Jacob se hotărăște să iubească a făcut senzație anul trecut în Elveția, țara adoptivă a lui Cătălin Dorian Florescu. Atâta senzație încât a fost desemnată cartea anului.

Dacă ați citit și alte romane ale apreciatului autor (Zaira, Maseurul orb, Drumul scurt spre casă sau Vremea minunilor, toate publicate anii trecuți la Polirom), vă veți bucura să aflați că aceeași editură aduce zilele acestea în librării și pe Jacob, în traducerea Marianei Bărbulescu.

Cartea se va lansa chiar sâmbăta aceasta la Gaudeamus, la ora 14:00, în prezența autorului, care va pleca apoi în turneu de lecturi prin țară (vezi mai jos programul complet al turneului).

Despre Jacob se hotărăște să iubească autorul însuși povestea într-un interviu de după Zaira:

 

Este o poveste mică şi una mare. Povestea mică e cea a lui Iacob, născut în minoritatea germană, într-un sat bănăţean numit Tomnatic, cu un tată care îl respinge, dictatorial, rău, bogat, care îl trădează ruşilor care vin în ianuarie ’45 cu camioanele şi îi iau pe toţi nemţii şi îi duc în Siberia. Când se întoarce acasă, tatăl îl trădează a doua oară, de data aceasta românilor. Dar nu ca să plece fiul ci ca să rămână cu tatăl şi să fie deportaţi în Bărăgan.

Este vorba despre marea deportare din anul 1951 din Banat. Într-o singură noapte, vagoanele de tren s-au umplut cu oameni, au fost duşi în Bărăgan şi acolo li s-a dat pământ delimitat cu creta, pe care au fost nevoiţi să îşi construiască locuinţele. E o imagine ireală, ca de vis, ca de coşmar. Povestea mare e istoria căutării fericirii la nivel mare, european.

 

Turneu de lecturi  “Jacob se hotărăște să iubească”, alături de Cătălin Dorian Florescu

BUCUREȘTI
Întâlnire cu studenții de la Limbi Străine
Vineri, 23 noiembrie, ora 17.30, in Sala „Ioan Bogdan”, Facultatea de Limbi si Literaturi Străine, Cladirea din str. Pitar Moș 7-13, et. II

Întâlnire cu cititorii la Târgul de Carte Gaudeamus
Sâmbătă, 24 noiembrie, ora 14.00, standul Editurii Polirom, Romexpo

Lectură in Cafeneaua Cărturesti Verona
Luni, 10 decembrie, ora 18.00, str. Arthur Verona nr. 13-15

TIMIȘOARA
Întâlnire cu studenții de la Litere
Joi, 29 noiembrie, ora 14.30, Amfiteatrul A12, Facultatea de Litere, Istorie si Teologie, Universitatea de Vest din Timișoara (B-dul Vasile Parvan nr. 4)

Lectura în Jazzissimo Lounge
Joi, 29 noiembrie, ora 18.00, str. Hector, nr. 1, Bastion

CLUJ
Intâlnirile de la Filo
Luni, 3 decembrie, ora 16.00, Sala „D.Popovici”, Facultatea de Litere, str. Horea 31, Universitatea Babes-Bolyai Cluj

Întâlniri esențiale la Cluj-Napoca
Lectură Cătălin Dorian Florescu
Luni, 3 decembrie, ora 19.00, la Cafeneaua Piano Cazola (Str. Fulicea nr. 3 – linga Casa Matei)

ORADEA
Întâlnire cu studenții de la Litere
Miercuri, 5 decembrie, ora 12.00, in Sala de Conferințe a Bibliotecii Universitatii din Oradea (Strada Universității Nr. 1)

IAȘI
Lectură la Colegiul Național din Iași
Vineri, 7 decembrie, ora 13.15, in Sala de Festivități a colegiului (Str. Arcu nr. 4)
Participă: studenșii Facultății de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, elevii Colegiului Național și ai Colegiului Național de Artă „Octav Bancilă”, redactorii revistei Alecart

Lectură la Libraria Carturești Palas Iași
Vineri, 7 decembrie, ora 18.00, Str Ștefan cel Mare și Sfint nr 1 A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *