Cine spune că vara se întâmplă mai puține lucruri, avem parte mai rar de evenimente, de cărți noi sau de volume cu reduceri? Vă spunem noi că nu este adevărat. Dovada: rubrica noastră despre ce e nou în lumea cărții din România, care vine săptămânal cu cele mai proaspete vești culturale.

Și astăzi avem o grămadă de povestit: despre Copacul cu cărți, despre campania Cartea de vacanță lansată de Nemira, vă spunem cum a reacționat Ministerul Culturii la adresa brandului Veneris, care s-a folosit de imaginea lui Mihai Eminescu pentru a-și promova produsele, la ce festival important a participat scriitoarea Ana Blandiana, ce noutăți editoriale au apărut în săptămâna 18-24 iulie, ce reduceri la cărți am mai zărit pe site-urile editurilor și altele. Start la lectură!

Copacul cu cărți din Cișmigiu

Copacul cu carti Parcul Cismigiu

Săptămâna aceasta, după bibliotecile în aer liber și deschiderea grădinii de citit (am fost acolo și v-am povestit cum este atmosfera), s-a dat drumul unui alt proiect fain legat de promovarea lecturii: Copacul cu cărți (situat în spatele restaurantului „Monte Carlo” din Parcul Cișmigiu). Ne bucurăm tare mult de veste și ni se pare că Bucureștiul a făcut un pas mare înainte din punct de vedere al amenajării de spații de relaxare și lectură inedite.

Copacul cu cărți  este „o zonă de relaxare și petrecere a timpului liber în mijlocul naturii, unde cititorii se pot bucura de lectura cărților preferate stând pe pufuri și șezlonguri. În centrul zonei de relaxare va fi amplasat un copac-butaforie care va avea rol de bibliotecă, iar publicul va putea împrumuta o carte tipărită din copac, pe care o va putea citi în zona specială de lectură. Copacul va „găzdui” și audiobook-uri, care vor putea fi ascultate pe dispozitive furnizate la fața locului”. Mai mult, un DJ va pune muzică „de citit” în spațiul respectiv, seara se vor proiecta filme, iar copiii vor avea parte de evenimente speciale. Și nu am dezvăluit toate surprizele :). Le aflați aici detaliat.

Cartea de vacanță

Cartea de vacanta

De astăzi și până la sfârșitul lunii august, Editura Nemira, în parteneriat cu ziarul Libertatea, dau startul unei campanii frumoase numite „Cartea de vacanță”. Asta înseamnă că, în fiecare vineri, timp de șase săptămâni, veți găsi la chioșcurile de ziare câte o carte bună la un preț special – 14,99 lei.

Din comunicatul de presă aflăm și despre ce cărți este vorba: „Viaţa ca o ţeapă şi Iubirea ca o ţeapă de Alan H. Cohen sunt două „mici tratate” anti-ratare în dragoste şi în viaţă, Ghidul leneşului este o antologie de texte despre lenevire scrise de personaje istorice faimoase care au ridicat această slăbiciune la rang de artă şi rafinament. Următoarele două cărţi, Cum m-am lăsat de gândit şi Bine că eşti tu deştept sunt adevărate delicii intelectuale, ambele luând peste picior imposturile şi autosuficienţa deşteptăciunii. Iar ultima carte, Eleganţa ariciului, este un bestseller internaţional amuzant, tandru şi captivant ce a cucerit cu delicateţea lui inimile a milioane de cititori”.

Așadar, în săptămâna 25 – 31 iulie (inclusiv), puteți cumpăra de la chioșcurile de ziare Viața ca o țeapă – detalii despre carte aici. Spor la lectură! 🙂

Ministerul Culturii a reacționat cu privire la campania Veneris

veneris2

Chiar ieri vă povesteam despre campania Veneris, brandul de teste pentru bolile cu transmitere sexuală care s-a folosit de imaginea lui Mihai Eminescu pentru a-și promova produsele. Tot atunci vă spuneam de ce nu ni se pare în regulă campania cu pricina.

Ministerul Culturii a reacționat prompt la adresa acesteia, cerând brandului „să renunțe imediat la folosirea în scop comercial a imaginii marelui poet”. În comunicatul de presă emis de minister se aduc ca argumente pentru retragerea imaginii lui Eminescu din campanie două legi în vigoare încălcate: art. 30, alin (6) din Constituția României și Legea nr. 148/ 2000 (art.6, lit.f.). Totodată, Ministerul Culturii afirmă: „acest gen de acțiune este revoltătoare și  nu se află în conformitate cu bunele uzanțe și exploatarea normală a operei artistice”. Pentru alte detalii, mergeți aici.

Amalia Cernat a ajuns pe lista lungă a New Voices al PEN International

Amalia Cernat

Sursa foto

PEN România, asociaţie de scriitori creată în 1990, în jurul ideilor promovate de organizaţia mondială PEN International (înființată în 1921, cu peste 100 de filiale în lume), a anunțat că poeme scrise de Amalia Cernat, în vârstă de doar 18 ani, au ajuns pe lista lungă a premiului New Voices.

Iată cum s-a realizat selecția: „Pe 20 mai 2014 s-a încheiat faza națională a concursului New Voices organizat de PEN International (coordonator James Tennant). Lansat în 2013, acest concurs are în vedere tineri scriitori între 18 și 30 de ani, care se exprimă în poezie și proză (nuvelă, eseu, reportaj). Conform condițiilor propuse de organizatori, de la fiecare PEN național au plecat către PEN International cîte o producție de poezie și una de proză, semnate de o tînără și de un tînăr (pentru paritatea sexelor). Din producțiile literare trimise de cele peste 130 de PEN-uri naționale din lume, un juriu internațional va selecta 3 nominalizări care vor fi anunțate la Congresul anual al PEN International de la finele lui septembrie 2014. Cu această ocazie, din cele 3 nominalizări va fi ales și cîștigătorul unic al premiului în valoare de 1000 de euro. Atât cîștigătorul cât și cei 2 nominalizați vor fi publicați de către PEN International și vor fi promovați în mediile online.

La faza locală organizată de PEN România s-au inscris în concurs 15 candidați la poezie și proză, adică 10 tinere și 5 tineri între 18 si 30 de ani (vârsta maximă admisă). Juriul a fost alcătuit din Ioana Ieronim, Simona Popescu și Magda Carneci.

La poezie a câștigat Amalia Cernat (de 18 ani). La proză a câștigat Radu Leca (de 30 de ani)”. Dintre cei doi câștigători, scrierile Amaliei Cernat au intrat pe lista lungă a New Voices, ceea ce este o realizare în sine. Mai multe aici și aici.

Ana Blandiana a deschis festivalul Poetry International 

COPYRIGHT 2008 ARTISTA PHOTO AGENCY

Sursa foto

În 1967, binecunoscutul poet Ted Hughes fonda și organiza festivalul Poetry International, care avea să devină, peste ani, unul dintre cele mai importante festivaluri de poezie din lume. Anul acesta, Poetry International a avut loc între 17 și 21 iulie, la Londra. Ana Blandiana, alături de poeții Robert Hass, Carolyn Forché, Kutti Revathi, Nikola Madzirov și Anne Michaels, a fost invitată să participe la evenimentul de deschidere al noii ediții. Amănunte, aici.

Noutăți editoriale

Ultima iluzie, de Porochista Khakpour

Ultima iluzie, de Porochista KhakpourPorochista Khakpour este o scriitoare de origine iraniană care a crescut și a studiat în America, California. A atras atenția criticilor prin romanul ei de debut, Sons and Other Flammable Objects (2007), iar la noi abia a fost tradus, de Veronica D. Niculescu, cea de-a doua carte a ei: Ultima iluzie (Editura Polirom, colecția Biblioteca Polirom. Actual).

Din prezentarea cărții aflăm, pe scurt, subiectul romanului: „La fel ca primul roman al Porochistei Khakpour, Ultima iluzie este o comedie neagră scrisă sub obsesia dezastrului petrecut în Statele Unite la 11 septembrie 2001. Personajul central, Zal, este un tînăr iranian care literalmente a scăpat dintr-o cușcă: mama sa, înfricoșată de pielea și părul lui deschise la culoare, de „diavol alb”, îl ține închis zece ani într-o colivie pentru păsări. Scăpat ca prin minune de acolo și adus în New York, Zal va încerca să se adapteze într-o lume care nu are nimic în comun cu ce a cunoscut în copilărie. În sinea lui, încă se mai simte asemenea unei păsări. Prietenia lui Zal cu un iluzionist care pretinde că poate zbura și relația sa cu o artistă care, la rîndul ei, se crede clarvăzătoare îi îngreunează și mai mult efortul de adaptare. Inspirat de o legendă persană din Cartea Regilor, romanul Ultima iluzie este și un omagiu adus orașului New York”. Punem pe lista de lecturi de vara aceasta, nu-i așa?

Pan. Victoria, de Knut Hamsun

Pan. Victoria, Knut Hamsun

L-am adorat pe Knut Hamsun din Foamea, așa că, atunci când am zărit o nouă carte semnată de laureatul Nobel pentru Literatură din 1920, m-am entuziasmat :). Pan. Victoria (Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei, traducere de Valeriu Munteanu, 232 de pagini) este compusă din două romane scurte care au în centrul lor iubirea și singurătatea. Pan a fost ecranizat de patru ori (între anii 1922 și 1995), iar Victoria o dată, recent (în 2013).

Și prezentarea volumului ne incită la lectură: „În romanul Pan, obosit de viaţa în miezul civilizaţiei, locotenentul Glahn lasă în urmă normele unei societăţi în care nu-şi găseşte locul şi se refugiază în ţinutul Nordland, unde duce o existenţă retrasă, vânând şi pescuind. (…) Viaţa lui Glahn ia o întorsătură neaşteptată când o întâlneşte pe Edvarda Mack. Din cauza caracterului imprevizibil al acesteia, povestea lor de dragoste se transformă într-una chinuitoare, cu accente sado-masochiste. Când a apărut, în 1898, romanul Victoria a avut un succes răsunător, datorită intensităţii psihologice, dar şi poetice, a imposibilei poveşti de dragoste dintre Johannes, un tânăr cu origini modeste, şi fiica unui moşier bogat (…)”. Mai multe aici.

Carte de identități, de Florina Pîrjol

Carte de identitati Florina PirjolLa Editura Cartea Românească a apărut un volum de critică și istorie literară promițător, care analizează autoficțiunea în proza românească recentă, de la Radu Cosașu, Mircea Cărtărescu și Simona Popescu la Adrian Schiop, Ionuţ Chiva, Claudia Golea, Cecilia Ştefănescu, Alexandru Vakulovski, Dragoş Bucurenci ş.a. Cartea este volumul de debut al Florinei Pîrjol și se numește Carte de identități

Autoarea spune că: „Autoficţiunea este un bling-bling teoretic, ce-ţi ia ochii cu promisiunea – mereu încălcată – a unei sincerităţi pe care, în ciuda conştientizării dureroase a statutului de simulacru al lumii actuale, ne-o dorim cu toţii. Modelată de prezenţa tot mai agresivă a „adevărului” în discursul mediatic (urmărim reality-show-uri, mâncăm produsele „adevărate”, făcute „după reţeta de la 1920”, citim bloguri personale, vedem cum autorii coboară în stradă), lectura ficţiunii, şi mai ales a ego-ficţiunii, a început să semene cu o vânătoare de indicii, de dezvăluiri, de scandal.

Mi-aş dori ca, dincolo de lucrurile pe care le spune sau nu le spune, această carte să fie începutul unei reconsiderări – mai atentă, mai puţin fatalistă, mai puţin literaturocentristă, poate – a unui fenomen actual complex, greu de elucidat, pe care etichete precum mizerabilism, nombrilism, microrealism post-traumatic, literatură junk nu fac decât să-l arunce, pe nedrept, în coşul de gunoi al marginalităţii”. Mai multe detalii despre carte aici. Puteți citi fragmente din volum aici și aici.

Reinventarea tradiției. Alexandru Sturdza și Europa Sfintei Alianțe de Stella Ghervas

Reinventarea tradiției. Alexandru Sturdza și Europa Sfintei Alianțe de Stella GHERVASRecompensat cu Premiul Guizot al Academiei Franceze (2009) şi Premiul Alexandru D. Xenopol al Academiei Române (2010), volumul Reinventarea tradiției. Alexandru Sturdza și Europa Sfintei Alianțe, semnat de istoricul elvețian de origine română Stella Ghervas, este cea mai recentă traducere (din limba franceză, de Gabriela și Alexandru Șiclovan) la Editura Cartier.

Istoricul, autorul și editorul francez Emmanuel de Waresquiel afirmă că volumul de față este un succes: „Cartea Stellei Ghervas se înscrie în mod hotărât şi într-o manieră foarte nouă între două lumi: Orientul şi Occidentul, de la Viena, Paris şi Geneva la Odesa levantină; între două istorii: cea a ideilor şi cea a experienţei politice; şi last bun not least între două feluri de a face istorie: cel al naraţiunii biografice şi cel al eseului tematic. E un succes!”. Amănunte despre volum și fragmente pentru lectură sunt de găsit aici.

În curs de apariție: Scrisoarea furată. Antologie de proză clasică americană

Antologie de proză clasică americanăEditura Nemira pregătește, pentru începutul lunii august, un volum care mi-a atras atenția: Scrisoarea furată. Antologie de proză clasică americană (colecția Babel, traducere de Gabriel Stoian, Cornelia Bucur, Adriana Cerkez). Cred că, din când în când, este frumos să ne reîntoarcem la clasici și să-i degustăm întocmai precum un vin bun.

Citez din prezentarea de pe site: „Perfecțiunea și imperfecțiunea, lumina și întunericul, binele și răul se amestecă în câteva povestiri alese, în care virtuțile americanilor de odinioară se văd mai limpede decât oriunde.

Câte universuri, atâtea feluri de a vedea realitatea. Fantezie și realism, în câteva bijuterii de (re)descoperit, strânse acum într-un volum recomandat cititorilor care iubesc (re)lectura în tihnă.

Edgar Allan Poe, Harman Melville, Nathaniel Hawthorne și alții se întâlnesc în ținutul literaturii neperisabile. Îi regăsiți cu același arsenal care nu dă greș”.

Reduceri la cărți

Pentru că e vară și concediile ne usucă, de cele mai multe ori, financiar, voi inventaria aici, pe scurt, ce reduceri interesante la cărți am mai văzut pe site-urile editurilor (nu uitați că am mai scris despre alte oferte la cărți aici). Sper că vă vor fi de folos.

– la Editura Cartea Românescă există o reducere de 30% pentru o selecție de titluri faine, printre care vă recomand Apropierea, de Marin Mălaicu-Hondrari, Berlinul meu e un monolog, de Nora Iuga, Cruciada copiilor, de Florina Iliș, Dezordinea preventivă, de Matei Vișniec etc.;

– la Editura Univers avem, din nou, câteva cărți foarte faine la 5 sau 9 lei (cum ar fi Regele lui Donald Barthelme, Castelul din Pirinei al lui Jostein Gaarder, Invizibil de Paul Auster ș.a.) și câteva pachete de cărți la prețuri speciale (de neratat pachetele Lectura de pe plajăAutori de NobelColecția San-Antonio etc.);

– la Editura All a fost o reducere de 50% la toate cărțile până ieri, așa că nu pot decât să sper că ați știut lucrul acesta. Dacă nu, ne trece supărarea cu alte două promoții: Happy Hour – în fiecare joi, de la 20 la 21, avem 30% reducere la orice carte de pe site – și Verde la citit – o selecție de cărți la 5, 10 și 15 lei, aplicându-se astfel reduceri de până la 70%;

– la Editura Nemira trebuie să dați buzna acum, căci reducerea de 40% pe care o au la toate cărțile din stoc, promoție cu ocazia aniversării lor – „La mulți ani”, Nemira, pentru cei 23 de ani de existență! -, se încheie la sfârșitul săptămânii (adică pe 27 iulie, inclusiv);

– la Curtea Veche Publishing există un raft virtual cu cărți aflate la reduceri – cam mici, între 10 și 35%, dar unele sunt de neratat (cum ar fi Scrisorile către Dubenka ale lui Bohumil Hrabal);

– la Casa de Editură Max Blecher am găsit trei pachete de cărți la ofertă – de exemplu, frigul ca remediu pentru bărbații singuri (de Sorin Catarig) + Bazooka Girl (Constantin Abăluță) + Dmitri: uite viața (de Dmitri Miticov) la 25 de lei în loc de 42 de lei;

– la Editura Trei trebuie să faceți un efort puțin mai mare pentru a găsi ofertele – și asta pentru că volumele reduse la 5 lei au un simbol vizual (câteva căpșuni), iar cele la 10 lei sunt marcate printr-o imagine cu trei cireșe. Intrați totuși și faceți-vă de cap :).

– la Editura Arthur sunt șaptesprezece titluri la promoție (- 30%), printre care Arik și mercenarii de Ioana Nicolaie, Un urs pe nume Paddington de Michael Bond și Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia de Selma Lagerlöf. Dați o raită aici.

Voi ați mai întâlnit oferte pe care ar fi bine să le cunoaștem și noi? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *