Dacă citești impresiile Oanei despre Elogiu mamei vitrege, cum am făcut eu ieri și mi-a (re)venit cheful de a-l citi pe Mario Vargas Llosa, acum dai paginile unei cărți scrise de autorul peruvian sau pur și simplu ești fan al literaturii sale, atunci materialul acesta îți este dedicat :). Nu de alta, dar ai ce descoperi din cele trei documentare cu Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010, de mai jos.

Documentarele, dacă sunt bine realizate, cred că au șanse mai mari (decât o carte biografică, de exemplu) de a populariza un scriitor sau altul, de a-l face cunoscut publicului cititor, atât ca om, cât și ca scriitor, de a-ți stârni apetitul pentru literatura lui. Iar cele cu Mario Vargas Llosa nu fac excepție. Dacă veți avea chef să le vedeți (și răbdare, căci două dintre ele sunt în spaniolă), sper că-mi veți da dreptate.

Altfel, nu cred că Llosa are nevoie de vreo prezentare adițională. Orice aș putea spune despre scriitura sa găsiți în minunatele sale volume (citiți, dacă n-ați făcut-o până acum, Elogiu mamei vitregeEroul discretConversație la CatedralaMătușa Julia și condeierulRătăcirile fetei nesăbuite, Povestașul etc.; sunt curioasă cum este Sărbătoarea Țapului, abia apărută, dar pe care n-am apucat să o citesc); iar o imagine de ansamblu despre el ca scriitor, eseist, politician, jurnalist și profesor este schițată în cele aproape trei ore din El InconquistableMario Vargas Llosa: La biografia (2004, în regia lui ) și „Excesses of Power”. Mario Vargas Llosa (realizat de echipa de la Premiul Nobel, în 2010, ca o prezentare a autorului).

 






Sursa

În ceea ce privește cel de-al treilea documentar, singurul cu subtitrare (în engleză), realizat de Nobelprize.org și intitulat „Excesses of Power”. Mario Vargas Llosa, acesta poate fi văzut online doar aici.

Vizionare plăcută!

 

Sursă imagine principală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *