Anul începe bine cu vestea frumoasă că Octavian Soviany este laureat al Premiului „Cartea de Poezie a anului 2014”. Felicitări! De altfel, avem nominalizări și pentru „Tânărul Poet al anului 2014”, „Tânărul Prozator al anului 2014” și „Tânărul Critic literar al anului 2014”. 

Apoi, aflăm că Cerul din burtă, semnat de Ioana Nicolaie, a fost tradus în bulgară, și că zece poeți români din Republica Moldova (Grigore Chiper, Teo Chiriac, Dumitru Crudu, Emilian Galaicu-Păun, Vasile Gârneţ, Diana Iepure, Aura Maru, Irina Nechit, Nicolae Spătaru și Arcadie Suceveanu) au fost traduși în neerlandeză, într-o antologie numită Floare de sânge cu petale ninse. Ne bucură când literatura română depăsește granițele țării!

Citim, după aceea, despre evenimentele dedicate zilei de 15 ianuare de către ICR New York și ICR Veneția. Ne antrenăm pentru a participa la concursul de debut al Editurii Adenium și ne facem liste de lecturi dintre cele mai recente apariții editoriale. Terminăm cu noutățile editurilor Polirom și Cartea Românească pentru anul 2015.

Lectură plăcută!

Octavian Soviany, câştigătorul Premiului „Cartea de Poezie a anului 2014”

octavian-soviany

Octavian Soviany este câştigătorul Premiului „Cartea de Poezie a anului 2014” pentru volumul „Călcîiul lui Magellan” (Editura Cartea Românească). Premiul îi va fi înmânat joi, 15 ianuarie 2015, ora 16.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, în cadrul ediţiei a V-a a Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2014.

Juriul a fost format din trei critici literari care au cîştigat premii în cadrul Galei la ediţiile anterioare: Bianca Burţa-Cernat, Mihai Iovănel şi Andrei Terian.

Juriul a dat publicităţii cele 11 nominalizări pentru premiile:

Tînărul Poet al anului 2014”:

1. Sabina Comşa, Toţi ceilalţi apropiaţi, Tracus Arte

2. Gabi Eftimie, nordul e o stare de spirit, Charmides

3. Bogdan-Alexandru Stănescu, anaBASis, Cartea Românească

4. Ioan Şerbu, Lego, Tracus Arte

5. Miruna Vlada, Bosnia. Partaj, Cartea Românească

Tînărul Prozator al anului 2014”:

1. Lavinia Braniște, Escapada, Polirom

2. M. Duțescu, Uranus Park, Polirom

3. Cristina Nemerovschi, Păpușile, Herg Benet

Tînărul Critic literar al anului 2014”:

1. Cosmin Borza, Marin Sorescu. Singur printre canonici, Art

2. Andreea Mironescu, Afacerea clasicilor, Tracus Arte

3. Florina Pîrjol, Carte de identități, Cartea Românească

Cerul din burtă, de Ioana Nicolaie, publicat în Bulgaria

ioana_nicolaie_cerul_bulgaria

Romanul Cerul din burtă (Polirom, ed. a II-a, 2010, cronica noastră aici), de Ioana Nicolaie, a fost publicat în Bulgaria, la Editura Balkani 93 Ltd., traducere de Vasilka Aleksova, după ce, în 2013, a fost publicat şi în suedeză. Ediţia bulgară a fost lansată la Târgul Internaţional de Carte de la Sofia, 2014, în cadrul căruia România a fost invitatul de onoare. Mai multe detalii aici.

Zece poeţi români din Republica Moldova, traduşi în neerlandeză

16924_1_3

Institutul Cultural Român Bruxelles sărbătorește ziua culturii naționale prin lansarea în Belgia şi Olanda a antologiei de lirică românească din Republica Moldova Een bloem van bloed met besneeuwde blaadjes (Floare de sânge cu petale ninse), în traducerea a lui Jan H. Mysjkin și Jan Willem Bos. Lansarea oficială va avea loc joi, 15 ianuarie 2015, la Poëziecentrum din Gent, în prezența poetului Nicolae Spătaru și a celor doi antologatori. Volumul va fi ulterior prezentat la Bruxelles și Haga, cu sprijinul ambasadelor României şi Republicii Moldova.

În traducerile inspirate ale lui Jan Willem Bos şi Jan H. Mysjkin, sunt prezentaţi zece poeţi contemporani: Grigore Chiper, Teo Chiriac, Dumitru Crudu, Emilian Galaicu-Păun, Vasile Gârneţ, Diana Iepure, Aura Maru, Irina Nechit, Nicolae Spătaru și Arcadie Suceveanu. Mai multe detalii aici.

Editura Adenium dă startul celei de-a III-a ediții a Concursului de Debut

adenium start III

Editura Adenium lansează cea de-a III-a ediție a Concursului de Debut „Adenium Start”, pentru următoarele genuri literare: poezie, proză, literatură pentru copii.

Sloganul concursului, „Rupeți rândurile!”, îi provoacă pe autori să-și afirme originalitatea. Concurenții sunt invitați să expedieze manuscrisele în perioada 15 ianuarie – 15 mai 2015 (data poștei), pe adresa Editurii Adenium: Aleea Copou nr. 3, Iași, 700460. Câștigătorii vor fi anunțați la începutul lunii august.

Scopul Concursului de Debut „Adenium Start” este să descopere și să promoveze autori valoroși, care încă nu au publicat în volum, oferindu-le posibilitatea să debuteze și sprijinul integral în procesul de promovare: publicitate, serviciu de presă, lansări publice. Volumele premiate vor fi lansate la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, care se va desfășura în toamnă, la București, iar autorii câștigători vor primi câte 50 de exemplare din cărțile lor pentru propria activitate de promovare. Alte informații găsiți aici.

Roata culturii românești la New York

16928_0_1

Sub titlul „Roata culturii românești”, care sugerează dinamica spiritul ludic și sărbătoresc ce stau la baza culturii și artelor în comuniune, Institutul Cultural Român din New York organizează o serie complexă de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale a României. Evenimentele vor avea loc între 15 și 17 ianuarie 2015, în Sala Auditorium a ICR NY, la Cenaclul „Mihail Eminescu” al scriitorilor de origine română, stabiliți în America, precum și în câteva biblioteci din New York care dețin carte în limba română.

În ziua de 15 ianuarie 2015, va mai fi vernisată și expoziția de carte de la ICR NY – intitulată Literatura română de la marii clasici la avangardă – care a selectat din biblioteca institutului mari scriitori români, clasici, moderni și contemporani, și câteva din volumele lor care au marcat definitiv istoria și valorile literaturii române. Expoziția mai conține, pe lângă volumele scriitorilor, și câteva copii după manuscrisele lor.

În ziua de 17 ianuarie 2015, directorul ICR New York, dr. Doina Uricariu, va susține conferința Eminescu: Scrisoarea continuă, în cadrul unui amplu simpozion ce va dura toată ziua și care se va desfășura sub auspiciile Cenaclului literar “Mihai Eminescu”, condus de scriitorul profesor dr. Theodor Damian.

Alte informații sunt de găsit aici.

Seara literară „Mihai Eminescu” la Veneția

16927_0_1

Din comunicatul de presă aflăm că programul cuprinde trei momente principale: seara se va deschide cu proiecția unui fragment din primul documentar despre viaţa poetului, realizat în anul 1914; va continua cu momentul “Oraşele lui Mihai Eminescu”, concepută de studenţii universitari care vor prezenta prin imagini noi și de epocă locurile din orașele Botoșani, Iași și București care păstrează amintirea poetului; seara se va încheia cu un recital de poezii alternate cu fragmente clasice interpretate la vioară.

Traducerea textelor cuprinse în documentar a fost realizată de Adriana Runcan, secţiunea “Oraşele lui Mihai Eminescu” este rodul colaborării dintre: Nicoleta Cheptea, Raluca Leach, Consuela Verdes, Enrico Cazzato și Leonardo Bressanin, iar poeziile vor fi recitate de Giulia Visentin, Olga Patras și Roxana Roman, cu acompianiament la vioară de Tatiana Gavriliţă.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Noutăți editoriale

Întoarcere la Salem, de Hélène Grimaud

salem_grimaud

Întoarcere la Salem, romanul extraordinar al celebrei pianiste franceze Hélène Grimaud, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu) a Editurii Polirom, traducere de Daniel Nicolescu.

Din comunicatul de presă, citez: „Întoarcere la Salem are ca punct de plecare vizita pe care Hélène Grimaud, aflată la Hamburg pentru un concert din Brahms, o face la un anticariat improbabil de pe o stradă pustie dintr-un cartier portuar. Intrată acolo ca să cheme un taxi, Hélène observă cîteva obiecte stranii şi pleacă acasă cu un vraf de partituri. Nu mică îi este mirarea cînd descoperă în paginile amestecate un jurnal (sau să fie text de ficţiune?) al lui Johannes Brahms însuşi. Pe firul aflării adevărului despre paginile misterioase, nuvela fantastică se amestecă în biografie, iar întîmplările o vor purta pe Hélène din Europa înapoi în Statele Unite, la Salem, unde înfiinţase un refugiu pentru lupi şi unde îşi reia lupta împotriva distrugerii naturii”.

Lanțul de crime, de Meg Gardiner

lanțul-de-crime

În colecția „Enigma” a Editurii Univers a apărut un nou titlu: Lanțul de crime, de Meg Gardiner, în traducerea Ioanei Vighi, 352 de pagini. Meg Gardiner a lucrat ca avocat, apoi ca profesor de creative writing la Universitatea din Santa Barbara. A trăit mult timp în Anglia, unde a şi publicat primele cărţi, abia mai târziu fiind descoperită de publicul şi critica americană. Stephen King spunea, în 2006, că „Cele cinci romane ale lui Meg Gardiner sunt, pur şi simplu, cea mai bună serie de crimă şi suspans pe care am citit‑o în ultimii douăzeci de ani”.

Din descrierea cărții, citez: „Când tatăl ei dispare misterios, Evan Delaney are numai 72 de ore pentru a face rost de informaţia cerută de răpitorii acestuia. Doar că, într‑o lume a spionilor, asasinilor şi şantajiştilor, nimic nu este ceea ce pare, secretele trecutului sunt periculoase, iar eroina se vede împinsă într‑o cursă nebună de la un capăt la celălalt al lumii pentru a aduna piesele unui adevărat puzzle şi a opri lanţul de crime”.

Sânge de cerneală, de Cornelia Funke

sange de cernealaEditura Arthur, ianuarie 2015, colecția „Seria Excalibur”: Sânge de cerneală, de Cornelia Funke.

Din prezentarea cărții, citez: „După un an de la întâmplările din Inimă de cerneală, Meggie înfruntă din nou personajele din cartea fermecată care i-a dat atâtea bătăi de cap în trecut. Doar că acum nu mai vin acestea în realitatea ei, ci Meggie însăşi se lasă atrasă între copertele cărţii¸ în căutarea unei lumi pure şi nestăpânite, asemenea lumii basmelor. Aşa începe a doua parte a aventurilor acestei fete magice şi încăpăţânate.

În carte, fata va întâlni zâne, oameni de sticlă, prinţi şi prinţese, şi se va vedea din nou nevoită să-şi salveze tatăl de la un pericol de moarte; însă întreaga aventură se va dovedi o provocare mult mai complicată fiindcă lumea stranie a cărţii are multe secrete şi ascunde multe pericole”.

Crime cu monogramă, de Sophie Hannah

lt_sophie_hannah_crime_cu_monograma_cvr Scriitoarea de succes internațional Sophie Hannah îl readuce la viață pe cel mai cunoscut detectiv al tuturor timpurilor, într-un pasionant mister ce poartă pecetea inconfundabilă a stilului Agathei Christie.

Aflat într-o cafenea londoneză, Hercule Poirot ascultă confesiunea unei femei care îi mărturisește că va fi ucisă, implorându-l să nu-i găsească asasinul şi să nu-l pedepsească. În aceeași seară, Poirot află că trei oaspeţi ai luxosului hotel Bloxham au fost omorâţi, în gura fiecărei victime fiind găsit câte un buton cu monogramă.

Are oare această întâmplare legătură cu femeia înspăimântată? În timp ce detectivul belgian încearcă să pună cap la cap piesele unui puzzle diabolic de inteligent, criminalul pregăteşte o altă cameră de hotel, pentru cea de-a patra victimă.

Crime cu monogramă, de Sophie Hannah, Editura Litera, ianuarie 2015, 336 de pagini

Noutăţi editoriale Cartea Românească 2015

acte-originale2

Anul editorial 2015 este anul romanului politic la Editura Cartea Românească. Nu întîmplător acum, la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist, apar cîteva cărţi a căror forţă e dată de libertatea asumată a cuvîntului. Arhitecturi rafinate – Glasul revoluţiei, un nou roman social-politic din teribila serie marca Radu Aldulescu; Vremea moroiului de Viorica Răduţă, istorie netrucată, de strictă actualitate, în stilul inconfundabil al scriitoarei; Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui de Cristian Teodorescu, primul roman-studiu de caz despre lumea nouă postdecembristă, care va fi urmat de Cartea copiilor; Trilogia Corso de Daniel Vighi un amplu, fantastic roman al Timişoarei; Moartea lui Siegfried de Octavian Soviany, aşteptat cu sufletul la gură, al cărui erou se află la polul opus faţă de controversatul Kostas Venetis; Muşcînd din moarte ca din ciocolată, o carte a fugii şi a speranţei, care consacră o scriitoare de excepţie: Cela Varlam; Mierla neagră de Radu Ţuculescu, o poveste tulburătoare, învăluită în arome; cele două romane care traversează oceanul, în căutarea succesului: Cartea de la Uppsala de Gellu Dorian şi Ghetsimani 51 de Dan Stanca –, toate aceste viitoare apariţii din colecţia de proză depăşesc orice aşteptare din partea cititorului prin curajul şi vizionarismul construcţiilor desăvîrşite şi prin personajele memorabile.

Reeditarea volumului Egloga de Ioana Ieronim, apărut în anii ’70 şi declarat în unanimitate de critici o capodoperă, a devenit o necesitate, iar romanul-graffiti al lui Constantin Abăluţă, Femei răspîntii imprevizibile, un refugiu sublim din cotidian.

Continuă proiectul de constituire a seriei de autor „Gheorghe Crăciun”, sub îngrijirea lui Carmen Muşat şi a fiicei scriitorului, Oana Crăciun. Seria va cuprinde întreaga operă – antumă şi postumă – a celui care a dat o nouă şi extraordinară dimensiune scrisului românesc.

Poezia anului acesta mizează, ca de fiecare dată, pe noutate şi diversitate generaţională şi încearcă să acopere, chiar şi geografic, mişcarea poetică actuală. Editorii şi cititorii au în continuare încredere în viitorul poeziei româneşti contemporane.

În colecţia Eseu: Cioran, un aventurier nemişcat de Ciprian Valcan cuprinde 30 de interviuri cu traducători, editori, cititori sau exegeţi ai filosofului din lumea întreagă. Adrian G. Romila în Piraţi şi corăbii. Incursiune într-un posibil imaginar al mării porneşte într-o călătorie fabuloasă pe traseele reale sau ficţionale ale istoriei pirateriei, Simona Vasilache deschide atlasul cu Hărţi din cărţi, iar Bogdan Ghiu, în cartea-manifest Totul trebuie tradus! Noua paradigmă, propune o schimbare radicală a viziunii asupra culturii actuale.

Colecţia de critică/istorie literară pregăteşte trei studii remarcabile dedicate poeziei: Vitraliul şi fereastra. Poeţi români contemporani de Irina Petraş, Istoria Cenaclului de Luni de Daniel Puia-Dumitrescu şi Emil Botta. Ars moriendi de Bogdan-Alexandru Stănescu. Alături de acestea va apărea monumentala Geografie a literaturii române de Cornel Ungureanu şi dezvăluirile de arhivă ale tînărului critic şi istoric literar George Neagoe (Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor, 2013), Mizantropul optimist. G. Călinescu şi (de)stalinizarea României.

Şi în anul 2015, istoricul literar şi criticul Geo Şerban îngrijeşte, după succesul înregistrat de Însemnările mele de Maria Banuş, un nou jurnal: Grădina de hîrtie de Vera Călin – nume de referinţă al literaturii comparate, această doamnă a literelor româneşti, care, născută în 1921, a fost martora schimbărilor profunde din viaţa politică şi intelectuală a ţării.

Odată cu încheierea Concursului de Debut, aşteptăm rezultatele jurizării – în jur de 15 februarie 2015 –, cu speranţa că, la fel ca în fiecare an, debutanţii noştri vor deveni favoriţii cititorilor şi ai cronicilor literare şi laureaţi ai premiilor naţionale.

Top 5 cele mai vîndute titluri Cartea Românească în anul 2014:

1. Negustorul de începuturi de roman, Matei Vișniec
2. Kinderland și Controlul cărții. Cenzura literaturii în regimul comunist din România, Liliana Corobca
3. Viețile paralele, Florina Ilis
4. Poker. Black Glass, Bogdan Coșa
5. America de peste pogrom, Cătălin Mihuleac

Noutăți editoriale Polirom în 2015

12_noutati_2015

Așa cum și-a obișnuit cititorii în cei 20 de ani de existență, Editura Polirom pregătește și în acest an lecturi de neratat în cele peste 60 de colecții și serii ale sale: peste 400 de titluri noi pînă la sfîrșitul anului 2015. Editura își propune, de asemenea, să crească oferta de ebookuri cu 20% pînă la finele acestui an (în prezent, 1005 titluri din portofoliul Polirom sînt disponibile și în format digital).

Astfel, în colecția „Historia” (coordonată de Mihai-Răzvan Ungureanu) vor fi publicate: Lincoln Paine, Marea și civilizația. O istorie maritimă a lumii (traducere de Dana Bădulescu și Radu Andriescu), o admirabilă încercare de a repovesti istoria lumii din Antichitate pînă în prezent prin intermediul călătoriilor și comerțului maritim; J.M. Roberts, O.A. Westad, Istoria lumii. Din preistorie pînă în prezent (traducere de Cătălin Drăcșineanu), bestseller internațional ajuns la a șasea ediție; Simon Sebag Montefiore, Tînărul Stalin (traducere de Justina Bandol), captivanta poveste a tînărului Dugașvili, înainte ca acesta să devină liderul temut de toată lumea, avînd la bază surse inedite și interviuri cu urmașii familiei lui Stalin.

În colecția „Plural M” va apărea Răul primordial în Cabala. Totalitate, perfecțiune, perfectabilitate (traducere de Maria-Magdalena Anghelescu), un volum în care Moshe Idel impresionează prin inteligența demersurilor sale de reconstrucție și apelul la numeroase manuscrise ebraice inedite, iar în colecția „Economie și societate” – volumul Încotro se îndreaptă lumea. Economia politică a viitorului, de Grzegorz Kołodko (traducere de Cătălin Drăcșineanu), o lectură esențială atît pentru studenți și pentru profesori, cît și pentru toți cei interesați de problemele economice.

În „Biblioteca Memoria” va apărea volumul O espediție română în Africa, de Dimitrie Ghika-Comănești (prefață de Mircea Anghelescu), o relatare plină de farmec a călătoriei întreprinse de doi iluștri boieri moldoveni la sfîrșitul secolului al XIX-lea pe teritoriul african, iar în Biblioteca Ioan Petru Culianu (coordonată de Tereza Culianu-Petrescu) – Rîul Selenei, roman inedit scris în ultimii doi ani ai șederii autorului în Italia (1975-1976), ediție îngrijită, introducere și note de Simona Galațchi.

Polirom le propune, de asemenea, cititorilor un volum inedit de Andrei Oișteanu (în seria de autor), Sexualitate și societate – volum ce abordează, asa cum ne-a obișnuit autorul, subiecte-tabu ale culturii române – , precum și un nou titlu semnat de autorul bestsellerurilor Războaiele mele și Țara cu un singur gras, Adelin Petrișor: Noi fronturi în direct (colecția „Ego. Publicistică”), cu relatări din diferite zone de conflict, între care Orientul Mijlociu și Coreea de Nord.

Cîteva titluri-eveniment din colecția Biblioteca Polirom (coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu): Halebarde, Halebarde (traducere din limba portugheză de Simina Popa; traducere din limba italiană de Cerasela Barbone; prefață de Corina Nuţu), un eveniment editorial şi un proiect literar unic, romanul neterminat al lui José Saramago, care a inspirat texte de Roberto Saviano şi Filip Florian; cel mai recent roman al lui Umberto Eco, Numărul zero (traducere din limba italiană de Ștefania Mincu), o ficţiune inspirată din lumea contemporană, ameţitoare şi plină de răutăţi, îngrozitoare şi nu de puţine ori absurd-grotescă; Scrisori pentru Vera, de Vladimir Nabokov (traducere din limba engleză de Veronica D. Niculescu), o istorie în scrisori a unei intimităţi tulburătoare; primul roman al lui Kazuo Ishiguro după o pauză de aproape zece ani, Uriașul îngropat (traducere din limba engleză de Vali Florescu); André Gide, Întoarcerea fiului risipitor (traducere din limba franceză de Magda Răduţă), o demonstrație a unor teme esențiale pentru modernism: individualitatea torturată, angoasa, refuzul legilor colectivității; Herman Koch, Cina, traducere din neerlandeză şi note de Gheorghe Nicolaescu, un thriller ce tematizează situaţia dilematică în care se regăsesc părinţii atunci cînd copiii lor sînt atraşi de magia răului.

Fanii colecției „Ego. Proză” (coordonator Lucian Dan Teodorovici) se vor bucura în prima parte a anului de: Căsnicie, de Dan Coman, cronica unei relații de cuplu zbuciumate, scrisă cînd nostalgic, cînd aspru; Felii de lămîie, de Anca Vieru, un volum de proză scurtă în care fapte minore dau peste cap cursul evenimentelor, dînd naștere unor situații halucinante și nu de puține ori tragice.

Iubitorii de poezie nu trebuie să rateze antologia lui Dan Sociu, Vino cu mine știu exact unde mergem, cu o postfață de Bogdan-Alexandru Stănescu și ilustrații de Felix Aftene.

Din colecția „Ego-grafii”, Polirom vă recomandă pentru acest început de an Ana Dragu, Mîini cuminți. Copilul meu autist, prefață de Bogdan-Alexandru Stănescu, o poveste reală, plină de tandrețe, despre un băiețel diagnosticat cu autism, despre incertitudinile și temerile legate de boală, dar și despre bucuriile și progresele făcute pas cu pas.

Editura Polirom mai pregătește și volumul Scurtă istorie a României (traducere de Lucia Popovici), elaborat de unul dintre cei mai reputați specialiști străini, Keith Hitchins, o sinteză care urmărește istoria românilor pe parcursul a 2000 de ani – de la cucerirea Daciei de către romani pînă în prezent.

La taclale cu idolii. Talk-show-ul – dispozitiv strategic și simbolic al neoteleviziunii este cel mai recent titlu semnat de Daniela Zeca-Buzura, în curs de apariție în „Collegium. Media” (coordonator Mihai Coman), o „elucidare din mers”, din interiorul dinamicii fenomenului de televiziune.

Seria de autor Alexandra David-Néel continuă în acest an cu volumele Itinerariul unui lama și cele cinci înțelepciuni (traducere de Nicolae Constantinescu), romanul celebrei aventuriere și exploratoare, dar și cu volumul Nemurire și reîncarnare (traducere de Nicolae Constantinescu), o carte captivantă, apărută pentru prima dată în 1961, dar care continuă să fie un titlu de referință.

În „Hexagon. Cartea de călătorie” vor apărea volumele: În Patagonia, de Bruce Chatwin, traducere de Călina Gogălniceanu, bestseller încă de la publicarea sa în 1977, volum ce ne poartă pe cărări necunoscute, în căutarea urmelor unor vechi legende, a descendenților imigranților galezi sau a cabanei construite de Butch Cassidy; Bazarul pe roți. Cu trenul prin Asia, de Paul Theroux, traducere de Cornelia Marinescu, o carte clasică a literaturii de călătorie, scrisă cu umor spumos și presărată cu observații ironice, o lectură captivantă pentru toți cei pasionați de aventuri și de călătorii.

Top 5 cele mai vîndute titluri Polirom în 2014:

1. Cum iubesc bărbații, Mihaela Rădulescu
2. Exerciții de echilibru, Tudor Chirilă
3. Cel care mă așteaptă, Parinoush Saniee
4. Soacre și nurori. La cine este cheia, Aurora Liiceanu
5. Eu sînt Malala, Malala Yousafzai, Christina Lamb

Un comentariu
  1. geo VASILE

    pentru informarea autorilor incluși în această masivă antologie SOGNOSUONO SEGNO, Edizioni del Foglio, 2014, Piombino, de eseuri și texte ăn română și italiană:

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *