Ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes s-a deschis cu proiecţia filmului The Great Gatsby al lui Baz Luhrmann. Nu am văzut încă filmul, aşa că, după ce am citit cartea şi am văzut ecranizarile din 1974 şi 2000 ale celebrului roman al lui F. Scott Fitzgerald, aştept cu nerăbdare să-l văd şi pe Leonardo DiCaprio în rolul lui Jay Gatsby (deşi filmul nu a avut parte de recenzii foarte bune).

Despre cartea lui Fitzgerald apărută în 1925 s-a spus că este o capodoperă a genului, personajele, dramele şi iluziile lor au încântat nenumăraţi cititori de-a lungul timpului.

Romanul lui Fitzgerald ilustreaza un episod anume din spectacolul civilizatiei americane. Si o face cu ironie, cu patos si cu farmecMarele Gatsby este povestea captivanta, mistica si stralucitoare a epocii jazzului – The New York Times: Books of the Century

Celor dintre voi care au (re)citit de curând cartea sau au văzut filmul şi sunt încă prinşi de mirajul şi atmosfera lor, m-am gândit să vă prezint câteva idei pentru o petercere inspirată de povestea din anii ’20. Fie că alegeţi să organizaţi o seară cu temă literară pentru prietenii voştri, o peterecere de nuntă sau aniversară, romanul puternic vizual al marelui scriitor american oferă inspiraţie din belşug. Opulenţa afişată a perioadei, stilul de viaţă al bogătaşilor americani de la început de secol XX coboară din pagini pentru a da viaţă unor pertreceri strălucitoare cu flapper girls, râuri de şampanie, decoruri fascinante, jazz.

Ca de obicei, întâi trebuie trimise invitaţiile elegante care anunţă tema şi locul petrecerii.

sursa

Pentru că vremea o permite, petrecerea poate avea loc în aer liber, căpătând un aspect de picnic, cu jocuri precum cricket sau badminton. Dar chiar şi aşa, atmosfera este festivă, detaliile elegante, meniul uşor, dar sofisticat, iar cupele de cristal mereu pline cu şampanie, vedeta petrecerilor în stil Gatsby. Nu trebuie să lipsească mobilierul de epocă, ţesăturile şi materialele preţioase, obiecte decorative în stil Art Deco.

sursa

sursa

sursa

sursa

Lumânări, candelabre, aranjamente florale sofisticate, mese aranjate cu mult bun gust, bogat ornamentate, mai pe scurt, abundenţă şi strălucire.

sursa

sursa

sursa

Şi pentru interior decorul e la fel de fabulos, cu aranjamente somptuoase din pene şi flori, cu obiecte strălucitoare şi suprafeţe ce reflectă lumina.

sursa

sursa

Bucate din cele mai alese, torturi şi dulciuri deosebite, şampanie, whiskey, Mint julep şi alte cocktailuri stau la dispoziţia invitaţilor la petrecere.

sursa

sursa

sursa

Ţinutele adecvate unor astfel de petreceri sunt evident cele în stil retro: rochii cu franjuri, ştrasuri şi talie joasă, celebrele bentiţe pentru păr, gentuţe cu paiete, perle, coafuri bob. Imaginea e completată de machiaje accentuate şi totul aminteşte parcă de stilul senzualei Betty Boop. Domnii vor purta pantofi Oxford şi pălării din paie împletite fin pentru petrecerile în aer liber sau costume elegante pentru petrecerile nocturne din interior.

sursa

sursa

Atmosfera nu ar fi completă fără muzică şi dans. Din gramofoane vor răsuna acorduri de jazz; Luis Armstrong, Django Reinhardt sau Cole Porter sunt alegeri potrivite. Dacă există şi o orchestră, cu atât mai bine, nimeni nu va putea sta pe scaun, toată lumea se dezlănţuie pe ringul de dans în acorduri de foxtrot şi charleston.

sursa

Un cadou potrivit pe care să-l aduceţi sărbătoriţilor e seria cărţilor lui F. Scott Fitzgerald, ale căror coperte realizate de Coralie Bickford-Smith şi frumos imprimate cu modele strălucitoare Art Deco, evocă epoca jazz-ului din povestirile autorului. Şi cum orice detaliu contează, împachetaţi cadourile folosind partituri, funde şi vechi bijuterii, pentru un aspect potrivit acestei ocazii.

sursa

sursa

Aşa cum am amintit, tema inspirată de romanul lui F. Scott Fitzgerald e potrivită şi pentru petrecerea de nuntă. Decorurile romantice şi stiul elegant încântă şi de această dată.


sursa celor două imagini

Chiar şi copiilor le poate fi oferită o petrecere aniversară cu această temă. Vor învăţa de mici să aibă gusturi bune şi vor fi poate mai dornici să citească, convinşi fiind că din paginile cărţilor vin idei care să le facă viaţa mai frumoasă.

sursa celor două imagini

sursa main image

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


6 comentarii
 1. bissell vacuum reviews

  I have found the negative aspects livable when I compared
  the other Vacuum cleaners I’ve owned to the Bissell 3-in-1.
  A Heppa filter would be nice as well, but it wasn’t an absolute must.
  The vacuum I had before purchasing the Bissell was so heavy and hard to carry up and down the stairs.

  Reply
 2. camping in kiffisia

  Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just
  wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you stop it, any plugin or anything
  you can suggest? I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *