Dorind să descoperim farmecul orăşelelor sau satelor librărie, ne-am plimbat până acum prin Ţara Galilor şi prin sudul Franţei.Azi vă propun să lăsăm în urmă temperaturile ridicate de la noi şi să ne răcorim pe malul lacurilor glaciare, printre gheţarii şi fiordurile Norvegiei. Unde anume?În satul cărţilor numit Fjærland.

Ca aşezare gazdă a librăriilor şi anticariatelor, a început modest în 1995, dar astăzi adaposteşte aproximativ 250.000 de cărţi. Cele mai multe volume sunt în limbi scandinave, dar vom găsi aici romane şi cărţi de poezie în limba engleză, precum şi volume în germană, franceză, olandeză şi altele. Cât despre domenii, acestea variază de la beletristică la cărţi tehnice şi până la atlase de zoologie.

sursa

În încercarea de a avea grijă nu doar de cărţi ci şi de vechile clădiri din sat, cele din urmă au fost transformate în adevărate librării, aşa că să nu vă mire dacă veţi găsi cărţi în foste hangare pentru bărci, în clădiri ce au fost cândva depozite, în fosta sală de aşteptare a feribotului şi chiar în vechi grajduri. Veţi da de cărţi în oficiile poştale, în hotelul Mundal ce datează din secolul XIX, prin magazine micuţe sau librării mai mari precum Straumsvågs Antikvariat.

sursa

sursa

sursa

Răsfirate de-a lungul drumului, rafturile cu cărţi permit cititorilor momente de relaxare şi lectură plăcută în frumosul cadru natural, pe malul lacului.

sursa

Găsim şi în micuţa aşezare norvegiană librării bazate pe onestitatea cititorilor.Una dintre ele se numeşte Sjølvplukken şi de aici ne putem alege ce carte dorim, în schimbul a 10 coroane pe care le strecurăm într-o cutie de tablă.

sursa

Nu putea lipsi din această imagine nici târgul anual de carte, care se desfăşoară în timpul solstiţiului de vară.Librarii şi anticarii îşi amenajează standurile în corturi sau sub cerul liber, se citeşte mult, au loc concerte şi discuţii cu scriitorii invitaţi.

Literatură, gheţari şi poezia peisajelor, ce altceva ne-am mai putea dori în călătoria noastră pe meleaguri norvegiene?

sursa

sursa

sursa main image

 

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *