Pe 1 august a fost aniversarea naşterii scriitorului american Herman Melville, o figură interesantă a literaturii universale, care a scris romane, proză scurtă, a fost şi marinar şi poet, profesor şi inspector vamal. Fără doar şi poate, cea mai cunoascută scriere a sa este romanul de aventuri Moby Dick, considerat o adevărată capodoperă literară, chiar dacă nu s-a bucurat imediat de succesul publicului.

Atras încă din copilărie de povestiri cu valuri uriaşe, corăbii şi peripeţii pe mare, Melville a avut parte de propriile sale aventuri ca marinar la bordul diverselor nave cu care traversează oceanul Atlantic, călătoreşte în Honolulu, Insulele Marchize sau Insulele Bermude. Cu o astfel de sursă de inspiraţie era normal ca experienţa sa la bordul balenierei Acushnet, a fregatelor şi vaselor pe care a fost matelot să se regăsească în paginile cărţilor sale.

Romanul Moby Dick povesteşte aventurile căpitanului Ahab, care porneşte cu nava sa „Pequod” prin apele Pacificului, în căutarea necruţătoarei balene albe, care în urmă cu mai mulţi ani aproape l-a omorât. Din acea confruntare, Ahab a rămas marcat sufleteşte, dar şi fizic, căci balena Moby Dick i-a smuls un picior. După nenumărate aventuri, căpitanul ajunge faţa în faţă cu creatura marină căreia îi jurase răzbunare, dar întâlnirea se dovedeşte fatală, căci corabia este distrusă, iar Ahab şi aproape tot echipajul său îşi găsesc sfârşitul.

Singurul supravieţuitor, cel care povesteşte întreaga aventură este Ishmael. Interpretările date de-a lungul timpului au fost posibile datorită multitudinii ideilor prezentate de Melville. Simbolurile folosite, reflecţiile filosofice, tipologia personajelor, imaginea eroului romantic şi răzvrătit au făcut ca romanul să fie considerat, printre altele, „o alegorie menită să arate cum se dobandeşte înţelepciunea prin suferinţă”.

Şi pentru că tot e vară, iar gândul ne zboară la întinderi de ape albastre cu valuri înspumate şi la aventură, poate n-ar fi rău să recitim această carte plină de descrieri din cele mai reuşite ale peisajului marin şi să ne înconjurăm de câteva obiecte care amintesc de romanul lui Melville.

Fie că suntem deja la mare, fie că doar visăm la ea, ne putem începe dimineţile cu un ceai turnat din ceainic de porţelan cu imagini desprinse din cartea lui Melville. Cel din imagine este o piesă rară, realizată de pictorul şi ilustratorul american Rockwell Kent, care a realizat ilustraţiile ediţiei din 1930 a romanului Moby Dick.

il_570xN.427466158_39mhsursa

Mirosul proaspăt al oceanului ne însoţeşte la duş, unde ne putem imagina adevăraţi marinari neînfricaţi în luptă cu furtunile, dacă folosim săpunul potrivit.

il_570xN.477247350_28adsursa

Un vapor cu pânze, postere, materiale din care puteţi confecţiona tot felul de lucruri şi câteva perne fantezie vă ajută să decoraţi casa în spiritul aventurilor pe mare.

theweavergirl2sursa

il_570xN.423542510_s8m8sursa

il_570xn-289811137sursa

6a010536eadc16970c011570599df6970c-800wisursa

Cărţile pe care v-aţi propus să le citiţi în vacanţă, pe malul mării, parcă stau mai bine sprijinite de o balenă. Gigantica creatură marină le povesteşte despre viaţa în adâncuri, iar ele ascultă vrăjite alte aventuri  decât cele dintre propriile coperte.

il_570xN.304020043sursa

Şi cum vara, cea mai purtată piesă vestimentară rămâne tricoul, evident că Moby Dick îşi face apariţia şi în acest caz.

B-1009-3Tsursa

Câteva bijuterii şi accesorii bine alese şi inspirate de cartea lui Melville sunt atracţiile ţinutelor estivale. Chiar dacă în roman balena albă Moby Dick e întruchiparea răului absolut în viziunea căpitanului Ahab, trebuie să recunoaştem că uriaşa vieţuitoare a oceanelor e chiar simpatică.

il_570xN.450233236_j5tlsursa

il_570xN.398228193_4xwysursa

original_moby-dick-anchor-cufflinkssursa

Pentru ca şi visele să fie pline de aventuri, aveţi nevoie de o lenjerie adecvată, atunci când vă retrageţi să vă odihniţi.

tumblr_lp7xnetWji1qi6088o1_500sursa

Sursă imagine principală: etsy.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *