A mai trecut o săptămână, așa că a venit vremea unui alt articol în rubrica despre ce e nou în lumea cărții din România. Vă ținem la curent, întocmai cum am promis, cu tot ce mișcă aici, pe la noi, dar și peste hotare.
Astăzi venim cu vești despre cele mai recente apariții editoriale (ce ne-a atras nouă atenția), despre festivalurile literare care vor avea loc săptămâna aceasta (la Sibiu) și cea viitoare la Brașov, Râșnov și Bistrița, despre Premiile Tiuk!, premiul pe care l-a primit Andrei Vieru în Franța și nominalizații Premiilor „Mircea Ivănescu”, despre ce reduceri faine am zărit noi pe site-urile editurilor de la noi, bibliotecile în aer liber din București și altele. Spor la lectură!
Noutăți editoriale
Am consultat site-urile editurilor de la noi și mi-au atras atenția următoarele apariții editoriale:
Iubire etc. și Trois de Julian Barnes
Editura Nemira abia a reeditat volumul Iubire etc. al lui Julian Barnes, apărută inițial în 2006, în traducerea Corneliei Bucur, în colecția Babel și a seriei de autor Julian Barnes. Mi-nu-nat (și-așa aveam chef s-o recitesc, iar stocul era epuizat)!
În prezentarea cărții Iubire etc. este dat un citat din Barnes: „Dacă vreți neapărat să împărțiți oamenii în categorii în funcție de factorul iubire, vă propun să o faceți în felul următor: unii au norocul sau ghinionul să iubească mai multe persoane, una după alta sau simultan; în timp ce alții au norocul sau ghinionul să iubească o singură dată în viață. Iubesc o dată și, indiferent ce se întâmplă, iubirea nu mai moare. Unii nu pot iubi decât o dată”.
Din click în click am aflat că, în august, ne vom bucura și de o nouă traducere din Barnes (iată, atât de recent după Niveluri de viață): Trois. Tot din prezentarea volumului aflăm că este despre: „O femeie, doi bărbați. Trei oameni și trei povești despre iubire, despre forța, farmecul și meschinăriile ei. Un roman despre omul de azi, prejudecățile și slăbiciunile ei. O carte în care umorul, ironia și scepticismul funcționează spectaculos împreună”. Abia o aștept! 🙂
Cei doi domni din Bruxelles, de Eric-Emmanuel Schmitt
Eric-Emmanuel Schmitt și o nouă traducere din scrierile sale a apărut la Editura Humanitas: Cei doi domni din Bruxelles (traducere de Simona Brinzaru, colecția Seria de autor Eric-Emmanuel Schmitt), volum format din cinci povestiri.
Tragem cu ochiul la descriere: „Modesta croitoreasă Geneviève nu bănuieşte că viaţa ei banală în cartierul popular Marolles din Bruxelles este urmărită cu sufletul la gură de un cuplu de binefăcători misterioşi care trăiesc astfel prin procură experienţele ce le sunt refuzate. Într-un orăşel din Hainaut, taciturnul doctor Heymann este mai ataşat de câinele lui ciobănesc decât de semenii săi. Fie că se află la Viena, fie la Copenhaga, între Constanze şi Georg intervine mereu umbra unui terţ. În îndepărtata Islandă, Magnus şi Alba trăiesc coşmarul pierderii unui copil, iar la Paris Séverine şi Benjamin îl trăiesc pe cel de a nu fi avut unul”.
Dacă vreți să citiți un mic fragment din carte, mergeți aici.
O călătorie în India, de E.M. Forster
Ultimul roman publicat de Edward Morgan (E.M.) Forster, în 1924, O călătorie în India, inspirat din cele două călătorii pe care autorul le-a făcut în India, abia a fost tradus la Editura Polirom (de Liliana Pamfil-Teodoreanu). Cartea a fost ecranizată în 1984, în regia lui David Lean.
Mi s-a părut o apariție editorială interesantă, mai ales după ce am citit câteva cuvinte despre:
„Unul dintre cele mai citite romane ale secolului XX, care s-a bucurat de o ecranizare de succes, O călătorie în India se inspiră din momentele de glorie ale expansiunii coloniale britanice, dar și din tensiunile rasiale ce marchează fiecare moment al vieții în colonii. Pe acest fundal, Adela Quested și prietena ei, doamna Moore, turiste britanice în Chandrapore, descoperă că, în ciuda legăturilor puternice cu comunitatea colonială locală, își doresc să se apropie mai mult de savoarea și de poveștile neștiute ale Indiei.
Dar, cînd destinul le aduce alături de Cyril Fielding și de prietenul lui din partea locului, doctorul Aziz, spiritele comunității din Chandrapore își pierd liniștea și viețile tuturor, colonist sau colonizator, își schimbă dramatic ritmul”.
Trei guinee, de Virginia Woolf
Și Editura Cartier vine cu o surpriză frumoasă: publicarea ediției a II-a a eseului sociologic Trei guinee, de Virginia Woolf, în traducerea Cameliei Boca. Nu cred că are nevoie de o prezentare amplă, dar haideți să citim un fragment din carte:
„Trei ani este o perioadă mult prea mare ca să lași o scrisoare fără răspuns. Scrisoarea dumneavoastră a rămas fără un răspuns chiar mai mult timp. Am sperat că scrisoarea de răspuns se va scrie singură sau că se vor găsi alții care să răspundă în locul meu. Dar ea stătea acolo, așteptîndu-mă, cu o întrebare spinoasă printer rînduri: Oare cum putem preveni războiul? Încă fără răspuns!
Este adevărat că multe răspunsuri vin de la sine, dar nu e cazul acelora care au nevoie de mai multe explicații. Iar explicațiile îți iau timp. În cazul acesta, sînt foarte multe motive pentru care îmi este foarte greu să evit neînțelegerile. Aș putea umple o pagină întreagă cu scuze și justificări, cu declarații de nepotrivire, de incompetență, de lipsă de cunoștințe și de experiență. Și toate ar fi adevărate. Și după ce le-aș înșirui pe toate, tot ar mai exista dificultăți suplimentare, care te-ar împiedica să înțelegi sau care m-ar împiedica să vă pot explica totul cu multă claritate. Dar nimănui nu i-ar plăcea să lase deoparte o scrisoare ca a dumneavoastră, o scrisoare poate unică în istoria corespondenței dintre oameni. Oare cînd a mai cerut un bărbat părerea unei femei în legătură cu problema prevenirii războiului? Fără răspuns! Să facem totuși o încercare! Chiar dacă va fi sortită eșecului.”
P.S.: În urmă cu două săptămâni anunțam că va apărea, la Cartier, primul volum din trilogia Revolta lui Atlas – Noncontradicția, de Ayn Rand. Ei bine, a fost publicat :). Și tot pe site-ul Cartier am dat peste blogul lui Gheorghe Erizanu și o postare care mi-a atras atenția: Iunie 2014. Topul cărților nevândute. Aruncați un ochi dacă v-a suscitat interesul.
Iar săptămâna trecută vorbeam despre un titlu fain recent publicat la Polirom: Povești de dragoste, de Ludmila Petrușevskaia (traducere de Antoaneta Olteanu). Abia am dat peste un fragment din carte care m-a intrigat și mai mult. De găsit aici.
Oferte la cărți
Articolul acesta, cu promoțiile mișto ale prietenilor de la Cărturești (plus super concursul acela cu kitul de cititor călător), m-a inspirat să caut, pentru voi, ofertele speciale ale editurilor pentru vara aceasta (sau doar o parte din ea). Tocmai pentru că vara parcă citim mai mult. În următoarele rânduri, câte ceva despre ce am găsit.
Pe site-ul editurii Univers am dat peste două tipuri de oferte speciale: una la volume individuale și una la pachete de câte trei cărți. Astfel, Speranța: o tragedie, de Shalom Auslander – un Globus fabulos ales de LuciaT -, poate fi achiziționată la prețul de 9 lei (economisiți 25,90 lei!) și va veni la pachet cu încă o carte Globus, Max și felinele, de Moacyr Scliar. Sau Iubire, de Hanne Ørstavik (cronică aici) poate fi cumpărată cu 5 lei (dați mai puțin cu 14 lei). Mergeți mai bine voi aici sau aici (pentru pachete) și vedeți ce și cum.
Am intrat și pe site-ul Grupului Editorial Rao, unde am găsit patru tipuri de oferte, astfel:
– 30% reducere la toate cărțile autorului Ken Follett (nu l-am citit, nu mă pot da cu părerea);
– 35% reducere la o selecție de autori nordici (sub umbrela Iceberg Fiction) – cum anul acesta am fost acaparată de nordici, eu zic să încercați;
– 20% reducere la volumul Ia uite cine s-a întors, de Timur Vermes;
– și, poate, reducerea care mi s-a părut mie cea mai atrăgătoare: 2+1 gratuit din volumele semnate de Agatha Christie (dacă vă spun că un volum este 9,9 lei, faceți ochii mari? 🙂 ).
Bun, am poposit și pe site-ul editurii Nemira. Au multe promoții, le voi menționa doar pe cele care mi s-au părut mie interesante. Avem așa:
– Top 50 bestselleruri Nemira cu 45% reducere (cum ar fi cărțile lui Stephen King, Suzanne Collins, Orson Scott Card etc.);
– Oferte speciale – însemnând 263 de cărți la prețurile de 5, 10, 15 și 20 de lei;
– Lichidare de stoc – adică reduceri de până la 89% (trebuie să aveți răbdare să căutați, dar veți găsi cărți bune, cum ar fi Nord, de Celine sau Jucătorii de pe Titan, de Philip K. Dick);
– Născut în iulie – dacă sunteți născuți în luna iulie aveți reducere de 50% la orice carte vreți voi (atenție, promoția este valabilă până pe 13 iulie!); mai bine nu se poate, zic eu :).
Pe site-ul editurii Humanitas am dat peste patru oferte:
– prima, valabilă pentru Humanitas Fiction, până la sfârșitul lunii iulie: alegi trei cărți și plătești două. E bine, avem ce lua :). Eu mi-aș lua, de exemplu, un pachet format din următoarele noutăți: Knut Hamsun, Kate Morton și Eric-Emmanuel Schmitt.
– a doua, oferta verii (valabilă între 15 iunie și 2 septembrie), cu volume între 7.99 și 29.99 lei – cum vă sună, de exemplu, un Boris Vian la 7.99 lei sau un Mircea Horia Simionescu la 10 lei? Alegeți de aici.
– cea de a treia este dedicată pasionaților de audiobook-uri: 2+ 1 gratuit.
– ultima este una pe care o găsiți frecvent la Humanitas: autorul săptămânii cu 20% reducere. Acum însă, acesta este Vladimir Nabokov.
Iar pe site-ul editurii Polirom am descoperit o ofertă specială de nerefuzat: multe volume foarte bune la prețul de 9.99 lei. Pe ce aș fi pus mâna dacă nu le-aș fi citit? Enumăr cinci: Ilf și Petrov, Douăspezece scaune; Elif Shafak, Bastarda Istanbulului; Truman Capote, Mic dejun la Tiffany; Umberto Eco, Cimitirul din Praga; Julio Cortazar, Pagini neașteptate.
Și la Editura Litera am pus ochii pe niște promoții:
– cea mai importantă, din punctul meu de vedere, este oferta de 29-30% reducere la cărțile lui Alice Munro. De ce trebuie să o citiți, v-am spus cu diferite ocazii.
– Enciclopedia Universală Britannica, 16 volume, cu o reducere de 50%;
– Biblioteca pentru toți copiii, cutie compusă din opt cărți numai bune pentru cei mici, cu o reducere de 38%.
Festivaluri literare
Festivalul Internațional de Poezie Artgothica
De astăzi și până duminică, dacă sunteți sau vreți să mergeți la Sibiu, puteți asista la nopțile de recitaluri poetice și muzică folk din cadrul Festivalului Internațional de Poezie Artgothica. Mai multe detalii despre festival și program sunt de accesat aici sau aici.
poezia e la bistrița
Festivalul Internațional de Poezie și Muzică de Cameră, poezia e la bistrița, începe săptămâna viitoare, pe 17 iulie, și ține patru zile, până pe 20 iulie. Aflat la cea de-a șasea ediție, festivalul vine și anul acesta cu un program bogat, divers, și invitați de marcă. Pentru programul detaliat, pe zile, mergeți aici. Este, cu siguranță, unul dintre cele mai importante festivaluri de la noi. Dacă puteți merge, vi-l recomandăm!
fEstivalul de cArte şi muzică
Dacă, în schimb, vă aflați la Brașov între 17 și 20 iulie, nu ratați fEstivalul de cArte și muzică organizat acolo de Asociația „Libris Cultural” Brașov. Pentru detalii despre festivalul care va avea loc în Piața Sfatului, intrați aici.
Festivalul Science & Fiction
Amatorii de SF pot merge, între 16 – 20 iulie, la Râșnov, acolo unde pot participa la cea de-a doua ediție a Festivalului Science & Fiction. Îi așteaptă un program plin de literatură și filme SF, plus concursuri și altele. Detalii aici și aici. Despre ce este acest festival și, mai ales, ce nu este, aflăm aici.
Premii și nominalizări
Premiile Tiuk! pe 2013
Au fost decernate Premiile Tiuk! pe anul 2013. Printre câștigători, s-au numărat v. leac (poezie), Ruxandra Cesereanu (proză), Cosmin Perța (proză scurtă), Ratio et Revelatio (cea mai profi nouă editură) ș.a.m.d. Despre Premiile Tiuk! și restul câștigătorilor, puteți citi aici.
Andrei Vieru – Premiul Casanova pentru „Éloge de la vanité“
Andrei Vieru, pianist şi scriitor, născut în Bucureşti, plecat în exil în Franța în 1988, a primit Premiul Casanova (Fundatia Pierre Cardin) pentru volumul Éloge de la vanité (Editura Grasset, 2013), anunță Observatorul Cultural. Pentru detalii, mergeți aici.
Nominalizații Premiilor „Mircea Ivănescu”
Juriul Premiilor Naționale pentru Poezie Mircea Ivănescu, în componența Nora Iuga – președinte, Dan Mircea Cipariu, Virgil Diaconu, Adrian Suciu, Lucian Vasilescu – membri, anunță nominalizările pentru ediția 2014:
Premiul „Mircea Ivănescu” pentru poezie
Daniel Bănulescu, În Șerpărie, Editura Tracus Arte, 2013;
Ciprian Chirvasiu, nimeni, nimic, niciodată, Editura Herg Benet, 2013;
Valeriu Mircea Popa, Cercul de camfor, Editura Herg Benet, 2013.
Premiul „Mircea Ivănescu” pentru debut 2013
Teodora Gheorghe, Moartea era un iepure șchiop, Editura Karth, 2013;
Adi Filimon, Spaimele, Editura Print ATU, 2013;
George Floarea, Cântec de leagăn pentru păpușa cu pleoape căzute, Casa de Editură Max Blecher, 2013.
Premiul Mopete pentru manuscris:
Cristina Cîrnicianu
Florentina Crâsta
Amănunte (despre premii și decernare) aici.
Altele
Biblioteci în aer liber în București
Editura Litera vine cu un program special pe durata verii (de pe 7 iulie până pe 31 august): Parcul de carte. Mai exact, cititorii bucureșteni vor putea merge în parcurile Cișmigiu, IOR și Tineretului și vor putea împrumuta, pentru a citi în ziua respectivă, una sau mai multe dintre cele peste 100 de cărți din oferta editurii. Programul zilnic al bibliotecilor în aer liber Litera este între orele 11 – 19. Despre campanie, regulament, precum și alte detalii, mergeți aici. Neapărat să citiți Alice Munro în parc :).
Andrew Solomon – un articol despre România pe The New Yorker
Despre scriitorul Andrew Solomon și cartea sa, Demonul Amiezii. O anatomie a depresiei, v-am povestit recent. Ba chiar ne-a vorbit și el, într-un interviu publicat în urmă cu două zile pe Bookaholic. Ei bine, Andrew Solomon a scris și un articol despre vizita sa în România, apărut pe 8 iulie în The New Yorker. E musai să-l citiți!