Cărțile de Crăciun pentru copii sunt, probabil, printre cele mai vesele și frumoase cărți pe care le citim în timpul anului. Au, însă, o singură problemă: decembrie e cam singura lună în care le citim. Nu prea-ți vine să citești despre Moș Crăciun și elfii lui în iunie sau în septembrie. Așa că, la fel cum spiritul Crăciunului e legat de zăpadă, luminițe, brazi împodobiți și cadouri, așa și cărțile astea se citesc cel mai bine până la finalul lui decembrie.
Anul ăsta au apărut și la noi multe cărți frumoase pentru copii care au Crăciunul în titlu și am mai găsit și câteva din alți ani, dar care se pot găsi încă pe rafturile librăriilor pentru a fi puse apoi acasă, sub brad. Cu povești emoționante și inspiratoare, cu ilustrații frumoase, unele mai moderne, altele mai clasice, unele sugestive, altele bogate în detalii, eu le-am citit pe toate cu plăcere și cu un zâmbet în colțul gurii. Mai jos le-am luat pe rând și am vorbit câte puțin despre fiecare și, ca să fie treaba bine făcută, am pus și câteva poze din interior.
La Editura Cartea Copiilor am găsit două cărți diferite și foarte frumoase, fiecare în felul ei: Moș Crăciun, de Mauri Kunnas, cu ilustrații de Tarja Kunnas, și Povestea primelor daruri de Crăciun, de Axel Hambraeus, cu ilustrații de Agnes Keszeg.
Pe titlul ei complet Moș Crăciun. O carte despre Moș Crăciun și spiridușii săi de pe muntele Korvatunturi din Laponia, cartea scrisă de Mauri Kunnas și ilustrată de Tarja Kunnas adună toată mitologia populară din spatele ideii de Crăciun, de la elfii care fabrică și împachetează cadouri, la casa lui Moș Crăciun din Laponia și renii care trag sania în zbor, până la atmosfera de bunăvoință și înțelegere specifică sărbătorilor. E exact genul ăla de carte care împlinește toate visurile de copil referitoare la Crăciun și cristalizează o atmosferă sărbătorească și o stare de spirit ce va fi mai târziu asociată cu inocența copilăriei. Se poate spune că este o carte făcută din stereotipuri, dar sunt stereotipurile alea bune care țin de fericire și de o anumită stare de bine pe care o asociem cu o cană de cacao fierbinte și cu statul la gura sobei și ascultat povești (chiar dacă cu toții stăm la bloc și ne încălzim la calorifere, știți la ce mă refer). Ilustrațiile sunt bogate în detalii și în culori calde și vii, iar lectura o să vă lase cu o poftă imensă de orez cu lapte – nu vă spun de ce, vă las să descoperiți.
Cea de-a doua carte, Povestea primelor daruri de Crăciun, de Axel Hambraeus, este o modernizare a poveștii biblice despre nașterea lui Isus și darurile aduse de păstori. Cartea are un mesaj emoționant și foarte actual și în asta stă toată frumusețea ei, și anume că darurile trebuie făcute din inimă și cui are nevoie de ele. Plecați cu daruri pentru familia sfântă, cei trei păstori se întâlnesc pe drum cu alți oameni ce au la fel de mare nevoie de ele, iar lecția ce se desprinde din paginile cărții e că adevărata sfințenie și bunătate trebuie să se adreseze oamenilor de lângă noi. Mie mi s-a părut un mesaj curajos pentru o carte de inspirație religioasă și foarte modern, de asemenea. Ilustrațiile sunt frumoase, stilizate, cu combinații foarte reușite între negru și culori foarte deschise (de la albul imaculat al zăpezii, la galben, roz pal sau bleu).
La Editura Litera Mică au apărut în 2013 două volume îngrijite de Anatol Vidrașcu cu ilustrații de Elena Karachentseva și Simion Zamșa, Pomul Crăciunului, de George Coșbuc și În așteptarea lui Moș Crăciun. Poezii și colinde.
În ciuda titlului, Pomul Crăciunului nu este o carte potrivită doar pentru Crăciun, ci are o selecție de poezii semnate de George Coșbuc ce urmăresc specificul fiecărui anotimp, așa că este o carte ce poate fi citită tot anul. Cea de-a doua, În așteptarea lui Moș Crăciun, este, însă, dedicată sărbătorilor de iarnă și are numeroase poezii semnate de scriitori români, de la Otilia Cazimir, George Coșbuc, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Octavian Goga, Elena Farago, George Topârceanu sau chiar Miron Radu Paraschivescu, precum și câteva colinde pe care copiii le pot învăța pentru serbări sau sărbătorile în familie. Cărțile au un format mare, iar ilustrațiile sunt clasice, bogate în detalii, în culori calde, cu imagini din natură, din lumea satului tradițional românesc sau cu imagini biblice.
Tot la Litera Mică au apărut alte două cărți cu specific de Crăciun, mai moderne de data asta, ambele venind din lumi complet diferite de cea a satului tradițional, și anume din lumile Disney și Fox. Din lumea Disney avem Crăciunul cu Ana și Elsa, după filmul Regatul de Gheață, o carte ce combină poveștile de Crăciun cu activități pe care copiii le pot face acasă sau la școală de sărbători. Puteți găsi idei pentru decorațiuni – o figurină Olaf, fulgi de zăpadă, felicitări, capete de ren din fetru –, o rețetă de prăjituri (Omuleți de zăpadă topiți) și o poveste din Regatul de Gheață, Festivalul sfârșitului de iarnă.
Din lumea Fox avem o poveste după, probabil, cel mai vizionat film de Crăciun, Singur acasă (da, ăla care e în fiecare an la televizor, negreșit). Ilustrațiile sunt realizate de Kim Smith și sunt foarte dinamice și amuzante (ca și filmul, de altfel), iar textul e scris cu caractere mari, special pentru a putea fi citit și de copiii care abia au învățat să citească singuri.
Și, că tot am vorbit de activități de Crăciun, la Litera Mică puteți găsi și o carte de colorat pentru copii, Colorăm de Crăciun. Cartea a apărut mai demult, în 2010, înainte de moda cărților de colorați pentru adulți cu multe arabescuri și detalii, și chiar este potrivită pentru copii: imaginile au contururi mari, ce pot fi ușor colorate de cei mici și tot felul de alte jocuri (labirinturi de rezolvat sau desene pe care cei mici le pot realiza unind punctele).
La Editura Univers Enciclopedic Junior am găsit două cărți de Crăciun frumos ilustrate: Îngerul zăpezii, de Christine Leeson, cu ilustrații de Jane Chapman, și Măgărușul și îngerașul, de Otfried Preußler, cu ilustrații de Christiane Hansen.
Îngerul zăpezii e o carte care-ți lățește ditamai zâmbetul pe față de cum o deschizi și te trezești în față cu o familie adorabilă de șoricei. Și povestea asta are un mesaj ce se adresează copiilor de azi și din care aceștia pot învăța multe despre magia dăruirii și despre ajutorul dat celorlalți. Deși pare de inspirație religioasă este, de fapt, foarte modernă, iar ilustrațiile, cum am spus, sunt superbe.
Cea de-a doua carte, Măgărușul și îngerașul, de Otfried Preußler, este o poveste modernă, dar de inspirație religioasă, al cărei mesaj principal este acela că, deși e vechi de 2000 de ani, miracolul nașterii lui Isus în seara de Crăciun se repetă în fiecare an. Ilustrațiile sunt frumoase, clasice și în culori vii, cu multe scene de iarnă tradiționale și personaje simpatice din lumea oamenilor, dar și a animalelor.
La Editura PanDa a apărut și un nou volum cu Mog, pisicuța care a cucerit internetul anul trecut (mai țineți minte Mog’s Christmas Calamity?), Crăciunul lui Mog, de Judith Kerr (text și ilustrații). Pufoasă și simpatică, Mog are, ca orice pisică ce se respectă, o relație complicată cu orice lucru nou care apare în casă, inclusiv cu bradul de Crăciun. Cartea are foarte puțin text și multe ilustrații, fiind potrivită pentru a fi citită și copiilor mai mici. Tot în seria Mog a mai apărut un volum de iarnă, Mog și vulpile, care, deși nu e tocmai pentru Crăciun, are câteva ilustrații foarte frumoase legate de bucuriile iernii (zăpadă, săniuș etc.)
O altă serie frumoasă tot de la PanDa este cea cu elefantul Elmer, de David McKee, în care au apărut două cărți special pentru sărbătorile de iarnă: Elmer în zăpadă și Elmer și Moș Roș. Elmer, elefantul multicolor, și, prin urmare, diferit de toți ceilalți elefanți, este un personaj simpatic, iar cărțile ce-l au ca protagonist au fiecare câte un mesaj simplu și educativ pe care copii îl pot înțelege foarte ușor. Ilustrațiile sunt realizate și ele într-un stil simplu și foarte sugestiv, semănând foarte bine cu desenele pe care le fac și copiii.
La Editura Nemi au apărut două cărți de Crăciun pentru copii, o carte ilustrată, Crăciun fericit, Matei!, de Brigitte Weininger, și un roman (tot ilustrat) Un băiat numit Crăciun, de Matt Haig.
Crăciun fericit, Matei!, de Brigitte Weninger și Eve Tharlet, e o nouă aventură a simpaticului iepuraș Matei, de data asta prin zăpadă și înainte de sărbătorile de iarnă. Ca de obicei, Matei și frații săi mai învață câte ceva după fiecare aventură, iar lecția de acum este că adevăratul spirit al Crăciunului stă în magia dăruirii. Realizate în culori calde și cu multe detalii, ilustrațiile lui Eve Tharlet completează foarte frumos textul, creionând o lume plină de gingășie.
Un băiat numit Crăciun, de Matt Haig și Chris Mould, este, după mine, una dintre cele mai frumoase povești de Crăciun. Cartea este foarte frumos scrisă și ilustrată, e și amuzantă, și emoționantă, plină de personaje pitorești și de aventuri, dar și de subtile lecții de viață. E cu fericire, cu magia Crăciunului, cu elfi, spiriduși și căpcăuni, dar are și o mică doză de tristețe și nefericire pentru că, până la urmă, nici unul dintre noi nu are o viață făcută doar din momente frumoase, nici măcar Moș Crăciun.
Poveste de Crăciun, de Charles Dickens, este, probabil, cartea cea mai citită în perioada sărbătorilor. Apărută la jumătatea secolului XIX, este deja un clasic, iar la Editura Arthur puteți găsi o ediție foarte frumos ilustrată de Anca Smărăndache. Povestea antipaticului Scrooge e și emoționantă, și amuzantă, numai bună de citit (iar și iar) lângă brad.
La fel de antipatic este și Grinch, monstrulețul care nu suportă Crăciunul și care, la fel ca și Scrooge, se lasă, în cele din urmă, sedus de „magia sărbătorilor de iarnă”. Cum a furat Grinch Crăciunul, de Dr. Seuss este o foarte frumoasă și amuzantă carte ilustrată, scrisă în rime și foarte potrivită pentru copii mai mici (de pe la 4 ani încolo, aș zice eu). Ilustrațiile sunt alb-negru cu inserții de roșu, realizate într-un stil foarte dinamic.
Tot la Editura Arthur au mai apărut anul ăsta alte trei cărți de Crăciun, pe care nu am apucat să le citesc, dar aș vrea măcar să le menționez: Darul clopoțeilor de Crăciun, de Ana Rotea (al doilea caz al Detectivilor Aerieni), Crăciunozaurul, de Tom Fletcher, o poveste despre ce se întâmplă în Ajun și cum ajung cadourile sub brad, și O amintire de Crăciun / A Christmas Memory, de Truman Capote, cu ilustrații de Beth Peck.
Tiptil, Crăciunul se apropie, de Cristina Glăvan, este o carte puțin mai veche (2013) apărută la Editura Vellant și care are mai multe povestiri pentru copii cu personaje din lumea animalelor (aricii Zbârlici și Picătură, veverița Zizi, șoricioaica Mimi, ursul Martinel, iepurele Urechilă, familia de șoricei Chichiriț – din care fac parte Cranț, Ronț, Chiț-Chiț și Riri –, pisoiașii Tărcatu și Miaunică, popândăul Săculeț și mulți alții la fel de simpatici). Povestirile sunt și amuzante, și educative, povestite într-un limbaj simplu, ușor de înțeles de cei mici, iar ilustrațiile sunt prietenoase și combină armonios clasicul cu modernul.
În încheiere, aș vrea să mai menționez câteva cărți de Crăciun pentru copii, așa, ca să fie lista cât mai completă: Iarna cu Moș Crăciun, de Aurora Georgescu (Ed. Adenium); 24 de povești în așteptarea Crăciunului, de Anna Lanoe (Ed. Curtea Veche), Secretele magice ale lui Moș Crăciun, de Emmanuelle Lepetit (Ed. Corint Junior); Din traista lui Moș-Crăciun, de Elena Farago (Ed. Gramar); În căutarea Sufletului Crăciunului, de R.D. Mottok, Anda Cofaru (Ed. Trei); Culorile iernii. 28 de fișe de colorat detașabile (Ed. Didactică și Pedagogică); Tu ești Moș Crăciun? și Unde ești tu, Moș Crăciun, de M. Scharff-Kniemeyer, Crăciunul în lume, de Lesley Sims, Povești din Pădurea Crăciunului, de Suzy Senior (Ed. Didactică și Pedagogică); Cartea de Crăciun, de Selma Lagerlöf (Ed. Humanitas); Scrisori de la Moș Crăciun, de J.R.R. Tolkien (Ed. Rao).
Click pe titlurile cărților pentru a merge și cumpăra volumele din librăria online Cărturești.