• Seria „Jurnalul unui puşti” – Numărul 1 în topul bestsellerurilor New York Times – a fost tradusă în 51 de ţări, cunoscând vânzări de peste 150 milioane de exemplare
• Ediţia în limba română: vânzări de peste 500.000 de exemplare: „Editura Arthur a crescut împreună cu Jurnalul unui puști”, au declarat reprezentanţii casei editoriale
• Întâlnirea cu Jeff Kinney de la Bucureşti – duminică, 6 decembrie, ora 10:00, la Biblioteca Naţională a României. Intrarea este liberă.
• Seria „Jurnalul unui puşti”, „una dintre cele mai îndrăgite serii de cărţi pentru copii din toate timpurile”, potrivit Washington Post, a devenit un fenomen viral în rândul tinerilor cititori din România (video aici).
• Detalii despre seria „Jurnalul unui puşti” – aici.

La cinci ani de la apariția primei traduceri în română din seria „Jurnalul unui puști”, Jeff Kinney, cel care a găsit formula câștigătoare pentru a-i apropia pe copii de lectură, vine la București în cadrul turneului mondial de promovare a volumului 10, intitulat OLD SCHOOL GLOBAL TOUR FAN FERVOR. Locurile iniţiale rezervate pentru întâlnirea cu Jeff Kinney de la Bucureşti (duminică, 6 decembrie, ora 10:00, la Biblioteca Naţională a României) au fost suplimentate, întrucât s-au epuizat chiar în ziua lansării primului comunicat de presă.

Povestea „Jurnalului unui puști” începe în 2004, pe site-ul FunBrain.com, unde devine un hit absolut, cu 20 milioane de vizualizări. Trec trei ani până la apariția în librării, pe 1 aprilie 2007, a primului volum din serie, care intră în lista bestsellerurilor The New York Times. Din acest moment, cartea începe să fie exportată peste ocean, fiind primită cu brațele deschise de publicul britanic și tradusă pe tot globul. Greg Heffley, personajul principal al cărților, începe să cucerească lumea și imaginația copiilor.

„Editura Arthur a crescut împreună cu Jurnalul unui puști, iar faptul că i-am văzut pe copii devorând aventurile lui Greg Heffley, ne-a încurajat să ne diversificăm oferta editorială și să căutăm să le oferim copiilor cărți care să-i pasioneze cu adevărat” – au declarat reprezentanţii editurii. În 2010, primul volum din „Jurnalul unui puști” este publicat în română, în traducerea Andrei Matzal. Urmează alte trei volume, moment în care se petrece o explozie a vânzărilor, cărţile lui Jeff Kinney devenind bestseller-uri absolute în domeniul literaturii pentru copii din România. Librăriile sunt luate cu asalt de către fanii care așteaptă cu sufletul la gură apariția unui nou episod din aventurile lui Greg Heffley.

O simplă căutare pe youtube ne arată zeci de clipuri înregistrate de fanii din România, în care aceștia prezintă seria de cărți și povestesc aventurile care i-au amuzat cel mai tare.
Luând în calcul doar cifrele de la începutul lui 2011, seria „Jurnalul unui puști” crește constant în topul vânzărilor: în 2015, Editura Arthur a depăşit, după unsprezece titluri publicate, la cifra de 500.000 exemplare vândute în România și în Republica Moldova, cifrele impresionate, dacă le raportăm la orice apariție editorială de pe piața de carte din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *