Lecturi publice în premieră absolută la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM 2014); un proiect frumos, de strângere de cărți pentru copii și adolescenți, „Carte peste Carte”, are nevoie de ajutorul nostru pentru a colecta cât mai multe volume pentru elevii unui liceu din Victoria, județul Brașov; pasionații de scris au o nouă oportunitate de a se afirma: Incubatorul de condeie, un concurs literar pentru amatori, primește, de săptămâna aceasta, texte (proze scurte sau poezii); binecunoscutul scriitor Jean-Baptiste Del Amo, laureat al premiului Goncourt, vine, în noiembrie, în România, și se va întâlni cu publicul bucureștean – cam acestea sunt principalele vești ale săptămânii 10 -17 octombrie. Plus cărțile noi de Marius Daniel Popescu, Lucian Boia, Serena Williams și mulți alții, care au apărut zilele acestea și mi-au atras atenția.

Așadar, nu-mi rămâne decât să vă urez lectură plăcută!

Lecturi publice în premieră absolută la FILTM 2014

afis FILTM

V-am tot povestit despre festivalul de literatură care bate la ușă și la care abia așteptăm să ajungem. FILTM, pe numele său prescurtat, va avea loc săptămâna viitoare, între 22 și 24 octombrie, la Timișoara. Minunăția este următoarea: FILTM 2014, cea de-a treia ediție, va prilejui publicului timișorean nu doar întîlnirea cu nume de primă mărime ale literaturii contemporane, ci și o serie de lecturi publice în premieră absolută.

Printre scriitorii care vor avea lecturi inedite la Timișoara se numără Jean Mattern – care va citi un fragment din cel mai recent roman de-ale sale, Septembre -, Mircea Mihăieș – care va citi din cartea Corpuri de litere, a cărei coautoare este Adriana Babeți -, Filip Florian – care ne va încânta cu o parte din fragmentul scris pentru Halebarde Halebarde, cartea neterminată a lui José Saramago -, etc. V-am trezit curiozitatea? Intrați aici pentru a afla mai multe.

Proiectul „Carte peste Carte”, ediția a VI-a

afis Carte peste Carte

Prietenii de la Asociația Paspartu organizează, săptămâna viitoare (20-26 octombrie), o nouă ediție a proiectului „Carte peste Carte”, eveniment de strângere de cărți pentru instituțiile defavorizate din punct de vedere al fondului de carte. Colectarea de cărți de toamna acesta este realizată pentru Liceul Teoretic „I.C. Drăgușanu”, clasele I – XII (aproximativ 800 de elevi), din orașul Victoria, judeţul Brașov.

Gazda proiectului de anul acesta este Lokal (strada Mihai Eminescu, nr. 57A, București), iar Asociația Curtea Veche va susține colectarea de carte printr-o donație și prin implementarea unui club de lectură „Cărțile copilăriei” în cadrul Liceului „I.C. Drăgușanu”.

Haideți să susținem cauza lor, donând cărți și devenind, astfel, mici eroi pentru copiii și adolescenții din Victoria, cei care vor avea șansa să răsfoiască poveștile trimise de voi. Ce primiți? Dincolo de satisfacția personală de a fi participat la un proiect cultural și social, veți fi răsplătiți cu două seri de film: o retrospectivă inedită a Festivalului de Film Victoria, co-organizatorul evenimentului de față. Alte detalii aici.

Concursul literar IDC, a cincea ediție

incubatorul de condeie

Ștergeți praful de pe tastatură și terminați prozele scurte sau poeziile începute acum mult timp. Nu de alta, dar tocmai a fost dat startul unei noi ediții a concursului literar pentru amatori „Incubatorul de condeie” (IDC). N-aveți timp de pierdut, vă spun!

Astfel, înscrierile au loc în intervalul 13 octombrie – 23 noiembrie 2014, pe site, conform Regulamentului, iar jurizarea va avea loc pînă în data de 30 noiembrie 2014. Bineînțeles, vor fi premiate, în data de 13 decembrie a.c., cele mai creative, originale şi inovative texte. De asemenea, creaţiile premiate vor fi publicate în Antologia IDC în ediție hard­copy și în format digital. Amănunte aici.

Jean-Baptiste Del Amo la București

Jean-Baptiste del Amo in Romania

Cu bucurie vă anunț că autorul Jean-Baptiste Del Amo, considerat unul dintre cei mai promițători scriitori francezi contemporani, laureat al Premiului Goncourt, sosește pentru prima dată în România, la București, pe 13 noiembrie. Cu această ocazie scriitorul francez se va întâlni cu publicul român într-un eveniment organizat de Pavilion și Editura Vellant.

În dialog cu Eugen Rădescu și Răzvan Ion, Jean-Baptiste Del Amo va discuta despre pornografie ca educație libertină, dar și despre artă, film, fotografie. Mai multe detalii aici.

Noutăți editoriale

Culorile rândunicii, de Marius Daniel Popescu

culorile rinduniciiZilele trecute vă dădeam spre lectură un fragment, în avanpremieră, chiar din acest volum nou-nouț al scriitorului Marius Daniel Popescu, Culorile rândunicii (Editura Polirom, colecția „Biblioteca Polirom. Actual”, traducere din limba franceză de Simona Modreanu, 200 de pagini). Ei bine, aceasta tocmai a apărut și vă încurajăm să v-o procurați din librării.

Din prezentarea cărții, citez: „După succesul romanului său de debut, Simfonia lupului(distins cu Premiul Robert Walser, 2008), Marius Daniel Popescu revine în Culorile rîndunicii (Premiul Federal pentru Literatură, 2012; Prix de l’Inaperçu, 2012; premiul special al juriului în cadrul Grand Prix Littéraire du Web, 2012) la tematica şi stilul care l-au consacrat ca prozator. Naraţiune contrapunctică şi fragmentară cu accente autobiografice, Culorile rîndunicii este construit ca un puzzle identitar alcătuit din locuri, oameni, gesturi şi poveşti, în care România şi Elveţia apar, simultan, ca „ţara de aici” şi „ţara de acolo”. Alternînd voci, spaţii, perspective şi epoci, Culorile rîndunicii este nu doar o cartografiere a identităţii pulverizate a scriitorului migrant, ci şi o meditaţie despre natura şi rostul literaturii, despre libertate şi constrîngere de ambele părţi ale Cortinei de Fier”.

Suveranii României. Monarhia, o soluție?, de Lucian Boia

Suveranii Romaniei Lucian Boia

Așa cum ne-a obișnuit domnul Lucian Boia în ultima vreme, o dată la câteva luni vorbim despre o nouă carte de-ale sale. De data aceasta, volumul se numește Suveranii României. Monarhia, o soluție? (Editura Humanitas, seria de autor Lucian Boia, 112 pagini) și este, desigur, un alt subiect arzător în prezent.

Din descrierea cărții, citez: „În ultimii ani s-a înregistrat un reviriment neaşteptat şi, totodată, perfect explicabil al popularităţii familiei regale în rândul românilor. Diverse sondaje de dată recentă arată că de la an la an poporul îi „preţuieşte“ tot mai mult pe exponenţii Casei Regale, fără însă a agrea în mod deosebit ideea revenirii ţării la statutul de monarhie constituţională. În acest aparent paradox se ascunde mai degrabă nevoia unei mai puternice şi mai stabile reprezentări a autorităţii la nivel naţional şi internaţional, nevoie izvorâtă cel mai probabil din idealizarea unui trecut monarhic – de altfel, în bună măsură, meritoriu – şi din frustrările actuale provocate de o clasă politică dezbinată, lipsită de proiecte comune.

Este oare, în aceste condiţii, oportună ideea organizării unui referendum pe tema reîntoarcerii la monarhie?”.

111 cele mai frumoase poezii, de Petru Creția

poezii Petru CretiaPe modelul volumelor anterioare numite 111 cele mai frumoase poezii, de Nichita Stănescu (publicat anul trecut), respectiv de Emil Brumaru, a apărut, la Editura Nemira, și cele mai frumoase poezii ale lui Petru Creția (colecția „Cuaternar”, 264 de pagini). Un motiv de bucurie, zic eu, pentru consumatorii de poeme.

Ofelia Creția spune, de altfel, în prezentarea volumului, că „Lirica lui Petru Creția pendulează între rigoare și rafinament, iar cuvintele alese, reflexivitatea gravă, se alcătuiesc într-un ritual spectaculos, oficiat de un fin cunoscător al Cuvântului“. Spor la lectură, așadar!

Cum să NU scrii un roman. Arta greșelilor, de Howard Mittelmark și Sandra Newman

Sandra Newman_Arta greselilor_coperta.indd

Nu știu dacă ați auzit de editura Baroque Books & Arts, mică și simpatică, cu volume elegante, realizate excelent grafic (e un deliciu pentru biblioteca oricărui bookaholic) și cărți inedite. În fine, e de urmărit :). Tocmai mi-a atras atenția la ei o noutate editorială care sună numai bine pentru cei care vor să scrie: Cum să NU scrii un roman. Arta greșelilor (colecția „Savoir-vivre”, traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu, ilustrația copertei de Adrian Sandu, 312 pagini), de Howard Mittelmark și Sandra Newman.

Citez doar puțin-puțin din descrierea volumului, încercând să vă trezesc curiozitatea: „Un ghid esenţial şi plin de curaj al celor mai răspândite şi tentante greşeli comise de marile speranţe ale literaturii, cu un candid apetit de debutant. Şi cel mai scurt drum al romanului tău din coşul cu manuscrise respinse direct în vitrinele librăriilor.

Howard Mittelmark şi Sandra Newman demonstrează cu mult umor cum toate aceste greşeli reuşesc să mutileze un text şi te învaţă cum să depanezi şi să corectezi introducerile, sfârşiturile, personajele negative, eroii romantici, stilul şi spiritul, perspectiva şi vocea auctorială şi cum să pui în ordine toate firele de nisip de pe plaja privată a romanului tău”.

Serena Williams. Pe linie, de Daniel Paisner și Serena Williams

Serena WilliamsIar pentru amatorii de tenis, am o veste excelentă, via Editura Publica: Serena Williams. Pe linie (traducere de Diana Grigoriu, 368 de pagini), semnată de Daniel Paisner și Serena Williams. Acest volum este un proiect al editurii, susținut de Erste Asset Management.

Un fragment mic pentru degustare: „Povestirile pe care le-am ales din viaţa şi cariera mea sunt cele care acum mi se par cele mai bune surse de inspiraţie, cele mai motivante, cele mai ilustrative. Sunt amintirile care îmi dau mie formă, în momentul în care trimit aceste pagini la tipar. Sunt clipele pe care le văd ca pietre de hotar şi influenţele primite în formarea mea, ce m-au ajutat să devin persoana care sunt, jucătoarea care sunt, precum şi persoana şi jucătoarea care aş putea deveni. Cereţi-mi peste zece ani să reflectez asupra copilăriei mele şi a devenirii mele pe terenul de tenis şi s-ar putea să ajung la alte gânduri. Sau poate că mă voi gândi la aceleaşi amintiri dar într-un fel cu totul nou, după cum mi se schimbă perspectiva. Cereţi-mi peste douăzeci de ani şi cu totul alte gânduri s-ar putea să iasă la suprafaţă”.

Odinioară în București, de Nicolae Vatamanu 

Vatamanu - Odinioara in Bucuresti

Săptămâna aceasta chiar că avem de toate, pentru toți, de la roman la poezie, cărți de istorie, autobiografii, etc. Volumul acesta, Odinioară în București (Editura Vremea, colecția „Planeta București”, 224 de pagini), scris de Nicolae Vatamanu, merge la fix pentru o zi relaxată de weekend, în căutarea Bucureștiului nostru drag și al oamenilor de altădată.

Din prezentarea cărții, citez: „Un mare iubitor al Bucureştilor. Un cercetător atent care s-a aplecat cu dragoste asupra documentelor şi care ne povesteşte cu farmec despre oraşul pe care îl iubim cu toţii. (…) A făcut mii de fotografii în Bucureştii pe care i-a iubit atât de mult. A scris cărţi despre întâmplările dramatice, vesele, importante sau mărunte şi despre locuitorii oraşului, lucruri care altfel ar fi uitate şi care merită să fie cunoscute. Fotografiile s-au pierdut la cutremur. Au rămas volumele cu povestiri despre lumea, locurile şi obiceiurile de altădată din Bucureşti.

Din cartea aceasta veţi afla lucruri inedite despre drumuri şi locuri din Bucureşti, despre lumea şi năravurile oraşului, despre istoria caselor care mai dăinuiesc şi despre cele pierdute pe veci. Şi despre oamenii uitaţi care au trăit în ele”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *