Mă gândeam deunăzi la copilărie şi la minunatele ei cărţi şi mi-am amintit o carte specială, care la vremea aceea mi se părea de-a dreptul magică. Era o carte rusească (cum altfel?) cu poezioare folclorice despre viaţa la ţară a unui băieţel. Şi unde era magia, mă veţi întreba. Ei bine, în reprezentările pline de culoare ce ţâşneau dintre pagini, se înălţau în faţa ochilor mei şi se mişcau în propriul lor ritm. Era o carte animată sau pop-up (termen pe care recunosc că nu-l cunoşteam la vremea aia). Genul acesta de carte a bucurat copilăria multora dintre noi, dar sunt convinsă că şi adulţii se bucură în aceeaşi măsură de aceste adevărate bijuterii din lumea cărţilor.

Istoria acestor cărţi „mecanice” se pare că a început mai devreme decât v-ați fi imaginat, în 1306, când poetul şi misticul catalan Ramon Llull de Majorca a folosit un disc rotativ pentru a-şi demonstra ideile. Era vorba de un manuscris astrologic şi în secolele următoare această tehnică a fost folosită în scopuri ştiinţifice, de la cărţi de anatomie cu planşe care se mişcau pentru a prezenta corpul uman, până la volume de astrologie cu cadrane ilustrate şi discuri mobile ce făceau să apară diferite zone ale boltei cereşti.

sursa

sursa

Cărţile mecanice au început să fie publicate pentru copii abia în secolul XVIII, iar în secolul următor această tehnică a început să ia amploare şi să se transforme într-o încântare pentru copii şi adulţi deopotrivă. Lothar Meggendorfer, un ilustrator german, este cel care şi-a făcut primul un nume în lumea  cărţilor pop-up. În 1878 a realizat prima sa carte de acest fel, concepută ca un cadou de Crăciun pentru fiul său. A realizat şi ilustrat ulterior peste 100 de cărţi mobile în care a folosit sisteme complexe şi dispozitive ingenioase de mişcare a personajelor. Cărţile pline de umor şi inventivitate au fost publicate atât în germană cât şi în engleză şi s-au bucurat de un succes enorm, Meggendorfer fiind considerat un geniu al epocii.

Internationalen Circussursa

sursa

sursa

În perioada dintre cele două războaie mondiale, cel care avea să dea un suflu nou publicării cărţilor mecanice a fost Louis Giraud, care a patentat o structură de hârtie pe care a numit-o “stand-up life-like”, “pictures that spring to life” sau “living models”. Publicaţiile lui Giraud, Daily Express Annual şi seria Bookano cuprindeau structuri tridimensionale care se ridicau pe pagină atunci când era deschisă. Acestea pot fi considerate cu adevărat primele cărţi pop-up.

Pop-up book, Bookano. Hans Andersen’s Fairy Stories – ‘The Wild Swans’. Edited and Produced by S. Louis Giraud

sursa

Pop-up Book. Bookano Stories (No. 4). ‘Queen Elizabeth and Raleigh’. Edited by S. Louis Giraud.

sursa

Dean and Son a fost prima editură care a început să producă pe scară largă cărţi animate pentru copii şi care a folosit din plin avantajul litografiei, procesul inventat în Germania în 1796. De la Thomas Dean şi fiul său George a pornit termenul “toy books” preluat şi folosit pentru a descrie cărţile mobile.

sursa

Denumirea de “pop-up” apare în anii ’30 şi a fost introdusă pe piaţă de Blue Ribbon Publishing din New York. Editura a colaborat cu mulţi artrişti talentaţi şi plini de imaginaţie care au creat cărţi minunate, multe dintre ele fiind inspirate de personajele din ce în ce mai populare ale lui Walt Disney.

The “Pop-Up” Mickey Mouse. New York: Blue Ribbon, (1933)

sursa

O evoluţie tehnică deosebită e adusă în anii ’60 de către ilustratorul cehoslovac Vojtěch Kubašta, care a creat un design inovator şi plin de culoare ce însoţea adesea basmele.

KUBAŠTA, Vojtech. Pražský Betlém (Prague Bethlehem).

sursa

KUBAŠTA, Vojtech. Rotkäppchen (Red Riding Hood).

sursa

I-a urmat americanul Waldo Hunt a cărui companie a produs cărţi pop-up pentru Random House, iar Robert Sabuda, Matthew Reinhart, Jan Pienkowski sunt câţiva realizatori contemporani de cărţi pop-up cunoscuţi şi apreciaţi pentru tehnica lor.

The Wonderful Wizard of OZ by Robert Sabuda – sursa

Matthew Reinhart.  Cinderella:  A Pop-up Fairy Tale. – sursa

Iată şi un film de prezentare a cărţii pop-up Alice’s Adventures in Wonderland, realizată de artistul Robert Sabuda:

M-am abţinut cu greu să nu postez zeci de imagini cu cărţi pop-up, de care m-am bucurat ca un copil atunci când le-am descoperit. Și oricum, mai sunt multe de povestit despre ele, de la tehnicile de animație până la subiectele pentru adulţi abordate, dar, tot ce vă pot spune acum e… to be continued. 😀

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *