În îndepărtata Noua Zeelandă, consiliul local al capitalei Wellington şi New Zealand Society of Authors au venit cu o iniţiativă frumoasă şi ingenioasă prin care se aduce un omagiu scriitorilor locali, promovând literatura scrisă de ei în rândul locuitorilor şi turiştilor care se plimbă  pe faleză. Acest proiect început în 2002 poartă numele de Wellington Writers Walk şi a devenit repede una dintre atracţiile oraşului. Pe malul mării, pe o porţiune de aproape doi kilometri vom întâlni citate ale romancierilor, poeţilor şi dramaturgilor neozeelandezi, într-o încercare de a celebra legătura sentimentală puternică pe care aceştia au avut-o şi o au cu oraşul, căci Wellingtonul şi-a lăsat amprenta asupra lor, iar scriitorii i-au făcut declaraţii de dragoste în cărţile lor.

Aceste declaraţii desprinse din pagini sunt răsfirate de-a lungul falezei, în apropierea portului; textele sunt fie sculptate în plăci mari de beton care răsar de unde nu te-ai aştepta, rezemate de stânci, agăţate ici şi colo, scăldate de valuri, fie sub forma mai subtilă a inserţiilor metalice în structuri de lemn.

The harbour is an ironing board;
Flat iron tugs dash smoothing toward
Any shirt of a ship, any pillowslip
Of a freighter they decree
Must be ironed flat as washing from the sea. – Denis Glover

From ‘Wellington Harbour is a Laundry’ in Come High Water, Dunmore Press, 1977

Then with the coming of darkness the
bay opened up beneath us, like a shell splashed
with beads of light.

Marlyn Duckworth – From A Barbarous Tongue, Hutchinson, 1963

Bill Manhire – From ‘Milky Way Bar’ in Milky Way Bar, Victoria University Press, 1991

Blue rain from a clear sky.
Our world a cube of sunlight –
but to the south
the violet admonition
of thunder.

Alistair Te Ariki Campbell – From ‘Blue Rain’ in The Dark Lord of Savaiki: Collected Poems, Hazard Press, 2003

Doi designeri sunt cei care s-au ocupat de crearea acestei instalaţii aflate la îmbinarea peisajului urban cu cel marin. Îndrăzneţele plăci de beton au fost create de  Catherine Griffiths, artist în tipografie cunoscut şi apreciat internaţional, iar structurile de lemn cu inserţii metalice aparţin Fionei Christeller, arhitect local.

From ‘The Maori Jesus’ in Collected Poems of James K Baxter (ed J E Weir), Oxford University Press, 2003

În luna martie a acestui an alte patru noi citate şi-au găsit locul pe faleza oraşului Wellington, ridicând numărul scriitorilor omagiaţi în acest fel la 23. Printre aceştia se găsesc nume ca Sir James McNeish, Patricia Grace, Katherine Mansfield, Joy Cowley, Michael King, Sam Hunt sau Jack Lasenby.

surse: wellingtonwriterswalk.co.nzcatherinegriffiths.co.nz, fca.co.nz

 

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *