A mai trecut o săptămână și… ce credeți? A venit vremea să vedem și să citim despre ce e nou în lumea cărții din România. Dacă contextul socio-politic ne dă bătăi de cap, cu veștile culturale ne mai înveselim: Amalia Cernat este pe lista scurtă a Premiului New Voices, oferit de PEN International, Svetlana Cârstean va avea lecturi publice în Suedia, Stelian Tănase participă la Festivalul de Literatură de la Mantova, Radio România Cultural este nominalizat la Prix Europa, iar înscrierile la concursul Cele mai frumoase cărți au fost prelungite.
Noutăți editoriale avem pe toate gusturile: un Julian Barnes proaspăt în septembrie, o Anais Nin reeditată, cu cel de-al treilea volum din jurnalul ei, o traducere faină din cel mai cunoscut scriitor iranian, Sadegh Hedayat, o carte de istorie ce pare faină – Stalin. Curtea țarului roșu – și multe altele, care ne bucură lecturile de început de toamnă. Una peste alta, la sfârșitului materialul veți da peste o recomandare cu totul și cu totul specială.
Stelian Tănase, reprezentantul României la Festivalul de Literatură de la Mantova
Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului de Literatură de la Mantova va avea loc, anul acesta, la începutul lunii viitoare, între 3 și 7 septembrie, iar România va fi prezentă prin intermediul scriitorului Stelian Tănase. Cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, acesta va participa la Mantova la două evenimente: „Bucarest Killer Tango” – joi, 4 septembrie, începând cu ora 18.15, la Palazzo degli Studi – Liceo Classico Virgilio, unde Stelian Tănase va vorbi despre cea mai recentă traducere în italiană a uneia dintre cărțile sale, Moartea unui dansator de tango/Morte di un ballerino di tango – și „Vocabolario Europeo” – vineri, 5 septembrie, începând cu ora 15.00, la biserica Santa Maria della Vittoria, în cadrul cărora cei zece scriitori aleşi de organizatori sunt invitaţi să prezinte publicului un cuvânt reprezentativ pentru opera lor şi să-şi argumenteze opţiunea. Mai multe detalii aici sau aici.
În trecut, au fost invitați la Festivalul de Literatură de la Mantova scriitorii Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Radu Mihăileanu, Horia-Roman Patapievici, Ştefania Mihalache, Lucian Dan Teodorovici, Varujan Vosganian, Gabriela Adameşteanu și Dan Lungu.
Svetlana Cârstean la Kristianstad și Malmö
Poeta Svetlana Cârstean se va afla, pe 6 septembrie, la Festivalul de carte de la Kristianstad, unde va avea o întâlnire cu cititorii și va citi din volumul Floarea de menghină, apărut în 2013 în suedeză, în traducerea unei alte poete faine, Athena Farrokhzad, la editura Rámus. De asemenea, pe 7 septembrie, va susține o lectură publică și pe scena Poeten på hörnet din Malmö. Detalii aici.
Amalia Cernat, pe lista scurtă a Premiului New Voices – PEN International
Dacă în iulie ne bucuram că poemele Amaliei Cernat ajunseseră pe lista lungă a Premiului New Voices, acordat de PEN International, acum entuziasmul este dublu: tânăra poetă (18 ani) este pe lista scurtă a nominalizărilor la premiul amintit, cu Vankila, and other poems. Alături de ea se află alți doi autori: Kasim Bazil, cu The Fabulous Five (clubul PEN din Asia Centrală) și Marina Babanskaya, cu The Frogs’ Chorus (clubul PEN din Sankt Petersburg). Câștigătorul va fi anunțat pe 1 octombrie, la Bişkek, Kârgâzstan, iar premiul va fi înmânat de scriitorul ucrainian Andrei Kurkov. Amănunte, aici.
Radio România Cultural, nominalizat la Prix Europa
Și veștile bune continuă: Radio România Cultural tocmai ce-a fost nominalizat la Prix Europa, cu documentarul Maria Tănase – Urban Soundtrack For a Diva, realizat de Maria Balabaș. Felicitări, Radio România Cultural :).
Din comunicatul de presă, aflăm că documentarul a fost „conceput pentru Storymania, una dintre liniile de programe-brand pentru Radio România Cultural” și „celebrează personalitatea Mariei Tănase de la a cărei naștere s-a împlinit un secol anul trecut”. Cea de-a XI-a ediție a Prix Europa va avea loc la Berlin, între 18 și 25 octombrie.
Concursul Cele mai frumoase cărți din România prelungește termenul de înscriere
La începutul lunii vă reaminteam că înscrierile la Concursul Național de Design de Carte, Cele mai frumoase cărți din România, ediția a III-a, cu un fond de premiere de 5.000 de lei, erau acceptate până pe data de 29 august. Dintr-un comunicat de presă emis zilele trecute de către organizatorii acestuia, aflăm că perioada de înscriere s-a prelungit până la data de 5 septembrie. Până în prezent au fost primite un număr de 82 cărți care vor fi analizate din punct de vedere al gradului de originalitate și inovație în conceptul editorial și al abordării designului de carte. Știrea completă aici.
Noutăți editoriale
Stalin. Curtea țarului roșu, de Simon Sebag Montefiore
Pentru pasionații de istorie, abia a apărut la Editura Polirom, în colecția „Historia”, un volum inedit, desemnat Cartea de istorie a anului 2003 în cadrul British Book Awards: Stalin. Curtea țarului roșu (traducere de Cătălin Dracșineanu, 568 de pagini). Scrisă de jurnalistul și istoricul britanic Simon Sebag Montefiore, cartea, bestseller tradus în peste 35 de limbi, încearcă să aducă o perspectivă de ansamblu, lucidă, asupra lui Stalin.
Din prezentare: „Pornind de la surse de multe ori inedite, Simon Sebag Montefiore descrie viața la „curtea imperială” sovietică, unde liderul se distrează jucînd jocul mortal al puterii, iar printre femei și copii se amestecă zilnic asasini și fanatici. Stalin și apropiații săi acordă imense privilegii prietenilor, mănîncă și beau fără măsură în timpul cinelor de la Kremlin ori Kuntevosi, organizează războiul împotriva Germaniei, într-o lume a trădării, crimei și promiscuității în care soarta fiecăruia se poate schimba într-o clipă. Montefiore ne oferă portretul inegalabil al unui Stalin pasionat de film, muzică și literatură, care își iubește familia, dar nu ezită să-și elimine brutal adversarii”.
Îngropat de viu, de Sadegh Hedayat
Nici cititorii de beletristică nu sunt uitați de Polirom, căci, după Bufnița oarbă, a fost publicată, săptămâna aceasta, o nouă traducere din opera scriitorului Sadegh Hedayat, Îngropat de viu (traducere din limba persană și note de Gheorghe Iorga, colecția „Top 10+”, 232 de pagini). Sadegh Hedayat este considerat primul autor cu adevărat modern din literatura iraniană și, totodată, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX. Îngropat de viu este prima sa carte, scrisă în 1930, și este compusă din nouă proze scurte.
„Hedayat surprinde minuțios diversele avataruri ale morții: exasperările unui sinucigaș la care sfîrșitul se încăpățînează să nu vină; tradiții și credințe condamnate la stingere, dar pe care, în secret și sfidînd măsurile de reprimare luate, unii adepți le fac din nou să strălucească; visuri sugrumate care nu mai mor; deșertăciunea jocurilor politice; conflicte casnice și căderea cortinei de viclenii cînd stăpînul casei revine pe picioarele lui de la groapă. Cu luciditate scînteind obsesiv de sensuri, Hedayat vrea parcă să sfîșie vălul de iluzii ce ne întunecă privirea, descoperind realitatea multiplă a renunțării la ființă”, ni se spune în descrierea volumului.
Până când m-a cunoscut, de Julian Barnes
Cei de la Editura Nemira s-au pus pe făcut surprize 🙂 – după ce în august apărea reeditarea cărții Iubire etc. și un volum nou, Trois, în septembrie ne așteaptă o altă carte semnată domnul Julian Barnes: Până când m-a cunoscut (colecțiile „Babel” și „Julian Barnes”, 240 de pagini). Avem de citit, nu glumă :).
Din prezentarea cărții, de pe site-ul editurii, aflăm că „Un bărbat începe să reconstituie din fragmente trecutul femeii iubite. Ies la suprafață frânturi de povești, obsesii, compromisuri și visuri. Filmul se insinuează încet și nu trece mult până acaparează tot, mai ales memoria, hrănind o gelozie care trezește la viață demonii ascunși în creier și în inimă. O lovitură de maestru a lui Julian Barnes, scriitorul care pătrunde mereu în ținutul periculos al psihicului uman”.
P.S.: Nu uitați de ultimul titlul al campaniei „Cartea de vacanță”, Eleganța ariciului, de Muriel Barbery, pe care o găsiți de astăzi la chioșcurile de ziare. Detalii aici.
Foc. Din Jurnalul dragostei, necenzurat, de Anais Nin
Și Humanitas Fiction își răsfață cititorii, de data aceasta cu o nouă ediție din Foc. Din Jurnalul dragostei, necenzurat (traducere de Luana Schidu, colecția „Raftul Denisei”, 480 de pagini), volum semnat de binecunoscuta Anais Nin.
Așa, să vă incite: „Cel de-al treilea volum din provocatorul „Jurnal al dragostei“, Foc este o carte a oglinzilor, a jocurilor erotice, a iubirilor paralele (care se hrănesc sau se anihilează reciproc). Un concert de muzică a trupului. Şi o vivisecţie, pasională şi lucidă în acelaşi timp, a eului feminin în plin proces de autodezvăluire. Sau poate de automistificare? Să fie jurnalul o ţesătură densă de „minciuni miraculoase”, inspirate şi menite să inspire? Există oare şi în scris o anume naturaleţe a actriţei care se joacă pe ea însăşi?” (din prezentarea de pe site).
Dalai Lama despre el însuși. O introducere în filosofia şi învăţăturile sale
La Grupul Editorial Trei, în colecția „Trebuie să știi”, proaspăt ieșită de la tipar este cartea Dalai Lama despre el însuși. O introducere în filosofia și învățăturile sale – editor Rajiv Mehrotra, traducere de Bogdan Vasilescu, 176 de pagini.
Despre ce este cartea? „Această carte fascinantă adună extrase din cele mai elocvente scrieri şi discursuri ale Sfinţiei Sale. Explicând elementele învăţăturilor budiste şi practicile de bază ale meditaţiei, el caută totodată să reconcilieze ştiinţa modernă cu perspectiva budistă.
În final, Sfinţia Sa ne îndeamnă să celebrăm diversitatea şi să înţelegem interdependenţa dintre fiinţele umane, afirmând că spiritul Responsabilităţii Universale trebuie să guverneze toate relaţiile noastre în această lume tot mai fărâmiţată.
O introducere perfectă în filosofia budistă şi seculară a lui Dalai Lama, cartea de faţă ne dezvăluie mintea uneia dintre personalităţile emblematice ale omenirii”.
Scurtătură înspre Paradis, de Teresa Solana
Habar n-am cine e autoarea – deși, citind despre ea, am văzut că Teresa Solana este destul de cunoscută -, dar, când am zărit descrierea cărții ăsteia, Scurtătură înspre Paradis, aflată printre noutățile editoriale de la Rao, mi-am zis că este amuzantă pentru o după amiază când n-ai chef de ceva mai dens, mai greoi.
Iată despre ce este vorba 🙂 – „O bine-cunoscută scriitoare este asasinată în Barcelona după ce primeşte un premiu literar. Suspectul crimei este Amadeu Cabestany, un scriitor ermetic. Dar Cabestany are un alibi: în ziua crimei, a fost acostat de un traducător disperat. Gemenii Fernández vor fi angajaţi pentru a-l găsi pe traducător. Cine a omorât-o, prin urmare, pe scriitoare? Amestecul de comedie şi roman poliţist îl va atrage pe cititor. În plus, romanul invită la descoperirea adevăratelor identităţi care se ascund în spatele personajelor şi, în acelaşi timp, îl introduce pe cititor în lumea industriei editoriale”.
O altă recomandare de lectură: Veronica D. Niculescu
Întocmai precum în urmă cu două săptămâni, avem pentru voi o recomandare suplimentară de lectură: un fragment inedit dintr-o proză semnată de scriitoarea Veronica D. Niculescu. Se numește Lampioane, veselie și se găsește de degustat pe blogul CDPL – aici.
Lecturi faine să aveți!
Un articol plin de lucruri interesante. Cartea de la editura Trei mi se pare cea mai ibteresanta. De fiecare data cand am ocazia sa citesc ceva despre Dalai Lama nu ezit niciodata. Sper sa fie o lectura interesanta. Si cartea “Pana cand m-a cunoscut” pare interesanta. Le voia aduga pe amandoua listei mele cu must-read! Multumesc, bafta in continuare in tot ceea ce faci!
Mulțumesc mult! Mă bucur că veștile adunate aici ți s-au părut interesante și ți-ai și pus noutăți editoriale pe lista de lecturi.
Cât despre urare, mulțumesc, asemenea! 🙂