singur cuvând de spus: MI-NU-NAT! Nu-i așa? 🙂

Instalatie Bristol 1 Instalatie Bristol 3 Instalatie BristolSursa (unde găsiți și mai multe fotografii)

Iată și teaser-ul fantastic realizat de Adam Laity.

 

Și un scurt filmuleț din prima zi a expoziției.

 

*da, uneori exclamațiile îmi vin în engleză 🙂 

Surse: mymodernmet.comthemalaymailonline.com

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *