Pentru toţi cei sensibili la umorul “destabilizator”, reportajul subtil şi observaţia fină marca Ilf şi Petrov, la Polirom a apărut un nou volum: 1001 de nopţi sau Noua Şeherezadă. Editura ne asigură că în curând va fi în librării, noi l-am găsit deja în cele on-line.

Mai mult, Poliromul vrea ca la începutul lui 2012 să scoată şi Viţelul de Aur şi Douăsprezece scaune, în prezent taduse la Rao. Anul ăsta am citit America fără etaje, inutil să mai spunem că ne-a plăcut. Şi ne-am adus  aminte cât de bine se completează Ilia Ilf şi Evgheni Petrov, că nu poţi distinge cine ce a scris, şi cum după moartea lui Ilia Ilf în 1937 (la 40 de ani, în urma unei pneumonii se pare căpătate chiar în timpul călătoriei în State), Petrov nu a mai scris niciodată proză.

1001 de zile sau Noua Şeherezadă adună povestiri, scenarii, vodeviluri şi foiletoane în care cei doi parodiază atât situaţii şi teme recurente în societatea rusă a anilor ’20- ’30, precum şi şabloane verbale, lozinci, reclame specifice acelor ani – genul lor de radiografie completă. Vă lăsăm cu un fragment din roman aici... şi cu Ilf şi Petrov.

Un comentariu
  1. Pingback: La plimbarea prin blogosferă (17) | Rontziki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *