Sunt convinsă că cei mai mulţi dintre voi au pe lângă pasiunea pentru cărţi şi pe cea pentru filme. E normal să fie aşa, doar cinematografia e un domeniu interesant, iar un film, asemenea unei cărţi, ne transpune în altă lume şi ne oferă aventuri şi emoţii.
Când vine vorba despre adaptări cinematografice ale cărţilor, se mai întâmplă să fim dezamăgiţi de rezultat când regizorul, scenariul sau actorii nu au reuşit să redea trăirile vreuni personaj sau detaliile poveştii aşa cum scriitorul le-a descris în romanul său.
Nu e şi cazul filmului prezentat astăzi şi asta pentru că e vorba despre o minunată animaţie realizată de Aleksandr Petrov după romanul The Old Man and the Sea de Ernest Hemingway. Meritele i-au fost pe deplin recunoscute, prin acordarea a numeroase premii, inclusiv Oscarul pentru film scurt de animaţie. După ce-l veţi vedea, veţi înţelege şi motivele. Povestea e cea foarte bine cunoscută de noi toţi, căci filmul urmăreşte intriga romanului, chiar dacă pe alocuri se simt şi câteva note diferite.
Lucrul la acest proiect a început în primăvara anului 1997. Abia peste doi ani avea să fie definitivat şi asta a avut legătură cu tehnica aleasă, tehnică stăpânită doar de un număr restrâns de animatori în întreaga lume. S-au folosit picturi în ulei pe sticlă, iar Dimitri Petrov şi-a ajutat tatăl să creeze cele peste 29.000 de cadre. Cu ajutorul diferitelor pensule şi chiar a vârfurilor degetelor au fost pictate foi de sticlă dispuse pe mai multe niveluri, acoperite apoi cu vopsea cu uscare lentă. După fotografierea cu o cameră specială a fiecărei foi, pictura a fost uşor modificată şi pregătită pentru cadrul următor. Cu multă muncă, migală, talent şi precizie a luat naştere acest film, primul de animaţie lansat pentru IMAX.
Vă asigur că nu o să vă pară rău dacă vă rupeţi 20 de minute din timpul vostru liber pentru a vedea lupta lui Santiago cu peştele-spadă, amintirile şi visele sale, atât de frumos şi realist prezentate în această animaţie.