Vara este prin excelență sezonul vacanțelor, însă adevărul e că un prilej de călătorie este oricând binevenit. De-a lungul timpului, am strâns tot felul de cărți care mai de care mai îmbietoare la vacanță și dor de ducă, unele prin imaginile exotice splendide, altele prin povești pitorești. Ghiduri de călătorie, cărți de istorie a mentalităților sau călătorii imaginare, toate au reprezentat un motiv întemeiat de evadare (măcar mentală).

Am făcut o selecție a unora dintre cele mai interesante astfel de cărți, unele mai noi, altele puțin mai vechi, unele cu destinații mai accesibile, altele cu destinații exotice ori fantastice, dar nu mai puțin reale (din punctul de vedere al ideii de evadare). Sunt cărți potrivite în tot timpul anului, nu doar vara, și cărți care sunt ele însele o vacanță și un prilej de evadare.

Vacanțe romantice de vis este, de exemplu, o carte cu fotografii splendide, un cadou în sine, și același lucru e valabil și pentru Atlas Obscura sau Patrimoniul Umanității, în timp ce Veneția, Povestea Vienei, Călătorii prin Europa, Istanbul și O zi în Roma Antică sunt volume ce îmbină ideea de călătorie cu evadarea în trecutul culturii prezentate, pe când Istoria tărâmurilor și locurilor legendare și The Dictionary of Imaginary Places sunt minunate prilejuri de evadare imaginară. Fie că sunteți în căutare de destinații insolite sau doriți să aflați mai multe despre locuri și țări pe care v-ar plăcea să le vizitați, fie că sunteți, pur și simplu, în căutarea unui moment de escapism literar, sper să găsiți inspirație în lista de mai jos.

Vacanțe romantice de vis, de Jasmina Trifoni (trad. Gabriel Drăghici)

Scopul cărții este să vă stârnească entuziasmul pentru o călătorie în doi către locuri faimoase, de la plajele cu nisip alb ale fantasticelor insule tropicale din Caraibe și Oceanul Indian până la cele mai populare destinații din munți, de la orașe încărcate de artă și sate liniștite din îndrăgita Lume Veche până la sălbaticele, dar nu mai puțin fascinantele păduri amazoniene și marile rezervații africane. Vom merge în Bora Bora, cea mai frumoasă și cea mai romantică insulă din lume. Apoi, puteți alege seducția unor locuri care au constituit fundalul unor mari povești de dragoste, ca Verona lui Romeo și Julieta sau Agra cu fabulosul ei Taj Mahal, cel mai uimitor monument înălțat de un om pentru iubita lui.

Puteți să vă lăsați purtați de ideea unei vacanțe contemplative primăvara, când înfloresc cireșii la Kyoto, vechea capitală a misterioasei Japonii a gheișelor; sau să faceți o călătorie aventuroasă, dar și romantică în magica lume de gheață a Laponiei; ori să dormiți într-un cort luxos lângă Ayers Rock, în mijlocul roșu al Australiei, sau să rămâneți în labirintul spectaculoaselor canioane din vestul Statelor Unite. Evadați în regiunea Champagne din Franța, pentru podgorii și crame cu cele mai sexy bule de pe planetă, sau în Thailanda, pentru un masaj voluptuos. Puteți merge într-o croazieră de-a lungul coastei Turciei sau printre insulele din Caraibe ori pe Nil într-o felucă.

Găsiți aici și idei originale ca să vă faceți vacanța cu adevărat unică, fie că hotărâți să vă căsătoriți în lumina arzătoare a apusului pe insula grecească Santorini, fie că vă oferiți inelul de logodnă zburând peste un recif coralier în formă de inimă din Marea Barieră de Corali a Australiei.

Am ales câte o stațiune anume din fiecare destinație – un mic hotel de lux, un vas sau chiar un pat de dimensiuni regești sub un cer presărat cu stele –, care va fi „colțișorul perfect” pentru o vacanță romantică de vis. Rămâne să vă decideți asupra unui detaliu mic, dar fundamental: persoana cu care veți împărtăși această experiență. (© Editura Litera)

Atlas Obscura. Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, de Joshua Foer, Dylan Thuras, Ella Morton (trad. Florin Tudose)

„Am crezut că am văzut deja cele mai importante locuri din această lume. Atlas Obscura mi-a arătat că m-am înșelat… O carte încântătoare – de citit și recitit.” (Neil Gaiman)

„Genul de carte care te convinge să uiți o vreme de viața ta banală și să pornești spre destinații la care nici nu ai visat vreodată, ca să vezi lucruri pe care ar fi fost imposibil să ți le imaginezi.” (Neil Gaiman)

Atlas Obscura s-ar putea să fie singurul lucru care ar reuși să mă determine să părăsesc apartamentul.” (Lena Dunham)

Atlas Obscura este antidotul perfect la suspiciunea tot mai răspândită că excursiile din zilele noastre sunt doar niște prilejuri corporatiste de făcut cumpărături. Veți găsi aici sute de motive surprinzătoare care să vă convingă să călătoriți încă o zi și un pas mai departe… Cel mai bun ghid de călătorie conceput vreodată.” (Mary Roach)

„Ghidul meu favorit de călătorie! Nu plecați la drum înainte de-a afla unde puteți găsi un hotel bântuit sau o poartă a iadului!” (Guillermo del Toro)

„Viața e scurtă. Planeta noastră e plină de curiozități și minunății… iar această minunată carte este ghidul vostru!” (Philippe Petit) (© Editura LifeStyle)

Veneţia, de Jan Morris (trad. Laura Ciochina)

„Cea mai bună carte despre Veneția care s-a scris vreodată.” (The Sunday Times)

Considerată una dintre cele mai frumoase descrieri ale Veneției din toate timpurile, cartea lui Jan Morris ne propune o incursiune în viața acestui oraș unic în lume. Temperamentul locuitorilor, canalele și podurile, palatele, turiștii, mirosurile, sunetele, luminile și culorile sunt explorate în cursul unui periplu care ne poartă prin toate colțișoarele orașului și lagunei, dar și prin istoria lor milenară. O carte care le va trezi amintiri pline de nostalgie celor care au vizitat Veneția, iar celor care încă nu au ajuns acolo, dorința arzătoare de a o vedea.

„Pentru cei care păstrează Veneția doar în amintire, pentru cei care se pregătesc s-o viziteze și chiar pentru cei care o văd doar ca pe un vis frumos, tabloul complet oferit de această carte, acoperind mii de ani din viață celei mai complexe, mai originale și mai active comunități ce a existat vreodată, este de mare interes.” (The Guardian)

Din cuprins: Stilul venețian • Despre femei • Minoritățile • „Străzile acoperite de apă” • Pietrele Veneției • Arabescuri • Ce mai e nou pe Rialto • Curiozități • A șaptea mare • Navigația • Orășelele insulare • Apele sfinte • Bastioanele sacre • Pierduți prin lagună. (©Editura Polirom)

O zi în Roma antică. Secrete şi curiozităţi, de Alberto Angela (trad. Emanuel Botezatu)

„În numeroasele emisiuni de televiziune realizate de-a lungul anilor printre ruinele Romei antice sau în alte situri datând din epoca romană, am auzit nenumărate relatări și detalii legate de viața cotidiană în perioada Romei imperiale, rămase în uitare secole de-a rândul și scoase apoi la lumină de arheologi. Au ieșit astfel la iveală indicii diverse, informații despre obiceiurile romanilor, curiozități despre viața de zi cu zi și despre regulile sociale ale unei lumi de mult dispărute… Același rezultat l-am obținut și în urma discuțiilor cu arheologii la locul săpăturilor, citind lucrările publicate de ei sau consultându-le studiile. Mi-am dat astfel seama că asemenea informații prețioase referitoare la lumea romană nu ajung aproape niciodată la oamenii obișnuiți, rămânând de cele mai multe ori «prizoniere» în publicațiile de specialitate sau chiar acolo, în siturile arheologice. Prin urmare, am încercat să le aștern în pagină ca pe niște povești.” (Alberto Angela)

„O lectură instructivă și în același timp relaxantă, care ne îmbunătățește într-un mod plăcut cunoștințele istorice. (…) Una peste alta, o plăcută călătorie în timp în Roma antică…” (Osservatorio letterario) (©Editura Corint)

Istanbul. Orașul imperial, de John Freely (trad. Ondine-Cristina Dascălița)

Istanbul, fabuloasa capitală a Imperiilor Roman, Bizantin şi Otoman, este singurul oraş din lume care se întinde pe două continente – o metropolă cu o aşezare magnifică, după cum scria cândva un poet, „înconjurată de o ghirlandă de ape…”

Colonia grecească a Bizanțului a devenit în anul 350 Constantinopolul creștin, iar apoi Istanbulul islamic după cucerirea turcească din 1453. În ciuda jafurilor, revoltelor și cutremurelor succesive, el a reușit să își păstreze atmosfera și farmecul fără pereche. Vreme de peste 2 000 de ani, călători au venit pe aceste meleaguri, au rămas fascinați și au luat cu ei povești despre minunățiile și secretele lui, despre desfătările, dar și desfrâurile lui. John Freely spune povestea orașului de la întemeierea lui până în zilele noastre, surprinzându-i atât parfumul vieții cotidiene, cât și ceremonialurile de la curte și intrigile. Erudiția istorică se îmbină fericit cu relatările pitorești din scrierile diverșilor autori călători prin aceste locuri, precum și cu prezentări detaliate ale monumentelor ce fac gloria orașului de pe Bosfor.

„Această lucrare dezvăluie mici tezaure de informație, având totodată un farmec ce amintește de O mie și una de nopți.” (Literary Review)

„Am intenționat să ofer prin această carte o introducere ilustrată în istoria orașului imperial cunoscut rând pe rând ca Bizanț, Constantinopol și Istanbul, capitală a Imperiului Bizantin și apoi a celui Otoman. Nu este o istorie formală a celor două imperii, ci mai degrabă o biografie a orașului în sine și o dare de seamă asupra vieții sociale a locuitorilor săi, de la primele așezări până în ziua de azi. Este de asemenea un ghid al monumentelor Istanbulului, descries în contextul istoriei orașului, în special cu referire la rolul pe care ele l-au jucat în viața politică, religioasă, intelectuală, artistică și socială. Astfel cartea va fi, sperăm, utilă celor ce intenționează să viziteze Istanbulul. Vizitatorul modern va avea ocazia să-și compare impresiile cu cele ale unor călători din alte timpuri citați în această carte, ale căror comentarii acoperă o perioadă de peste 2 000 de ani. Ei toți, chiar și atunci când se plâng de greutățile și frustrările locuirii în acest oraș, recunosc până la urmă că se află sub vraja lui, a uneia dintre cele mai vechi metropole ale lumii.” (John Freely)  (©Editura Trei)

Călătorii prin Europa, de Bill Bryson (trad. Ioana Aneci)

„O carte pentru toți cei care călătoresc luând diferite mijloace de transport sau stând în fotoliu.” (Library Journal)

În anii ’70, Bill Bryson a făcut o călătorie prin Europa împreună cu prietenul său Stephen Katz. Douăzeci de ani mai târziu, hotărât să repete experiența, își ia rucsacul și pornește din cel mai nordic oraș al continentului, Hammerfest, ajungând până la Istanbul. De la oameni și moravurile locale la muzee, catedrale și hoteluri sau restaurante, nimic nu scapă ochiului critic al lui Bryson. El își păstrează mereu umorul caustic, indiferent dacă descrie celebra catedrală din Köln sau povestește despre jaful căruia îi cade victimă la Florența, despre traficul din Paris, despre canalele Amsterdamului sau despre cearta privind nota de plată la un hotel din Copenhaga.

Din cuprins: Oslo • Bruxelles • Hamburg • Göteborg • Stockholm • Roma • Napoli, Sorrento și Capri • Milano și Como • Elveția • Liechtenstein • Austria • Iugoslavia • Sofia.

Povestea Vienei, de Jean des Cars (trad. Diana Morărașu)

Viena! Inima Europei. Aici, tradiția și modernitatea se împletesc de secole, clasicul și avangarda coexistă întru inteligență și armonie. Viena tradițională și imperială, Viena burgheză și populară, Viena triumfătoare și Viena umilită, Viena republicană și socialistă, anexată, răzbunată, bombardată și în sfârșit liberă din 1955, acestea sunt marile momente ale unei metropole în care s-a născut arta de a trăi. Minunatele cafenele, unde putem petrece o zi întreagă citind sau scriind fără a fi deranjați; cea mai mare sală de bal din Europa și școlile în care se învață și astăzi valsul în costum și rochie lungă; Art Nouveau care se rupe de tradiție înainte de 1900 pentru că inspirația lui Gustav Klimt, Otto Wagner și Joseph Hoffmann să poată înflori; bisericile baroce, ale căror vitralii au vibrat la geniul celor mai mari muzicieni, de la Haydn la Mahler: orașul acesta este un vârtej de artă și istorie. (©Editura Corint)

Cele mai frumoase locuri din lume. Patrimoniul Umanității. Toate siturile UNESCO (trad. Ondine Cristina Dăscălița, Mihaela Căpățînă, Manuela Camelia Tomuță)

Centrele istorice din Roma, Dubrovnik, Havana sau Salvador da Bahia, vestigiile orașelor Teba, Persepolis, Angkor sau Machu Picchu, Piața Imam din Isfahan sau monumentele budiste indiene din Sanchi, dar și vulcanii din Kamceatka, Marea Barieră de Corali sau Parcul Național Virunga din Congo cu gorilele sale rare – iată doar câteva dintre siturile culturale și naturale aflate sub protecția UNESCO ca parte integrantă a Patrimoniului Mondial.

În 1972 a fost adoptată, la Paris, la Convenția Internațională privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural, un plan pentru monumentele culturale și naturale „de valoare extraordinară“ aflate în pericol, pentru ca salvarea lor de la distrugere și conservarea să devină o preocupare a întregii umanități. Centre istorice ale orașelor, monumente arhitectonice deosebite, vestigii antice, culturi avansate dispărute, sanctuare, monumente industriale, parcuri și grădini, situri culturale și opere de artă preistorice aparțin Patrimoniului Mondial UNESCO alături de formațiuni geologice, parcuri naționale și rezervații maritime, peisaje și habitate naturale, specii de plante și animale amenințate cu extincția. (©Editura Litera)

Istoria tărâmurilor și locurilor legendare, ed. Umberto Eco (trad. Oana Sălișteanu)

Oamenii au inventat mereu tărâmuri imaginare de cercetat, de cucerit pentru a nu dezarma în faţa ostilităţii vremurilor şi a vitregiei sorţii, de frică în faţa măreţiei copleşitoare şi misterioase a naturii sau, pur şi simplu, din prea-plinul imaginaţiei. Făcând harta acelor tărâmuri, Umberto Eco ne invită la o călătorie prin aceste lumi, pentru a le urmări naşterea, evoluţia şi, uneori, dispariţia. Istoria tărâmurilor şi locurilor legendare este o carte fundamentală, în care se vor regăsi nu doar intelectualii îndrăgostiţi de fantezii şi studii medievale, ci şi cei dependenţi de legendele copilăriei, aventurierii
care, odată porniţi în căutarea ţărilor şi paradisurilor imaginare, ştiu că nu doar destinaţia este importantă, ci şi călătoria în sine. (©Editura Rao)

The Dictionary of Imaginary Places, de Alberto Manguel and Gianni Guadalupi

From Atlantis to Xanadu and beyond, this Baedeker of make-believe takes readers on a tour of more than 1,200 realms invented by storytellers from Homer’s day to our own. Here you will find Shangri-La and El Dorado; Utopia and Middle Earth; Wonderland and Freedonia. Here too are Jurassic Park, Salman Rushdie’s Sea of Stories, and the fabulous world of Harry Potter. The history and behavior of the inhabitants of these lands are described in loving detail, and are supplemented by more than 200 maps and illustrations that depict the lay of the land in a host of elsewheres. A must-have for the library of every dedicated reader, fantasy fan, or passionate browser, Dictionary is a witty and acute guide for any armchair traveler’s journey into the landscape of the imagination. (©Goodreads)

Un comentariu
  1. matei ponoran

    Multe multumiri si tot respectul pentru intreaga echipa,pentru tot ce faceti cu pricepere si multa pasiune!!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *